Foto Proiect grandios, cu peste 100 de case și creșă, într-o zonă rurală din Cluj! / A fost RESPINS: „Faceți un nou sat în comună”

Uriașul proiect imobiliar este propus pe o suprafață de 15,5 hectare în satul Răscruci, comuna Bonțida. Investiția care cuprinde 141 de locuințe unifamiliale, spații verzi și o creșă a primit aviz nefaovrabil de la urbaniștii județului.

Planul Urbanistic Zonal a fost pe ordinea de zi, joi, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Suprafața totală a terenului este de 155.686 de metri pătrați, iar inițiatorul proiectului este Primăria Bonțida, în parteneriat cu mai mulți privați. Potrivit PUZ-ului, pe teren sunt prevăzute a fi edificate nu mai puțin de 141 de case.

Conform documentației, restructurarea și reglementarea urbanistică a zonei studiate în vederea dezvoltării unui ansamblu rezidențial de locuințe și a unor obiective de utilitate publică ce vor deservi atât zonei studiate cât și întregii localități - respectiv o creșă de dimensiuni medii, cu capacitatea de 70 de copii (proiect dezvoltat de către Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice), precum și spații verzi cu acces public.

Zona studiată se află în sud-vestul satului Răscruci, comuna Bontida, la vest de drumul național DN1C, dinspre care are acces carosabil și pietonal indirect prin două drumuri locale publice, cu lățimea carosabilului de 6 metri (două benzi auto).

Șeful CJ Cluj: „Practic faceți un nou sat al comunei. Parcă l-ați parașutat acolo”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce și ședințele de urbanism, nu a fost prea încântat de proiectul propus și a avut mai multe obiecții.

Dacă până acum vorbeam de câte un cartier chinezesc în alte cazuri, aici vorbim chiar de crearea unui sat al acestei comune. Nu are continuitatea drumurilor. Acest sat, că asta va fi, dă senzația că e parașutat acolo. Nu putem face un specific de sat diferit față de ce avem deja”, a afirmat Tișe.

Și arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a cerut o reconfigurare a parcelelor, pentru ca acestea să aibă minimum 1.000 mp. De asemenea, el a cerut și mărirea suprafeței verzi.

Liderul forului administrativ județean a propus un aviz nefavorabil: „Pentru astăzi voi propune un aviz nefavorabil. Trebuie să gândiți o zonă de funcțiuni complementare, de conexiune cu alte drumuri, de extindere a spațiului verde. Să veniți cu o variantă optimă care să mulțumească pe toată lumea. Acest sătuc trebuie să fie în concordanță cu ce este acolo deja. Trebuie să respecte specificul locului”, a conchis Tișe.

Comenteaza