Proiectul patinoarului artificial din Parcul Central se mută. Şi se amână

Proiectul patinoarului artificial din Parcul Central se mută. Şi se amână
Primăria îşi doreşte un patinoar în Parcul Central. Acesta ar urma să fie însă mutat de pe amplasamentul anunţat iniţial.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a dat peste cap un plan anunţat de Primărie de anul trecut. Patinoarul artificial din Parcul Central ar urma să se mute, dar decizia finală ar trebui să fie luată abia după o dezbatere publică.

Municipalitatea anunţase că doreşte să realizeze un patinoar artificial pe locul unde, vara, funcţionează lacul de agrement. Asta ar fi însemnat alegerea unor soluţii foarte complicate din punct de vedere tehnic. RADP, care administrează lacul, venise cu soluţia unor pontoane plutitoare, care ar fi costat foarte mult.

Remember: luciul de apă din Parcul Central a fost utilizat ca patinoar natural de aproape 150 de ani. În anul 1871, Asociația de Patinaj a închiriat lacul din parc, iar în 1877 a construit un pavilion de lemn pe insula din mijloc. „Iniţial, moda de la Viena dicta, de fapt, ca lumea bună să danseze pe gheaţa din Parcul Central pe muzică, de aceea nobilimea clujeană a amenajat lacul din parc, iar o orchestră cânta de două-trei ori pe săptămână, astfel încât pe gheaţă se făceau baluri mascate, exista un rege şi o regină a gheţii, era absolut fabulos", explicau organizatorii unei expoziții foto cu tematica iernilor de altădată ale Clujului.

În şedinţa CTATU, de miercuri, s-a pus pe masă acest proiect, dar Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a dat peste cap lucrurile. Acesta a venit cu propunerea ca patinoarul să fie mutat lângă stadion, pe locul unde acum se află parcul de joacă pentru copii. Iar asta fără ca micuţii să se simtă nedreptăţiţi.

„Am propus ca toată zona dintre Cluj Arena şi Parcul Central să fie regândită. Se poate face acolo patinoarul, care vara să fie o pistă de role sau să fie folosit pentru alte sporturi. Locul de joacă ar urma să fie repoziţionat şi modernizat. De asemenea, pe aceeaşi platformă ar urma să fie mutate spaţiile de comerţ de pe Aleea Stadion, care nu arată prea bine acolo unde sunt acum. În zona respectivă există un teren care aparţine Consiliului Judeţean şi am discutat de un an deja cu arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, despre cum ar trebui să arate acel spaţiu. Cei de la Consiliul Judeţean au în intenţie să cedeze bucata de teren Primăriei", a declarat Şerban Ţigănaş.

Membrii CTATU au îmbrăţişat rapid propunerea arhitectului. De altfel, mai mulţi dintre ei erau sceptici în legătură cu amplasamentul ales de Primărie. Aceştia considerau că realizarea patinoarului pe lac era o soluţie invazivă. RADP explicase că montarea pontoanelor ar fi urmat să dureze câte o lună în fiecare toamnă, cu aducerea unor macarale în parc; demontarea era o altă distracţie. În plus, toate instalaţiile de producere a gheţii, utilajele de nivelare şi vestiarele s-ar fi aflat în proximitatea luciului de apă şi ar fi stricat aspectul unui loc tradiţional de agrement pentru clujeni. S-a mai ridicat şi problema gardurilor, pentru că - teoretic - patinoarul ar fi urmat să fie destinat numai plătitorilor de bilete (dacă nu cumva patinoarul ar fi fost gratuit, ca baza sportivă din Gheorgheni), respectiv cea a protejării biodiversităţii din lac.

„Soluţia propusă de domnul Ţigănaş a fost îmbrăţişată de cei prezenţi. Chiar şi noi, reprezentanţii Primăriei, am achiesat la ea. Patinoarul, pe noul amplasament propus, ar fi mai prietenos cu mediul. Sunt 9.000 de metri pătraţi, cu tot cu terenul pe care ni-l va ceda Consiliul Judeţean, pe care se poate realiza şi un parc pentru copii, care să se integreze cu patinoarul", a spus viceprimarul Dan Tarcea. Soluţia definitivă va fi luată abia după ce se va organiza o dezbatere publică.

Există însă şi o veste proastă. Noul patinoar nu va fi realizat anul acesta. „Noi am dorit să deschidem patinoarul la 1 Decembrie 2017, dar nu avem cum să îl facem atât de repede în actuala situaţie. Preferăm să amânăm proiectul un an şi să încasăm înjurături de la presă, dar să facem o treabă trainică", a afirmat Tarcea.

Viceprimarul susţine că, prin crearea noului patinoar, nu se va renunţa la obişnuita amenajare a patinoarului artificial de pe lac. Aşadar, ar trebui să fie, de anul viitor, două patinoare în Parcul Central: unul natural, care va funcţiona numai când temperaturile vor fi extrem de scăzute, şi unul artificial, care poate sta deschis atâta timp cât termometrele nu urcă peste valoarea de +15 grade Celsius.

Iarna trecută, la Cluj s-au amenajat patinoare în Piaţa Unirii şi în incinta unui centru comercial. În zilele mai friguroase, temerarii au putut aluneca şi pe gheaţa din Parcul Central.

 

Comenteaza