Proiectul Mitropoliei, avizat “cu noduri” de urbaniştii Primăriei

Proiectul Mitropoliei, avizat “cu noduri” de urbaniştii Primăriei
Comisia de Urbanism a Primăriei a avizat la şedinţa de ieri proiectul complexului teologic ortodox de pe strada Coastei, la doar 4 zile după ce acesta a fost blocat în aceeaşi comisie.

Varianta campusului gândit de către Mitropolie pe strada Coastei, pe amplasamentul obţinut de la Primăria Cluj-Napoca, şi proiectat de Constrex nu este în continuare pe gustul arhitecţilor din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Arhitecţii din comisiei au recunoscut însă că proiectul a fost îmbunătăţit şi, cu mai multe recomandări, propunerea a fost avizată. Mitropolitul Andrei Andreicuţ a declarat săptămâna aceasta că intenţionează să demareze construcţia încă din vara aceasta, cu banii proprii ai eparhiei, urmând ca într-o a doua etapă să solicite şi fonduri guvernamentale.

Proiectanţii de la Constrex au revenit ieri în şedinţa de urbanism cu propunerea de mobilare a celor 4.000 de metri pătraţi obţinuţi cu titlu gratuit de Mitropolia Clujului în luna mai pentru amenajarea unui complex teologic ortodox care să includă sediile Seminarului şi Facultăţii de Teologie, dar şi spaţii de cazare pentru studenţi. Chiar dacă s-au operat retrageri ale clădirilor faţă de zona de case de pe strada Ineu şi s-au rezolvat accesele pietonele aferente complexului şi aleile pietonale din interior, varianta propusă nu a plăcut arhitecţilor membri CTATU. "Dacă proiectul ar mai reveni de trei ori, atunci cu siguranţă ar ieşi ceva foarte bun. În continuare cred că nu s-a folosit terenul la potenţial maxim şi că este slab construit. Noi nu avem ceva împotriva acestui proiect, cum s-a vehiculat în ultimele zile. Doar vrem să iasă ceva cât mai bun", a subliniat arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU.

Mai mult, arhitectul Eugen Pănescu, prezent doar la prima prezentare a proiectului în cadrul comisiei, a explicat că observă o îmbunătăţire arhitecturală, în sensul că ansamblul nu mai aduce cu o clădire de birouri, dar susţine că ar fi optat pentru o altă variantă de amplasare a funcţiunilor pe teren, mai fragmentat. Arhitectul Mihaela Agachi a intervenit şi a subliniat că la a doua prezentare a proiectului s-a solicitat un masiv construit şi legarea celor trei corpuri de clădire propuse pe teren pentru a crea o imagine unitară pentru respectivul complex teologic.

Arhitecţii au mai solicitat micşorarea regimului de înălţime pe latura învecinată cu blocul de opt etaje din zona Coastei, dar şi modificarea amplasamentului clădirii din faţă în aşa fel încât să fie vizibilă la urcare, panta de acces fiind una pronunţată.

"Vegetaţia din zonă este mult mai generoasă decât aţi configurat-o dumneavoastră pe planşe. Ce ne interesează pe noi este să proiectaţi scările de acces către zona Coastei înainte. Acestea sunt accesibile publicului. În stânga, la urcare este ansamblul teologic, iar în dreapta, un parc de fitness pe care deja, ieri (miercuri - n. red.), l-am făcut", a subliniat primarul Sorin Apostu. Proiectantul de la Constrex, Doina Munteanu, a declarat că de o săptămână nu a mai fost în zonă, însă va ţine cont de recomandări şi va corela ansamblul cu vecinătăţile, conform recomandărilor. "La Cluj, o săptămână este mult", a completat primarul.

Ceea ce nu au reuşit să lămurească la şedinţa CTATU de ieri arhitecţii şi primarul este dacă proiectul complexului teologic avea nevoie de un studiu de oportunitate, apoi de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau doar de un PUZ. "Deci este o oportunitate", a subliniat Iancu în cadrul şedinţei de urbanism. "Să zicem că este un PUZ", a tranşat primarul Sorin Apostu. La şedinţa de urbanism de luni viceprimarul Laszlo Attila spunea că proiectanţii au două posibilităţi: fie să plieze conceptual campusul pe un PUZ deja existent, care s-a realizat în momentul în care s-a aprobat clădirea Bibliotecii Judeţeană de pe Calea Dorobanţilor sau noua clădire a Consiliului Judeţean, fie să elaboreze un cu totul alt PUZ. Dacă documentaţia modifica reglementările din zonă, se impunea însă un studiu de oportunitate înaintea PUZ-ului. În final, pentru a demonstra susţinerea faţă de proiectul Mitropoliei Clujului, arhitecţii CTATU au avizat proiectul. În etapa de autorizare însă, proiectanţii trebuie să includă în proiect toate recomandările CTATU.

Lucrările încep în septembrie

Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, a declarat săptămâna aceasta că îşi doreşte un proiect bun
şi că intenţionează să demareze construcţia campusului teologic ortodox încă din această vară sau, dacă nu, din septembrie. "Domnii care au observat imperfecţiuni ale proiectului, fie şi dânşii cetăţeni ai acestui oraş, trebuie să găsească soluţii pozitive şi constructive ca să ajungem să putem demara toată lucrarea. Adică intenţia noastră este să demarăm în această vară, în această toamnă construirea campusului Nicolae Ivan. Încă o dată, orice om de bună-credinţă îşi dă seama că lumea în care trăim noi este plină de lucruri rele care se întâmplă, iar rezolvarea vine tot de acolo, dintr-o aşezare spirituală normală. Şi pentru o astfel de aşezare avem nevoie de o şcoală normală", sublinia Andrei Andreicuţ. Ierarhul a mai declarat că în primă fază proiectul va demara din fonduri proprii, urmând ca Mitropolia să solicite şi finanţare din fonduri guvernamentale.

 

 

Comenteaza