Foto Proiect grandios în Apahida. Cartier nou, cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală / Localnicii se opun

Proiect grandios în Apahida. Cartier nou, cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală / Localnicii se opun
Proiect grandios în Apahida. Cartier nou cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală
Proiect grandios în Apahida. Cartier nou cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală
Proiect grandios în Apahida. Cartier nou cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală
Proiect grandios în Apahida. Cartier nou cu 1.000 de apartamente, grădiniță, creșă, clădire medicală

Un nou proiect imobiliar de amploare, cu o valoare estimată la 100 de mil. euro, a fost pus în dezbatere în cadrul ședinței de urbanism a județului Cluj.

Dezvoltatorul imobiliar Estimo SRL, cu sediul în Cluj-Napoca, dorește construirea unui ansamblu mixt, locuințe și funcțiuni complementare, amenajare acces și circulații în Apahida. Suprafața vizată este de 9,3 hectare.

Conform documentației, terenul studiat este situat în extravilanul comunei Apahida, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Amplasamentul se află în nord-estul comunei, pe traseul DN16, în zona numită Tăul Maierului.

Astfel, se propun următoarele lucrări:

• Reglementarea terenurilor în șase UTR-uri, respectiv:

- UTR 1 – locuire colectivă
- UTR 2 – dotări + locuire
- UTR 3 – Instituții și servicii de interes general
- UTR 4 – spații verzi, zonă de agrement cu acces public nerestricționat
- UTR 5 – Dotări edilitare
- UTR 6 - Drum – destinat circulației auto/pietonale/velo publice

• Crearea unui ansamblu rezidențial deservit de dotări complementare (creșă/ grădiniță, funcțiuni comerciale,
medicale, administrative, birouri, sportive, de agrement);
• Spații verzi amenajate;
• Construire circulații auto, pietonale și piste de biciclete;
• Amenajare access auto și pietonal din DN 16;
• Amenajare stație de autobuz;
• Extinderea rețelelor edilitare și realizarea de branșamente și racorduri la rețelele existente din zonă;
• Operațiuni notariale.

Șeful proiectului, arhitectul Vlad Negru, a precizat că a venit la o consultare în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj., deoarece urmatoarele avize sunt greu de obținut și foarte costisitoare.

„Este vorba de un așa zis cluster de urbanizare, un ansamblu cu dotări complete: spațiu verde, o creșă și o grădiniță, zonă de locuințe, zonă mixtă, etc. În 20 de ani, Apahida va ajunge la 30.000 de locuitori. Estimăm în jurul a 1.000 de aprtamente, adică aproximativ 2.500 de locuitori. Regimul de înalțime este limitat la P+4. De asemenea, va avea și o cladire medicală independentă. Potrvit celor din primăria Apahida, urbanizarea va continua în zonă”, a afirmat proiectantul.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a arătat în favoarea proiectului. „Poziția noastră este favorabilă pentru moment, dar fiind vorba de o consultare, nu putem oferi vreun aviz acum”, a declarat liderul forului administrativ județean.

Localnicii nu sunt de acord cu proiectul: „Utilitățile existente sunt la pământ”

Un reprezentant al asociației Pro Apahida susține că, în comuna clujeană, utilitățile și infrastructura au mari lacune, iar un astfel de proiect ar crea probleme și mai mari.

„Noi susținem devoltarea, dar să fie durabilă, sustentabilă. Utilitățile existente sunt la pământ, iar acolo în zonă nu există deloc. Extinderea trebuie să se facă gradual. Avem canalizări înfundate tot timpul, apa și gazul nu au presiune, curent nu este. Astfel de dezvoltări vor crea probleme și mai mari în comună. Să se rezolve întâi chestiile de bază, iar apoi putem vorbi de așa ceva”, a afirmat localnicul.

Comenteaza