Rezervă bugetară de 96 milioane euro. Boc: ''Dacă vom avea posibilitatea să cumpărăm Hotelul Continental, trebuie să punem banii jos''

Rezervă bugetară de 96 milioane euro. Boc: ''Dacă vom avea posibilitatea să cumpărăm Hotelul Continental, trebuie să punem banii jos''

Primăria Cluj-Napoca a încheiat anul 3023 cu un excedent bugetar de circa 480 de milioane de lei (96.4 milioane euro) din bugetul de dezvoltare. Banii reprezintă un „fond de rulment”.

„Dacă vom avea posibilitatea să cumpărăm Hotelul Continental, trebuie să punem banii jos. Ce facem, pierdem Continentalul pentru că nu avem bani? Trebuie să avem și o rezervă strategică, în cazul în care apare un obiectiv important, pe care l-am asumat în Consiliul Local, că îl cumpărăm și, după cum știți, nu e vorba de bani puțini. 

Avem un grad important de rezervă bugetară. În proiecte trebuie mai întâi să pui bani, pentru ca ulterior să-i recuperezi. Dacă nu ai acești bani, trebuie să reziliezi contracte cu firmele, să aștepți alte deconturi pentru a avansa celelalte proiecte. Acest fond de rulment pe care-l avem noi, în permanență, ne dă șansa de a avea continutitatea proiectelor. Ne oferă siguranța financiară ca să nu avem dificultăți”, a declarat edilul Emil Boc, luni, în cadrul ședinței de Consiliu Local. 

În 2019, omul de afaceri Ioan Bene, care se ascunde de justiția din România în Italia, a anunțat că Hotelul Continental din centrul Clujului nu este de vânzare, în ciuda unor oferte de 25 de milioane de euro venite de la companii din Ungaria.

Hotelul a fost cumpărat de Bene, în 2013, (prin firma Napocamin). Investiția pentru renovarea și reamenajarea clădirii monument a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro.  Procesul de restaurare a început în 2016 și a vizat, pe lângă renovarea fațadelor, refacerea acoperișului și lucrări de consolidare și izolație a fundației. Lucrările au fost efectuate de echipe de arhitecți, ingineri și muncitori specializate în restaurarea clădirilor istorice. Interiorul exuberant și-a păstrat elementele de arhitectură care l-au făcut faimos în epocă, dar va necesita un proces de restaurare și renovare. În stadiul actual clădirea dispune de 105 camere de hotel, plus restaurant, cafenea și sală de conferință, iar prin mansardare capacitatea poate crește la 150 de camere. 

Hotelul a fost construit în 1894 și inaugurat în 1895, sub numele de New York. Amplasată în inima orașului, la intersecţia dintre străzile Napoca şi Universităţii, clădirea de colț a fost ridicată în stilul eclectic al epocii, un melanj de neobaroc și elemente clasiciste. Construirea hotelului a avut loc într-o perioadă de dezvoltare economică a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia s-au ridicat numeroase edificii publice.

Comenteaza