Proiectul „Malurile Someșului” este pe ultima sută de metri! Primarul: „Din 15 noiembrie vom intra în faza de recepție”

Proiectul „Malurile Someșului” este pe ultima sută de metri! Primarul: „Din 15 noiembrie vom intra în faza de recepție”
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Lucrările la malurile Someșului vor fi gata până la finalul anului, iar în câteva zile se va putea intra în faza de recepție. Proiectul prevede aproximativ 1.000 de arbori noi, culoar de mobilitate nemotorizată - nou pod pietonal și velo, noi piste de biciclete și zone pietonale, „shared space”, zone de joacă.

Anunțul cu privire la recepția lucrărilor a fost făcut de edilul muncipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de vineri.

Toamna se finalizează cele mai multe proiecte. Vorbim și despre malurile Someșului. Am fost în această săptămână, alături de viceprimarul Dan Tarcea și alți colegi din primărie pentru a rezolva ultimele detalii tehnice necesare ca un proiect atât de important pentru calitatea vieții să fie finalizat până la sfârșitul anului. După datele pe care le-am avut în teren și analizele efectuate, începând cu 15 noiembrie se va putea intra în faza de recepție. Cu alte cuvinte, să putem oferi clujenilor un nou spațiu de o mare amploare și de calitate. Vorbim de aproape 1.000 de arbori noi și 1,2 hectare spații verzi în plus față de ce a existat”, a afirmat primarul Clujului.

Proiectul este rezultatul unui concurs internaţional de soluţii derulat de Primăria Cluj-Napoca împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România; câştigătorul a fost desemnat de un juriu internaţional. Proiectul echipei Pràctica a obţinut premiul Share Building Awards şi a fost apreciat în cadrul Bienalei de la Veneţia, fiind considerat un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-o „coloană vertebrală” verde şi ecologică a oraşului.

Acesta este completat de proiectele de reabilitare și modernizare a Parcului Armătura și platoului Sălii sporturilor, care s-au finalizat. De asemenea, culoarul verde-albastru la râul Someș este completat de un alt proiect major, cel de reabilitare a Parcului Feroviarilor - care se află în ultimul stadiu de lucrări - și, în afara arealului municipiului, de proiectul „Someșul metropolitan”.

Mai multe informații:

- prin ansamblul lucrărilor care se execută în zona Grigorescu, zonele verzi se extind - suprafaţa totală de spaţii verzi din zona Grigorescu creşte cu 1,2 hectare - spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute, fauna și flora locală reintrodusă pe malurile râului
- prin implementarea acestui proiect creşte numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale - 957 noi arbori. Se creează un aliniament de tei de-a lungul malului râului, însoțit de tufișuri joase care va funcționa ca tampon de securitate între drumul pentru vehicule și banda de biciclete. Pentru zonele cu activitate intensă, precum terenurile de sport sau locurile de joacă, sunt prevăzuți arbori cu frunze mari (castani, stejari şi ulmi). În terasele mai apropiate de apă, un aliniament de frasini urmează zonele pietonale. În spaţiile care se modifică în lățime, precum Plaja sau parcul La Butuci, sunt incluse grupuri de arbuşti. Aceste amenajări sunt un element fundamental al proiectului datorită potențialului de a încuraja și a da refugiu biodiversității care va declanșa un proces natural de regenerare.

Activități principale din proiect:

- construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști
- construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale
- realizarea unui nou pod pietonal/velo (zona Grigorescu)
- amenajarea malurilor Someșului mic fără diminuarea efectelor sistemelor actuale de protecție la inundații și fără diminuarea tranzitului de debit; lucrări de sistematizare a taluzului în vederea facilitării accesului la apă, pe infrastructură de tip rigid
- investiții destinate transportului electric și nemotorizat
- creşterea accesibilităţii şi atractivităţii pietonale - remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, amplasarea de gradene și platforme
- modernizarea amenajărilor de agreement, sport și joacă de pe traseu
- instalarea de mobilier urban - bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, cișmele apă potabilă etc.
- modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public prin folosirea aparatelor de iluminat cu surse LED, cu componente de comunicatie wireless ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite nivele de putere, pe diferite paliere orare (sistem de telegestiune).

Executant: Asocierea ACI Cluj (lider) - Socot S.A. - Simacek Facility Services.

Comenteaza