Război cu „viniturile” :) Clujul propune un nou regulament

O dezbatere publică a stabilit o metodologie care pune piedică clujenilor de dată recentă.

 

Părinți cu copii în cărucioare sau de mânuță. Părinți fără copii. Sala de sticlă a Primăriei s-a umplut la dezbaterea publică referitoare la repartizarea locurilor în creșe. Interesul este legitim: sunt mulți copii cu părinți activi, sunt prea puține locuri în creșe. La mobilitatea actuală a forței de muncă, bunicii nu prea pot ajuta, pentru că mulți dintre ei sunt la sute de kilometri depărtare. Și mai e soluția bonelor, care sunt scumpe.


Ideile rezultate din dezbaterea publică vor fi adunate de Primărie într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local (CL), iar săptămâna viitoare va exista o ședință extraordinară de CL în care vor fi supuse la vot. Graba este pentru că, în septembrie, urmează să se repartizeze cele 200 de locuri libere din creșele administrate de municipalitate.


110

de locuri s-au eliberat în creșele Clujului, prin plecarea copiilor mai mari la grădinițe.


90

de locuri suplimentare vor apărea, probabil, de la 1 noiembrie, când ar urma să fie dată în folosință noua creșă de pe strada Donath.


Repartizarea se face în baza unui punctaj realizat de serviciul specializat din Primărie. De exemplu, regulamentul actual prevede că ”fiecărui părinte/reprezentant legal care are domiciliul în municipiul Cluj-Napoca i se vor aloca 5 puncte; fiecărui părinte/reprezentant legal care are o viză de reședință în municipiul Cluj-Napoca i se vor aloca 2 puncte”. Se mai acordă puncte și în funcție de reluare activității părintelui sau reprezentantului legal după concediul de creștere a copilului.


Atenție, însă. La dezbaterea din Sala de sticlă s-a făcut o propunere care avantajează clujenii în fața ”viniturilor”, iar această propunere se va regăsi, cel mai probabil, în regulamentul ce urmează să fie votat de consilierii locali. Astfel, cei care au domiciliul de mai mult timp au prioritate în fața celor care s-au mutat în oraș de curând. ”Cei care și-au stabilit domiciliul în Cluj-Napoca de mai puțin de doi ani, să nu primească niciun punct. Apoi punctajul să crească progresiv”, a spus unul dintre părinți.


”Mi se pare o idee bună. Conferă un plus de siguranță pentru clujeni”, au subliniat reprezentanți ai Primăriei.


La Cluj sunt, în acest moment, 1.147 de locuri în creșe. De aici se eliberează cele 110. În plus, prin finalizarea creșei de pe strada Donath, apar alte 90 de locuri, iar capacitatea totală va ajunge la 2.237.


Există alte două proiecte în curs, dar va dura cam doi ani să le vedem finalizate. Este vorba despre creșa de pe strada Grigore Alexandrescu, unde lucrările de execuție vor porni în septembrie, și de extinderea creșei Ursulețul, de pe Meziad, care va fi extinsă; momentan se elaborează studiul de fezabilitate.


În ceea ce privește bonele, primarul Emil Boc a declarat luna aceasta că ar dori ca municipalitatea să susțină o parte din sumele pe care părinții le achită celor care au grijă de copii atâta timp cât părinții sunt la serviciu. Marți, Boc a bătut în retragere. ”Colegii mi-au spus că legea nu ne permite. Apelez la parlamentarii de Cluj, să facă o modificare legislativă, care să ne permită să îi sprijinim pe părinți”, a spus primarul.

Comenteaza