Redarea Parcului Feroviar comunităţii locale sau reconfigurarea bazei sportive din Mănăştur, printre revendicările mai multor ONG-URI. Vezi lista

Redarea Parcului Feroviar comunităţii locale sau reconfigurarea bazei sportive din Mănăştur, printre revendicările mai multor ONG-URI. Vezi lista
Redarea comunităţii locale a Parcului Feroviarilor, al doilea cel mai mare parc din Cluj cu acces gratuit după Parcul Central, către comunitatea locală, acces gratuit în parcul Iuliu Haţieganu şi în grădina botanică sau reconfigurarea bazei sportive din zona pârâului Calvaria din Mănăştur sunt câteva dintre revendicările transmise azi Primăriei de o listă de organizaţii şi asociaţii, între care Clubul Ecologic Transilvania sau Tinerii Mânioşi.

În ce priveşte parcul Feroviarilor, acesta ar putea fi redat comunităţii după consultări şi negocieri cu societatea civilă, comunitatea locală, clubul de fotbal CFR care gestionează parcul pe baza unui contract de asociere cu SNCFR, regionala SNCFR şi autorităţile locale. „Pot fi găsite soluţii mai bune de reintegrare a parcului în circuitul urban faţă de actualul proiect al clubului de fotbal care propune transformarea parcului într-o bază sportivă pentru fotbaliştii CFR", se subliniază în memoriul iniţiat de organizaţiile respective.


„Spațiul public este confiscat de corporații. Când nu este anexat intereselor private, negocierea spațiului nostru se petrece la nivel instituțional și politic înalt, în afara unui acces larg al cetățenilor la luarea deciziei. Propunem aproprierea colectivă și democratică a spațiului în care trăim și interacționăm. În lipsa unei responsabilizări cotidiene a fiecăruia dintre noi, spaţiul public va rămâne mereu anexat unor sensuri care îi sunt străine. Deși ne referim în mod principial la spațiul public, revendicările concrete le îndreptăm de data aceasta spre asigurarea unor zone verzi de calitate, într-un oraș sufocat de betoane, mașini și aglomerări cacofonice. Revendicările noastre vin pe fondul unui demers salutar, însă lipsit de dezbateri reale, inițiat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV) și de Primărie, de a reda accesului cetățenesc gratuit o zonă de 3 hectare. Astfel de demersuri pot fi extinse, în urma deliberărilor comunitare, asupra altor zone ale orașului. Așteptăm un răspuns oficial la revendicările noastre din partea autorităților locale până marți, 20 martie", explică semnatarii.


Iată lista revendicărilor:

1. Iniţierea unor politici publice de regenerare urbană a cartierelor de locuinţe colective, pe baza unei planificări participative integrate (trafic, parcări, spaţii verzi, infrastructură, echipamente, dotări publice, activităţi economice), cu accent pe calitatea mediului rezidenţial şi în mod special pe calitatea reţelei de spaţii şi dotări publice / comune.
2. Redarea Parcului Feroviarilor (5,5 hectare), al doilea parc clujean ca mărime cu acces gratuit după Parcul Central, comunității locale. În urma consultărilor și negocierilor cu societatea civilă, comunitatea locală, clubul de fotbal CFR care gestionează parcul pe baza unui contract de asociere cu SNCFR, regionala SNCFR și autoritățile locale, pot fi găsite soluții mai bune de reintegrare a parcului în circuitul urban față de actualul proiect al clubului de fotbal care propune transformarea parcului într-o bază sportivă pentru fotbaliștii CFR.
3. Inițierea de către Consiliul Local și societatea civilă a unor negocieri cu noua conducere a Universității Babeș-Bolyai pentru ca Parcul Iuliu Hațieganu și Grădina Botanică să fie deschise gratuit accesului public, urmând bunul exemplu al USAMV și instituind ca doar în anumite porțiuni intrarea să fie condiționată de taxe.
4. Amenajarea arealului din preajma lacurilor din Gheorgheni, în urma unui concurs de proiecte și în urma deliberărilor colective, astfel încât aceste spații să nu mai fie zone de tranzit spre mall, ci locuri valoroase în sine, așa cum au existat în trecut ca spații de socializare și de loisir.
5. Reconfigurarea bazei sportive din zona Pârăului Calvaria și din apropierea străzilor Parâng și Mehedinți prin mecanisme consultative și consensuale, astfel încât cel mai mare areal de socializare din Mănăștur să se bucure de concursul autorităților publice printr-o reabilitare temeinică.
6. Deschiderea curților școlilor în timpul după-amiezilor, weekendurilor și vacanțelor și permiterea pătrunderii gratuite și generale pe terenurile de sport din incinta acestora. Soluțiile de acces și amenajări noi în curțile școlilor să fie găsite în urma consultărilor cu Inspectoratul Școlar Județean, direcțiunea școlilor, comitete de părinți și elevi. Potrivit unor calcule realizate alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar, cantitatea de spații de joacă din oraș s-ar dubla (cel puțin) dacă un astfel de sistem simplu de acces s-ar pune practică.
7. Transformarea terenului viran cuprins între străzile Observatorului, Rapsodiei şi Lunii într-o grădină publică de cartier, prin reglementarea ei ca spaţiu verde în PUG şi prin amenajarea ei ca spaţiu public. Conform PUG aflat în vigoare, terenul are destinaţie spaţiu verde (V1b). Modificarea acestei destinaţii nu îşi găseşte justificare în condiţiile situaţiei precare a spaţiilor verzi în general în Cluj și cu precădere în cartierul Zorilor.
8. Realizarea printr-o Hotărâre de Consiliu Local a unor cadre consultative și de repartizare bugetară la nivel de cartier. Amintim că reprezentanți ai Primăriei și Consiliului Local au aprobat verbal propunerea Grupului pentru Acțiune Socială (GAS) cu privire la: „Asumarea de principiu de către primărie ca, în anul 2013, o șesime din bugetul local să fie distribuit prin mecanisme specifice democrației participative (ex.: planificare bugetară participativă în cartiere), în urma instituirii unui mecanism de consultare elaborat alături de societatea civilă, care să asigure o deliberare cetățenească largă și informată".

 

 

Comenteaza