Video Proiectele prioritare ale Clujului pe anul 2021. Tișe: „Sperăm să fie cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență”

Proiectele prioritare ale Clujului pe anul 2021. Tișe: „Sperăm să fie cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență”
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Spitalul Monobloc de Copii și Centrul Integrat de Transplant sunt cele mai importante proiecte ale județului Cluj pe anul curent, a anunțat liderul forului administrativ județean, Alin Tișe.

Odată cu creionarea bugetului județului Cluj pe anul 2021, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre proiectele prioritare ale județului.

„Vor fi câteva proiecte de investiții pe care noi le vom finanța anul acesta, unele din ele sunt începute deja și continuă, iar altele sunt la început, în faza de proiectări. O mare parte din sumele de investiții vor merge și în acest an pe continuarea construirii Spitalului Monobloc de Copii și al doilea obiectiv este Centrul Integrat de Transplant.

Aceste două investiții vor continua, ele sunt prinse în bugetul județulului și sperăm noi ca și în viitorul Plan de Relansare și Reziliență pe care Guvernul îl va finaliza zilele următoare. Sper că ambele obiective să fie cuprinse pentru că sunt unice în România. Spitalul Monobloc este o investiție regională, nu doar a Clujului”, a declarat la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Vor fi cuprinse cele două proiecte în Planul Național de Redresare și Reziliență?

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că s-a convenit asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, menţionând că cele aproximativ 30 de miliarde de euro reprezintă o şansă pentru dezvoltarea României şi realizarea reformelor amânate atâţia ani.

Valoarea proiectului de la Spitalului Pediatric Monobloc din Borhanci este estimată la 120 de milioane de euro. „Sperăm ca Guvernul să-l prindă în acest fond de redresare și reziliență. La fel și Centrul Integrat de Transplant, care va putea obține și o finanțare europeană pe lângă acest fond. Suntem convinși că vor fi finanțate pentru că ele au o importanță regională și națională. Speram ca în anul 2022 să începem efectiv lucrările la Spitalul de Copii.

Încă nu este lista finală, noi suntem prinși în acest Plan de Redresare și Reziliență. Noi am trimis 15 obiective, pe lângă cele două amintite anterior. Acestea, pe care noi le-am concretizat și suntem într-o fază avansată cu ele, fiind prioritare pentru noi, sunt în documentul de lucru și sper să fie lăsate acolo”, a afirmat Tișe.

Liderul forului județean susține că, din acest punct de vedere, Clujul este singurul județ care are asemenea proiecte în domeniul sănătății. „Nu avem concurență în acest sens. Cele două proiecte sunt unice în România și sper ca în aceste zile să vedem lista finală a proiectelor cuprinse în acest Plan, iar aceste două componente ale Clujului să fie incluse”, a conchis șeful județului Cluj.

Spitalul Pediatric Monobloc va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă, la care se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și, respectiv, 65 de paturi pentru însoțitori. De asemenea, oferta de servicii medicale va crește și ea, spitalul urmând să devină o alternativă viabilă pentru pacienții care, în prezent, se adresează altor spitale de profil renumite din România și străinătate.

Totodată, se va pune accentul pe îmbunătățirea experienței la internare a copiilor și însoțitorilor lor, prin reducerea stresului provocat de o astfel de procedură medicală, neplăcută pentru cei mici. Nu în ultimul rând, printre funcțiunile anexe propuse în incinta noului spital cu profil regional se numără construirea unei creșe/grădinițe, amenajarea unor trasee de plimbare și spații de joacă, magazine de jucării, etc.

Primul Centru de Transplant Multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și hepatic.

Comenteaza