RATUC pierde prima bătălie cu Fany

RATUC pierde prima bătălie cu Fany
Tribunalul Cluj a decis să suspende Hotărârea Consiliului Judeţean care facilita accesul RATUC pe rutele din Floreşti, Chinteni, Apahida, Baciu şi Feleacu. Dacă mâine s-ar efectua licitaţia pentru atribuirea acestor trasee, RATUC va trebui să lupte cu compania Fany de pe aceeaşi poziţie.

ZIUA de CLUJ a relatat în exclusivitate despre posibilitatea ca rutele din Floreşti, Baciu, Chinteni, Apahida şi Feleacu, să fie scoase la licitaţie în acelaşi mod ca şi până în prezent. În ciuda demersului făcut de Primăria Cluj-Napoca, Regia Autonomă de Transport Urman Călători (RATUC) Cluj nu are nici o şansă să intre să opereze pe aceste trasee, până când instanţa nu se pronunţă în procesul intentat de compania Fany. Deocamdată, Fany a obţinut un prim câştig de cauză, având în vedere că Tribunalul Cluj a decis să suspende Hotărârea Consiliului Judeţean, prin care s-a permis scoaterea celor cinci trasee din pachetul general ce urma să fie scos la licitaţie.

Primăriile Cluj-Napoca, Floreşti, Apahida, Feleacu, Chinteni şi Baciu s-au reunit într-o asociaţie de transport, în scopul de a oferi posibilitatea RATUC-ului să opereze pe aceste trasee fără a mai fi nevoie să se înscrie în licitaţia publică, organizată de Ministerul Transporturilor. După ce s-a constituit această Asociaţie, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat cererea ca cele cinci trasee amintitite, să fie scoase din pachetul general care va fi scos la licitaţie. Chiar dacă Fany a anunţat că va ataca această hotărâre în Contenciosul Administrativ, primarii şi-au văzut de planul lor şi s-au întâlnit cu directorul RATUC pentru a pune la punct noul orar de curse. Directorul RATUC, Liviu Neag, şi-a exprimat încrederea că cel mai târziu din ianuarie 2014, se va intra cu acest nou orar de transport în comun.

Numai că Fany a reuşit să blocheze Hotărârea Consiliului Judeţean, astfel că, toate cele cinci trasee rămân în pachetul general, iar RATUC nu se va putea atinge de ele. Tribunalul Cluj a decis să suspende hotărârea administraţiei judeţene, până la soluţionarea cauzei pe fond. Cu alte cuvinte, aceste trasee vor putea fi supuse licitaţiei exact aşa cum s-a întâmplat şi până în prezent.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a admis că nu prea are de ales şi că în cazul în care Ministerul i-ar cere mâine pachetul cu trasee pentru a da drumul la licitaţie, el ar trebui să se conformeze. Astfel, RATUC ar trebui să concureze cu Fany de pe aceeaşi poziţie şi se ştie că la ultima licitaţie, a pierdut cel mai important traseu, cel din Floreşti. „Nu ştiu ce s-ar putea face. Voi analiza cu juriştii dacă putem împiedica în vreun fel procedura de licitaţie. Noi avem obligaţia să respectăm decizia Tribunalului. Dacă ne-a suspendat hotărârea, înseamnă că aceasta nu mai poate produce nici un efect. Cu alte cuvinte, pachetul general de trasee rămâne aşa cum era, cu tot cu Floreşti, Chinteni, Baciu, Felacu şi Apahida. E bine că nu ni s-a comunicat încă nimic legat de licitaţie, Dacă s-ar organiza, mâine sau poimâine, atunci această licitaţie ar viza şi aceste trasee", a spus Uioreanu.

Directorul RATUC, Liviu Neag a subliniat că soluţia Tribunalului a fost luată fără a fi consultate toate părţile. „Şi Primăria Cluj-Napoca este parte din acest proces, nu doar Consiliul Judeţean. Eu spun că trebuia să fie convocată sau măcar anunţată. Dar să sperăm că vom câştiga pe fond. Avem argumente puternice de partea noastră. Asociaţia de transport metropolitan s-a constituit perfect legal. Oamenii din aceste comune îşi doresc să beneficieze de aceleaşi servicii de transport precum locuitorii din municipiul Cluj-Napoca", a menţionat Liviu Neag.

De cealaltă parte, directorul Fany, Cristian Măhălean a subliniat că se aşteaptă ca instanţa să facă dreptate companiei pe care o reprezintă. „Noi ne-am angajat avocaţi şi sper să câştigăm. Mai mult nu am ce să spun. RATUC se străduie de vreo cinci ani să ne ia aceste trasee", a spus Măhălean.

Etichete
Comenteaza