Recensământul autovehiculelor, aproape de final: care este scopul acţiunii

Recensământul autovehiculelor, aproape de final: care este scopul acţiunii
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a desfăşurat joi cea de-a noua etapă a recensământului vehiculelor şi autovehiculelor care circulă pe teritoriul României.

Aceasta a fost penultima etapă, până la finalizarea recensământului fiind programată o singură zi de recenzare, pe 14 noiembrie. La nivelul judeţean, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat a Judeţului Cluj (RAADPP), administratorul drumurilor judeţene, a amplasat 80 de posturi de recenzare a circulaţiei rutiere prin metoda înregistrării manuale.

La nivel naţional, vehiculele sunt înregistrate în 3.350 posturi de recenzare, dintre care 960 pe reţeaua de drumuri naţionale şi 2.390 pe reţeaua de drumuri judeţene şi comunale. Recensământul rutier vizează determinarea cât mai exactă a intensităţii şi componenţei traficului, respectiv a numărului de participanţi şi a categoriilor de vehicule.

Datele finale vor constitui repere pentru fundamentarea şi proiectarea investiţiilor rutiere, a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii, dar şi pentru urmărirea dinamicii de evoluţie a traficului rutier. Pe durata operaţiunii sunt monitorizate bicicletele şi motocicletele, autoturismele, microbuzele, autocamionetele şi autospecialele până la 3,5 t, autocamioanele şi derivatele cu 2-4 axe, tirurile, autobuzele, tractoarele, autocamioanele cu remorcă, vehiculele cu tracţiune animală.

Recenzarea traficului rutier se efectuează periodic, o dată la cinci ani, şi are drept scop determinarea repartiţiei şi evoluţiei în timp a traficului de vehicule de marfă şi persoane pe reţeaua de drumuri publice interurbane din România şi stabilirea gradului de solicitare din trafic a acesteia. Acţiunea are loc ca urmare a recomandării Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene.

Comenteaza