Proiectantul Turnului Pompierilor, după rezilierea contractului cu constructorul: "Trăim o foarte mare dezamăgire, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură"

Proiectantul Turnului Pompierilor, după rezilierea contractului cu constructorul: "Trăim o foarte mare dezamăgire, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură"

Vlad Sebastian Rusu a vorbit despre "eşecul" lucrărilor de modernizare a Turnului Pompierilor, care sunt executate după proiectul pe care l-a câştigat, alături de colegii din biorul său de arhitectură, la concursul de soluţii organizat de OAR şi Primăria Cluj-Napoca. 

Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul pentru Turnul Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortile, un contract de aproape 8 milioane de lei cu TVA. Lucrarile trebuiau terminate in 18 iulie 2020. "Eu am propus rezilierea contractului. Am înţeles că se mişcă tare repede de când am anunţat rezilierea public, dar voi porni reziliere. Mai au 15%, dar nu mai stau să povestesc, ai nişte termene. A primit aproape un an de zile pelungire locală, mai mult...", a declarat Emil Boc, vineri, la ZIUA LIVE. 

"Trăim o foarte mare dezamăgire, având în vedere că lucrăm la acest proiect din 2017 şi ne-am implicat şi emoţional, fiind primul concurs, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură care să confirme că formula concursului poate să creeze bune exemple în arhitectură. Nu doar pentru Cluj, cât şi pentru restul  țarii, putea deveni un exemplu de obiect excepțional rezultat în urma unui concurs de soluții”, a spus Vlad Sebastian Rusu, la un post de radio local. 

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu spune că va trebui găsit un alt constructor, iar construcția realizată până la acest moment va trebui pusă în conservare: "Va trebui o recepţie a lucrărilor executate şi un calcul a lucrărilor care mai trebuie executate, sperăm să se reia lucrărilor în primăvară, ca anul viitor să avem un turn funcţional. Totul depinde de birocraţie. Să vedem dacă există firme interate de acest 15% rămas. Lucrările sunt bine executate până acum". 

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării. Acesta a fost câștigat de către Vlad Sebastian Rusu - Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz. 

Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018. Valoarea sa este de 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității). 

Comenteaza