Proiect semnat. 355 de milioane de euro, bani europeni, pentru reţeaua de apă din Cluj

Proiect semnat. 355 de milioane de euro, bani europeni, pentru reţeaua de apă din Cluj

A fost semnat primul contract de lucrări din județul Cluj, aferent proiectului regional de apă în valoare de 355 de milioane de euro.

Joi, 5 martie, în prezența președintelui și a vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe și Marius Mînzat, a primarilor comunelor clujene Mica și Unguraș și a conducerii Companiei de Apă Someș, a avut loc ceremonia publică de semnare a primului din cele 15 contracte de lucrări în infrastructura de apă ce vor fi implementate în județ în cadrul proiectului european de 355 milioane de euro.

Modernizarea și extinderea rețelelor de apă de pe teritoriul celor două comune clujene reprezintă, totodată, prima investiție din fonduri europene realizată de Compania de Apă Someș în zona rurală, precedentele linii de finanțare comunitare vizând, prioritar, zona urbană.

Alin Tișe, președintele CJ, a declarat: „Momentul este unul simbolic, semnificând debutul propriu-zis în județul Cluj al acestui megaproiect, cel mai mare din țară în domeniu. În scurt timp, locuitorii acestor două comune vor avea acces la o apă potabilă de cea mai bună calitate. În următorii ani, 76 de localități clujene vor avea parte de investiții în cadrul proiectului, cu beneficiile de rigoare”.

În baza contractului semnat joi, de 33,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, vor fi executate lucrări de extindere și de reabilitare a rețelelor de apă din opt localități componente ale subsistemului de alimentare Dej: Mica, Dâmbu Mare, Sânmărghita, Mănăstirea, Nireș, Unguraș, Batin, Valea Ungurașului.

În ceea ce privește satul Valea Luncii, din comuna Mica, care nu a putut fi cuprins în master-planul aferent proiectului regional, CJ va aloca în perioada următoare, din bugetul propriu, fondurile necesare pentru extinderea rețelei de apă.

Lucrările ce vor fi executate în cele cinci sate ale comunei Mica constau în extinderea rețelei de apă la 57 km și în edificarea a trei stații de pompare și trei gospodării de apă. În cele trei sate ale comunei Unguraș va avea loc extinderea rețelelor de apă la 26 km și vor fi realizate o stație de pompare și o gospodărie de apă, complet noi.

Vor fi reabilitate trei gospodării de apă formate din rezervoare cu capacitatea de până la 130 mc, împreună cu stațiile de clorinare aferente. Lucrările vor începe în maxim 30 de zile, după organizarea șantierului și emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Etichete
Comenteaza