PSD şi PNL au bătut palma să-l dea jos luni pe şeful judeţului. Ce spune legea

PSD şi PNL au bătut palma să-l dea jos luni pe şeful judeţului. Ce spune legea
Demiterea ar urma să se facă într-o şedinţă extraordinară, luni, 21 decembrie.

UPDATE

Cererea de convocare a şedinţei extraordinare a  CJ Cluj a fost depusă la registratura instituţiei,  pentru luni, ora 15, şi a fost semnată de 13 consileri judeţeni: Remus Lăpuşan, Oprea Laurenţiu, Matei Cristian, Ivan Ilarie, Bota Ioan, de la PSD şi Călin Tuluc, Andro Marinel, Mariana Leş, Secară Dorel, Bălaj Marius, Coroian Alexandru, Bogdan Emil, Todea Cosmin, de la PNL.

 

„Având în vedere faptul că dl. Mihai Sepelcan nu a explicat situația legată de autenticitatea diplomei de absolvire a facultății, precum și informațiile că aceasta ar fi falsă, considerăm încă odată, că alegerea și susținerea dlui. Mihai Seplecan de către PNL Cluj a fost una greșită.

Vă reamintim faptul că Mihai Seplecan a fost ales datorită susținerii PNL Cluj și singurii care au votat împotriva numirii în funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj au fost cei din PSD.

Pornind de la aceste considerente, consilierii județeni ai PSD Cluj, susțin schimbarea dlui. Mihai Seplecan din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și așteaptă reacția celor care susțin acest demers, respectiv toți ceilalți consilieri județeni, reacție care poate fi concretizată prin semnarea referatului de schimbare din funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, precum și a convocatorului de ședință extraordinară care să aibă loc în data de luni, 21 decembrie", anunţă PSD Cluj printr-un comunicat de presă.

Liderul consilierilor judeţeni ai PNL, Călin Tuluc, recent ales vicepreşedinte al forului judeţean, a declarat că liberalii susţin iniţiativa consilierilor PSD şi vor semna convocatorul sedinţei extraordinare de luni şi apoi schimbarea preşedintelui CJ Cluj prin votul majorităţii consilierilor.

Care va fi stratagema şi pe ce se bazează cei care vor debarcarea şefului judeţului?

Schimbarea nu putea fi făcută într-o şedinţă ordinară fiindcă un asemenea proiect nu ar fi fost pus niciodată pe ordinea de zi de către preşedintele forului, adică exact cel vizat. Singura soluţie rămânea şedinţa extraordinară, dar aici trebuie să fie invocată urgenţa care impune adoptarea unei asemenea măsuri.

Surse din CJ Cluj spun că adversarii lui Seplecan vor invoca art 94, alineatul 2, din Legea administraţiei publice locale care stabileşte că „Consiliul judeţean se poate întruni şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la cererea preşedintelui sau a cel puţin unei treimi din numărul membrilor consiliului ori la solicitarea prefectului, adresată preşedintelui consiliului judeţean, în cazuri excepţionale care necesită adoptarea de măsuri imediate pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, precum şi pentru apărarea ordinii şi liniştii publice", cu referire la ultima parte a sa, „pentru apărarea ordinii şi liniştii publice".

În aceeaşi lege, la articolul 101, alineatul 3, scrie: „Eliberarea din funcţie a preşedintelui sau a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea motivată a cel puţin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcţie a preşedintelui sau a vicepreşedinţilor consiliului judeţean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului judeţean."

Acest articol de lege explică şi graba de a produce schimbarea în această lună, pentru că altfel, s-ar intra în ultimele şase luni de mandat al forului judeţean şi ea nu s-ar mai putea produce.

Deocamdată convocatorul şedinţei şi proiectul de hotărâre privind schimbarea şefului judeţului nu a fost depus oficial la sediul instituţiei.

Rămâne de văzut cum se va raporta la acest proiect secretarul judeţului Cluj, care conduce şi serviciul juridic şi care trebuie să acorde viză de legalitate pentru propunere.

De asemenea un cuvânt greu de spus va avea prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, care poate ataca o asemenea decizie dacă consideră că nu sunt întrunite condiţiile legale de adoptare.

Într-o situaţie asemănătoare, anul trecut, când a fost suplimentată ordinea de zi a unei şedinţe ordinare a forului judeţean, pentru schimbarea fostului vicepreşedinte al CJ Cluj, Ioan Oleleu, de la PSD, prefectul a atacat şi a suspendat decizia, considerând-o ilegală, iar instanţa i-a dat dreptate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj afirmă că există deja o hotărâre definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care decizia de anul trecut de schimbare a lui Ioan Oleleu din funcţia de vicepreşedinte, printr-o procedură extraordinară, a fost declarată nelegală. În aceste condiţii, acesta spune că forul judeţean dar şi el personal ar putea face plângere penală împotriva iniţiatorilor convocării şedinţei extraordinare, pentru tentativă de abuz în serviciu.

„Dacă vor face un abuz, totul se va îndrepta împotriva lor. Acum este cazul în oglindă al schimbării lui Oleleu de anul trecut. Dacă domnul prefect va respecta şi acum legea, nu poate să aibă altă atitudine decât să atace o asemenea hotărâre. Se vede clar în această intenţie disperarea celor care au condus judeţul în ultima perioadă şi care vor să mă schimbe cu orice preţ. Unul dintre motive este acela că nu doresc ca eu să iniţiez proiectul de buget pe anul 2016, este vorba de circa 100 de milioane de euro, pentru că ei nu şi-ar mai putea rezolva interesele politice şi personale. De asemenea vor să acopere ceea ce s-a întâmplat la Cluj Arena şi la drumul Ic Ponor, acesta din urmă fiind un proiect pe fonduri europene unde există riscul să fim nevoiţi să dăm înapoi banii primiţi", a mai afirmat actualul preşedinte al CJ Cluj.

 

 

 

Comenteaza