Remus Lăpușan: "Degeaba vrei în administrație, dacă nu te gândești la oameni"

Remus Lăpușan: "Degeaba vrei în administrație, dacă nu te gândești la oameni"

Candidatul PRO România pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan, a vorbit, într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, despre potenţialul Clujului în ceea ce priveşte agricultura, despre viziunea sa privind infrastructura rutieră judeţeană şi despre planurile de atragere a fondurilor la buget.

Stăm bine la IT, sănătate sau educație, însă agricultura este domeniul unde Clujul este în spatele altor județe, în parte și din cauza reliefului, în parte și pentru că oamenii nu au fost încurajați să investească. Ce vă propuneți să faceți în sensul reducerii decalajelor în agricultură?

Remus Lăpuşan: Concret, propun un sistem de performanță pe ceea ce înseamnă partea de dezvoltare a unor produse românești. Avem instituții cu oameni performanți, dar aceștia au nevoie de un sistem care să le pună în valoare cunoștințele. Și poate că mai e nevoie să aducem oameni performanți pe anumite direcții specifice. Împreună cu cei de la Statistică, cei de la Direcția Agricolă și nu numai, ar trebui să definim în ce punct suntem în acest moment și să vedem evoluția după patru ani de zile sau după 10 ani de zile. 

Trebuie să vedem ce se consumă în acest moment în județul Cluj și să vedem ce putem să facem ca acest indicator să ne ducă într-o zonă în care să fim competitivi și prosperi. Dacă mergem în Milano sau Strasbourg, o să vedem în jurul acestor orașe, pe o rază de cincizeci - o sută de kilometri, că există comunități care trăiesc foarte bine din ceea ce se întâmplă în interiorul acelor comunități; nu trebuie să faci naveta la oraș ca să ai un trai bun. Oamenii au prins cheag și au de partea lor o administrație dinamică și eficientă, capabilă să le asculte doleanțele și să pună în valoare condiții egale și decente – de la aceste condiții, fiecare va trăi după puterea lui de muncă si după priceperea lui.

S-a vorbit extrem de mult în administrație de modernizarea infrastructurii rutiere din județ. Sunteți mulțumit cu ceea ce s-a făcut, aveți planuri care să accelereze proiectele?

Remus Lăpuşan: S-au făcut pași pentru a moderniza infrastructura, dar a lipsit viziunea. Tot la stadiul de a mai asfalta un drumeag suntem. Ar fi trebuit să avem măcar Centura Metropolitană finalizată ca să putem spune că începem să ne mișcăm. E mult prea trist ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, la capitolul infrastructură rutieră, în Transilvania și în județ. Eu, după ani buni de experiență în management, în administrație și în politică, știu că atunci când vrei un lucru, găsești o cale. Dacă nu ai cunoștințe suficiente, te educi, urmezi cursuri, te înconjori de o echipă de specialiști. Dacă nu identifici corect problemele, întrebi oamenii, faci studii de piață. Dacă nu ai soluțiile la îndemână, organizezi dezbateri, aduci aproape partenerii și apelezi la expertiză de specialitate, până ai o listă cu mai multe soluții și plusurile și minusurile fiecăreia. Iar apoi, decizi, cu conștiința curată. Degeaba vrei în administrație, dacă nu te gândești la oameni. Pentru Consiliul Județean, am o experiență mai variată și mai valoroasă decât contracandidatul meu, știu că am proiecte mult mai bine analizate și structurate, am acces la studii și prognoze realizate împreună cu doamna Corina Crețu și alți parteneri de la nivel european, sunt cu un pas în față la capitolele strategie și management. Așadar, am idei pentru a demara și accelera proiectele în acest domeniu.

Noi proiecte însemnă şi identificarea de noi surse de venit. Care este strategia Dvs. pentru a atrage mai mulţi bani la buget, ţinând cont şi de faptul că încasările din cotele aferente taxelor şi impozitelor au scăzut în ultimele luni, pe fondul pandemiei?

Remus Lăpuşan: Pandemia trece, oamenii ramân. Mereu a fost așa. Economia Clujului nu va simți criza la fel de mult ca restul țarii, investitorii de aici gândesc altfel. Bani au fost mereu și vor mai fi, doar că trebuie gospodăriți cu cap, nu de pe azi pe mâine. Trebuie să gândim și dincolo de viitorul imediat, chiar dacă nu te aplaudă mulțimile ca atunci când le promiți marea cu sarea de a doua zi. Am trei proiecte la care țin mult și pentru care voi lupta de pe orice poziție politică: un proiect de sprijinire a educației digitale, adică dotarea copiilor care provin din familii cu dificultăți financiare cu laptop, calculator sau tabletă și asigurarea accesului la internet, un proiect de ocrotire a sănătății clujenilor, prin care să dezvoltăm centre de servicii medicale primare în toate comunele din județ, dar și încurajarea consumului de produse locale, prin dezvoltarea unui lanț de magazine alimentare care să asigure desfacerea pentru toți producătorii din județ, indiferent că vorbim de produse de origine animală sau vegetală. Pentru toate acestea există și bani la buget și unde nu sunt, putem face parteneriate public-private sau putem atrage fonduri nerambursabile. Unde este voință, se poate!

Comenteaza