PSD pune tunurile pe Boc la trei luni de la preluarea noului mandat. Vezi ce răspunde primăria

PSD pune tunurile pe Boc la trei luni de la preluarea noului mandat. Vezi ce răspunde primăria
La trei luni de la alegerile locale, PSD Cluj face deja bilanţul administraţiei Boc şi îl acuză pe primar că se află „într-o permanentă perioadă estivală". Primarul, prin serviciul de specialitate al municipalităţii, le dă replica social-democraţilor.

Noua conducere a PSD Cluj pare să se ţină de cuvânt în ceea ce priveşte promisiunile de intensificare a criticilor la adresa primarului.

Chiar dacă nu au trecut decât trei luni de la alegerile din iunie, iar de obicei aleşii beneficiau de o perioadă de graţie mai lungă pentru a-şi începe măcar noile proiecte, reprezentanţii PSD Cluj, presaţi de apropiata campanie elctorală pentru parlamentare, au şi făcut un adevărat rechizitoriu în 10 puncte la adresa lui Boc.

În cele 10 puncte, PSD Cluj se referă la probleme precum traficul, parcările, construirea de locuinţe, străzile private şi centura metropolitană, dar şi la proiectul Aqua Park şi construirea Centrului Cultural Transilvania.

„1. Niciun proiect, zero soluții privind fluidizarea traficului în zona centrală și pe principalele artere de circulație din Cluj-Napoca.
2. Promisiunea construirii de parkinguri noi - Deși a alocat în mai multe rânduri câteva milioane de lei pentru „noile parkinguri de cartier" nu s-a ținut de promisiune, lucrările la parkingul din Mănăștur fiind dovada vie a neputinței sale administrative.
3. Construirea unui nou cartier de locuinţe în Borhanci și crearea de mii de locuri de muncă în Cluj Innovation City au fost alte vorbe fără fond aruncate în campania electorală și total uitate după.
4. Centrul Cultural Transilvania teoretic prioritar în ultimii ani pentru Emil Boc, a devenit o poveste fără sfârșit și nici până acum nu s-au început lucrările. În 2014, cu surle și trâmbițe, Emil Boc anunța că va fi construit doar din fonduri de la bugetul local, dacă nu va fi găsit niciun investitor privat.
5. Proiectul Aqua Park pentru care Emil Boc și PNL Cluj au alocat 1.000.000 lei în 2013 a rămas la stadiul de schiță. De asemenea Emil Boc și-a uitat și promisiunea de acum doi ani privind înființarea unui patinoar permanent.
6. Străzi particulare apărute în urma extinderii imobiliare sunt abandonate total de administrația locală, doar în campania electorală edilul Emil Boc promițând asfaltarea lor.
7. Cea mai recentă promisiune a domnului Emil Boc, „centura metropolitană" se discută dar nu se execută, o constantă a promisiunilor sale electorale.
8. Emil Boc a uitat și de amenajarea zonei Cetăţuia „Redecorarea şi reamenajarea zonei Cetăţuia - monument istoric, punct de referinţă al municipiului Cluj-Napoca", chiar dacă termenul de realizare al proiectului era de acum șapte ani!
9. Conflictul de interese între Someșul navigabil promis în campania din 2012 și monorailul pe albia râului Someș propus în 2014 este probabil cea mai bună caracterizare a modului în care PNL și Emil Boc administrează Cluj-Napoca.
10. Construirea unui sediu nou pentru Filarmonica şi Academia de Muzică. Proiectul a rămas o promisiune", sunt reproşurile pe care PSD Cluj le aduce edilului clujean".

Edilul nu rămâne dator

Primarul Emil Boc le-a dat replica social-democraţilor clujeni, prin Biroul de comunicare al municipalităţii, tot în 10 puncte, „pentru corecta informare a opiniei publice".

„1. Referitor la fluidizarea traficului în zona centrală, reamintim faptul că Primăria a realizat o primă bandă dedicată transportului în comun în Piaţa Ştefan cel Mare, pe latura estică. De asemenea, se află în derulare acțiunile pentru realizarea unei benzi dedicate transportului în comun pe axa Mănăştur- Mărăşti. Au fost realizate noi sensuri giratorii lângă Iulius Mall şi pe B-dul Muncii, lângă fostul magazin Real. De asemenea, strada Corneliu Coposu, cu o lungime de 1,7 km, artera principală de intrare în municipiu dinspre Zalău, este în proces de modernizare.
2. În ceea ce priveşte construirea de noi parkinguri, primăria a deblocat lucrările la parkingul de pe strada Negoiu, aflate în întârziere din cauza insolvenței constructorului. Pentru viitorul parking de pe strada Primăverii 20, a fost aprobat deja în Consiliul local Planul Urbanistic de Detaliu. Pentru parkingul din Hasdeu, a fost demarată de către primărie procedura de achiziţie publică pentru servicii de proiectare şi de execuţie.
3. Comisia de Urbanism a dat acorduri de principiu pentru construirea unui parking cu peste 300 de locuri pe strada Avram Iancu şi pentru proiectul Bibliotecii Centrale Universitare de construire a unui parking cu 200 de locuri pe strada Clinicilor.
4. De asemenea, Primăria a purtat discuţii cu reprezentanţii mai multor supermarketuri pentru înfiinţarea de parcări de tipul "park and ride".
5. Centrul Cultural Transilvania se află în faza pregătirii licitaţiei în vederea identificării unui partener care să contruiască o clădire de birouri sau hotel, în schimbul realizării unui parking subteran de mari dimensiuni, care va funcționa sub viitoarea clădire a Centrului. De asemenea, este necesară soluționarea unui litigiu între Primărie și proiectant, litigiu apărut ca urmare a unei decizii a Curţii de Conturi. Noul Centru Cultural Transilvania urmează să găzduiască noile sedii ale Filarmonicii şi Academiei de Muzică.
6. În ceea ce priveşte realizarea unui Aqua Park, se lucrează la proiectul de deviere a magistralei electrice care afectează lucrările de construire a viitorului Aqua Park de la Ștrandul Sun (Grigorescu). După finalizarea acestei devieri se va putea trece la realizarea proiectului propriu-zis. De asemenea, în această vară, bazinul mare de la Ștrandul Sun a fost acoperit cu un balon presostatic, care va permite utilizarea acestuia pe perioada întregului an.
7. Referitor la preluarea străzilor private, Primăria a preluat recent în domeniul public strada Edgar Quinet, pe care deja a fost introdus transportul în comun. Primăria va prelua toate străzile private care îndeplinesc condiţiile legale, însă iniţiativa trebuie să aparţină proprietarilor acestor străzi, care trebuie să realizeze și să depună documentaţiile aferente.
8. Realizarea Centurii metropolitane este în sarcina Guvernului, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Contribuția municipalității constă în faptul că, în urma eforturilor depuse, centura metropolitană a fost impusă ca prioritate națională în Master-planul general de transport al României.
9. Primăria a demarat pregătirea concursurilor de soluţii pentru punerea în valoare a Someşului şi pentru reamenajarea zonei Cetăţuie, în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România şi cu Facultatea de Arhitectură şi Urbanism. De asemenea, Consiliul local a aprobat, în ultima şedinţă, demararea concursului de idei pentru reabilitarea și punerea în valoare a Turnul Pompierilor.
10. Cu privire la alte proiecte de amploare ale municipalităţii, precum Cluj Innovation City sau cartierul Borhanci, arătăm că acestea se află în derulare, fiind proiecte complexe, cu un grafic de realizare stabilit pe termen mediu şi lung », precizează Biroul mass media al Primăriei Cluj-Napoca".

Comenteaza