Rătăcit printre luptele din CJ. Un teren din centrul Clujului rămâne blocat de 10 ani

Rătăcit printre luptele din CJ. Un teren din centrul Clujului rămâne blocat de 10 ani
Acum un an ZIUA de CLUJ informa cititorii despre o afacere păguboasă a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în urma căreia un teren de 7000 de mp în centrul urbei stă blocat. După un an, situaţia nu s-a schimbat, în principal din cauza lipsei de acțiune a CJ.

Trei președinți a avut, în 2015, Consiliul Județean Cluj. Aflată mereu în centrul controverselor și scandalurilor, instuția a rămas departe de scopul său principal, acela de a administra județul. Nu e de mirare că, iată, nu a avansat nici măcar un sfert de pas în privința unui teren extrem de scump, situat în ”buricul” târgului și blocat într-o afacere păguboasă. Acolo urma să se ridice, potrivit planșelor din 2007, un shopping mall.

Acel teren este tot în paragină şi nu i s-a dat nici o utilitate. Oficialii forului judeţean nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu recuperatorii de la firma Kruk, cei care au preluat o creanţă pe acel teren de la BCR.

Terenul aflat în proprietatea publică a judeţului Cluj, situat între străzile Haşdeu şi Victor Babeş, între principalele clinici şi căminele studenţeşti, în suprafaţă de 7000 de metri pătraţi, a fost concesionat în 2006 şi 2007, când preşedinte al CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, firmei Nisco Invest SRL, care urma să construiască aici un mall sub denumirea de Akademia Center.

Investiţia iniţială era estimată la 30 de milioane de euro iar Nisco Invest a cerut un credit ipotecar uriaş, de 25,5 milioane de euro, BCR, care l-a aprobat în iulie 2008, iar ca şi garanţie a acceptat o ipotecă de rangul întâi doar asupra construcţiei viitoare, în condiţiile în care terenul se afla în proprietatea CJ Cluj, pe care a şi înscris-o în Cartea Funciară.

Investitorul nu a apucat decât să toarne fundaţia mall-ului, care a inclus nişte lucrări complexe de stabilizare a terenului prin introducerea unor piloni la o adâncime de 30 de metri în pământ. În anul 2011 firma Nisco a intrat în insolvenţă şi ulterior în faliment, iar BCR a preluat această fundaţie în proprietate, conform contractului de ipotecă.

În anul 2011 firma Nisco a intrat în insolvenţă şi ulterior în faliment, iar BCR a preluat această fundaţie în proprietate, conform contractului de ipotecă. Deşi Consiliul Judeţean a fost acceptat ca şi creditor chirografar cu suma de peste 17 milioane de lei (totalul redevenţelor ce trebuiau încasate pe toată durata contractului de concesiune), nu a încasat nici un leu. Ba mai mult, justiţia a respins recursul făcut de CJ Cluj prin care cerea dreptul asupra fundaţiei, pentru că aceasta nu mai aparţinea debitoarei Nisco, ci trecuse la BCR.

În 2012 CJ Cluj a cerut BCR un punct de vedere legat de valorificarea acestui teren, dar nu a primit nici un răspuns. Ulterior banca a comunicat că a cesionat ipoteca pe fundaţia defunctului mall către o firmă de recuperare creanţe, S.C Kruk Internaţional SRL.

„Reprezentanţii Kruk SA (în calitate de cesionar, în baza contractului de cesiune de creanţe încheiat cu BCR SA) au solicitat o întâlnire cu reprezentanţii CJ Cluj, la sfârşitul anului 2013, începutul anului 2014. Reprezentanţii Kruk SA intenţionau, la acea dată, valorificarea construcţiilor (în speţă a fundaţiilor), edificate pe terenul concesionat de Judeţul Cluj către SC Nisco Invest SRL.

Valorificarea urma să se facă de către un alt investitor, urmând ca instituţia noastră să stabilească modalitatea optimă de valorificare a terenului. Reprezentanţii Kruk SA cunoşteau limitările şi constrângerile care afectează situaţia juridică a terenului, acesta făcând parte din domeniul public al judeţului Cluj.

În urma întâlnirii, reprezentanţii părţilor au stabilit ca, împreună cu investitorul Nisco Invest SRL, Kruk să facă o propunere concretă în acest sens, reprezentanţii CJ Cluj urmând a verifica posibilităţile de valorificare a terenului. Până la această dată, reprezentanţii Kruk nu au materializat propunerea formulată verbal", informa CJ Cluj în martie 2015.

Surse din forul judeţean au declarat penrtru ZIUA de CLUJ că de atunci negocierile cu firma de recuperare creanţe nu au mai avansat. Firma Kruk nu a putut fi contactată pentru a exprima un punct de vedere.

Acest teren este destul de atractiv pentru cine are bani de contruit. E la un minut de centrul oraşului, iar conform noului PUG, se află în zona mixtă de locuire şi servicii, ceea ce înseamnă că aici s-ar putea construi şi parking, dar şi blocuri sau hoteluri cu şase etaje.

3

președinți a avut Consiliul Județean Cluj în 2015: Vakar Istvan (UDMR), Mihai Seplecan (PNL) şi Marius Mânzat (PNL)

 

Comenteaza