Proiectul „Gunoaie în vârf de deal". Cum arată eşecul major al Clujului şi cum aruncă politicienii vina unii pe alţii GALERIE FOTO

Proiectul „Gunoaie în vârf de deal
PSD Cluj a continuat şi luni seria conferinţelor de presă la obiectivele ratate sau întârziate ale Clujului. De data asta social democraţii au fost prezenţi pe şantierul abandonat din 2014 al Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID).

Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj, însoţit de deputatul Cornel Itu, candidat al PSD pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj şi alţi lideri ai social-democraţilor clujeni s-au postat chiar în faţa panoului indicator al proiectului depozitului ecologic de deşeuri, cu finanţare europeană, din imediata apropiere a zonei Pata Rât. Aspectul acestui panou este sugestiv pentru siuaţia de ansamblu a proiectului. (Foto)

„Titlul la conferinţa de astăzi este „PNL, dezastru ecologic pentru judeţul Cluj" şi ca să dovedim că cei din PNL au reprezentat şi reprezintă un dezastru ecologic pentru judeţul Cluj, am vrut să vă arătăm două obiective care trebuiau să fie finalizate demult. În primul rând aici trebuia să fie gata noua rampă de depozitare a deşeurilor, după cum puteţi vedea pe plăcuţa din spate, trebuia să fie finalizată în decembrie 2013. Domnul Tişe vine acum în campanie şi ne spune că vrea să fie finalizat acest proiect dar dânsul a gestionat acest proiect şi dânsul este în mare parte responsabil despre tot ce s-a întâmplat aici, dânsul împreună cu cei de la PNL, şi cu dl. Uioreanu şi cu ceilalţi", şi-a început Remus Lăpuşan, tirada împotriva liberalilor.

Şeful PSD Cluj a vorbit şi de aspectul financiar al acestui proiect. „Era un proiect, pe fonduri europene, de 107 milioane de lei, din care s-au executat lucrări de 61 de milioane de lei, din care 15 milioane erau lucrări neconforme. Deci teoretic doar 46 de milioane de lei au fost lucrări neconforme, teoretic, diferenţa de aproape 60 de milioane de lei sunt bani europeni care s-au pierdut la nivelul judeţului Cluj. Chiar dacă acum o să se primească aceşti bani pe noul buget european, pe 2014-2020, teoretic cei 60 de milioane de lei au fost pierduţi, cu sumele respective din noul exerciţiu financiar se puteau face multe alte lucruri.Pe lângă pierderile care sunt la nivel de municipiu, pe fonduri europene, care sunt undeva la 70-80 de milioane de lei, mai avem şi aici pierderi de 60 de milioane de lei la rampa de lângă Pata Rât, ceea ce din punctul nostru de vedere este un dezastru ecologic, iar PNL este responsabil de acest dezastru ecologic", a mai susţinut liderul PSD Cluj.

Candidatul PSD pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, deputatul Cornel Itu, a susţinut că acest proiect, deşi nefinalizat încă, este practic depăşit. „Mie mi se pare că acest proiect este depăşit tehnic, practic trebuia realizat până în 2013, s-a dat derogare până în 2015, iată că acum doar se merge pe o nouă licitaţie. Proiectul e depăşit tehnic, acest proiect trebuie integrat cu un modul de incinerare a deşeurilor menajere, incineratoare care să producă energie verde care să fie dată în sistem, este necesară şi obligatorie pentru viitor şi trebuie să gândim urgent o nouă licitaţie pentru aceste incineratoare", a declarat deputatul Cornel Itu.

Liderul consilierilor judeţeni PSD din CJ Cluj, Remus Lăpuşan a invocat şi consecinţele nefaste pe care neterminarea acestui centru le are asupra primăriilor din judeţ. „Foarte multe primării sunt nevoite să ducă în fiecare lună deşeurile menajere în alte judeţe, am făcut un calcul estimativ, este vorba de o sumă în jurul cifrei de 1 milion de lei. Dacă se face un calcul simplu este vorba de milioane şi milioane de lei încă 3-4 ani pe când se estimează că se va finaliza groapa care se licitează acum, e vorba de milioane şi milioane de lei, peste 10 milioane de euro care se duc din bugetele UAT-urilor. Se ajunge în multe situaţii în care se pune în pericol siguranţa cetăţeanului şi sănătatea noastră a tuturor pentru că multe deşeuri sunt aruncate pe câmp sau în alte părţi. Prin faptul că nu s-a închis groapa de la Pata Rât, se aduce atingere siguranţei cetăţenilor şi sănătăţii lor prin noxele pe care le inhalează oamenii de la incendiile de aici", a fost de părere Remus Lăpuşan.

Liderul clujean al PSD a mai spus că este obligatoriu ca la nivel de judeţ să avem o rampă temporară de depozitare a deşeurilor aşa cum avem şi la municipiu.

Senatorul PNL Alin Tişe, candidatul liberalilor pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, cel care a iniţiat acest proiect cu finanţare europeană, crede că demersul PSD este unul strict electoral. „Cred că cei de la PSD ar trebui să se uite prima dată în ograda lor, firma care a subcontractat această lucrare în 2013 este firma lor, Napoca (n.red. - aflată acum în proprietatea familiei lui Ioan Bene, dar condusă mulţi ani în trecut de Ştefan Dimitriu, fost lider al PSD Cluj-Napoca şi actual preşedinte al UNPR Cluj). Eu când am plecat am lăsat contractul semnat şi banii aprobaţi. Discutând responsabil, acest proiect necesită o rezolvare urgentă şi va fi dus la capăt şi în egală măsură, asociaţia ADI Eco Metropolitan (n.red.- din care fac parte toate primăriile) va trebui să facă o rampă temporară până la finalizarea CMID", a replicat Alin Tişe.

Candidatul PNL, care a mai condus CJ Cluj între anii 2008-2012, a făcut şi el câteva reproşuri PSD. „Era mult mai bine dacă PSD-ul lua poziţie în acest caz în urmă cu 3-4 ani, când asigura majoritatea în consiliul judeţean. Au dat contractul firmei lor şi când au văzut că se blochează proiectul, nu au făcut nimic. În loc să construiască, încearcă să distrugă. Eu îi asigur însă că în calitate de preşedinte al CJ Cluj voi colabora cu ei, cu toate partidele din consiliu, pentru a reporni acest proiect", a mai declarat Alin Tişe.

PSD Cluj a avut din luna iunie 2012 până în luna mai 2015 un post de vicepreşedinte al CJ Cluj, prin Ioan Oleleu, care a demisionat, după şi nu s-a mai înţeles cu noua majoritate liberală creată prin fuziunea PNL cu PDL. Ioan Oleleu conduce acum Direcţia Sanitar Veterinară Cluj, în calitate de funcţionar public şi nu a putut fi contactat de ziarul nostru pentru a exprima un punct de vedere despre întârzierea acestui proiect important al judeţului.

Dincolo de reproşurile reciproce ale politicienilor pe acest subiect, pentru jurnaliştii prezenţi la faţa locului zona era un peisaj dezolant. În primul rând, halele care vor adăposti staţia de tratare mecano-biologică şi staţia de sortare a deşeurilor au fost construite exact în vârful unui imens deal unde de-abia am reuşit să ajungem cu o maşină de teren, iar celula de depozitare urmează să se facă ceva mai jos. În timp ce primele obiective sunt cât de cât mai avansate, drumul este însă la stadiul zero iar în zona unde se va construi celula de depozitare nu se vede nimic altceva decât uriaşe excavaţii de pământ şi alunecări de teren îngrijorătoare (Foto). Reamintim că pentru aceste excavaţii masive a fost depusă de către CJ Cluj şi o plângere penală în urmă cu circa doi ani la Parchetul Cluj-Napoca. Pe masa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ai Departamentului pentru Lupta Antifraudă a ajuns o altă plângere penală legată de acest proiect, în ianuarie 2015.

Oficialii CJ Cluj estimează că în luna iunie va fi anunţat un câştigător la licitaţia pentru finalizarea lucrărilor la centrul ecologic de deşeuri. Cele două oferte au fost depuse de către asocierea Cranz Eurocenter Piteşti - Ispe SA (111 milioane de lei), respectiv firmele Iasicon Iaşi - TCI Contractor Cluj - Socot SA (122 de milioane). Perioada de execuţie a lucrărilor şi de îndeplinire a contractului este de 18 luni, cea de notificare a defecţiunilor fiind de 60 luni de la terminarea lucrărilor. Contractul de lucrări vizează proiectarea şi execuţia CMID, a cărui valoare estimată este de 123 de milioane de lei.

Publicat de Sc Provincia News la comanda Trop Media pentru PSD CLUJ, cod mandatar 21160002


 

Comenteaza