Proiect de 74.000 euro pentru păsările sălbatice din Cluj

Proiect de 74.000 euro pentru păsările sălbatice din Cluj
În doi ani de zile, Clujul va deveni cel mai prietenos oraș din România pentru păsările sălbatice, promit reprezentanţii Societăţii Ornitologice Române (SOR). În judeţ vor fi amplasate cuiburi artificiale și hrănitori, în cadrul unui proiect în valoare de 74.000 euro.

Societatea Ornitologică Română (SOR) va implementa în perioada 15.03.2014 -14.03.2016 proiectul intitulat "Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici si publicul larg" finanțat prin granturile SEE, 2009 - 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

"Prin acest proiect, în numai doi ani de zile, Clujul va deveni cel mai prietenos oraș din România pentru păsările sălbatice. Aici, vor fi amplasate cuiburi artificiale și hrănitori într-un număr mai mare decât în oricare alt oraș din țară. Totodată, vor fi organizate evenimente de informare și de educare a publicului larg, care poate lua astfel parte la transformarea Clujului și împrejurimilor sale într-un loc în care natura să se simtă la ea acasă", se arată într-un comunicat remis presei.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este mărirea numărului și a diversității speciilor de păsări care cuibăresc sau iernează în Cluj. Pentru a atinge acest obiectiv, vor fi amplasate cu ajutorul voluntarilor și al membrilor SOR nu mai puțin de 1360 de cuiburi artificiale, marea majoritate în pădurile și livezile din jurul orașului, dar și în parcurile din oraș. Tot în parcuri vor fi amplasate hrănitori pentru păsări, iar SOR va atrage și implica în proiect și instituțiile de învățământ. Elevii și studenții vor fi cei care se vor ocupa de realimentarea cu semințe a hrănitorilor.

Un al doilea mare obiectiv al proiectului este informarea publicului larg cu privire la importanța biodiversității. În acest sens se vor organiza mai multe evenimente specifice, de la ieșiri în pădurile din apropierea Clujului, la ateliere susținute de meșteșugari care vor arăta participanților cum pot fi create simplu și ușor cuiburi și hrănitori.

 

Comenteaza