Problemele cu apa continuă la Cluj. Feleacu a rămas "pe uscat" mai multe zile

Problemele cu apa continuă la Cluj. Feleacu a rămas "pe uscat" mai multe zile

Odată cu venirea verii, mai multe localități din Cluj au probleme cu debitul apei de la robinet. Una dintre acestea este și Feleacu, unde zile la rând oamenii au rămas fără apă potabilă.

O cititoare a Ziua de Cluj care locuiește în Feleacu ne-a semnalat că, în luna iunie, timp de mai multe zile, localitatea a rămas fără apă la robinet, iar în luna iulie apa nu a curs deloc. 

„În luna iunie, cumulat, au fost 7 zile în care nu am avut deloc apă curentă plus toată luna iulie. De la mijlocul lunii iunie am avut 2 zile fără apă, apoi 3 zile cu apă, apoi din nou 3 zile fără apă, apoi 2 zile cu apă, iar acum din 30 iunie până în acest moment (5 iulie) nu avem strop de apă”, a precizat aceasta.

Femeia spune că problema nu ar fi cea invocată de Compania de Apă, care susține că de vină sunt cei care își udă grădinile și peluzele cu apă de la robinet, ci faptul că "se dau avize de racordare la rețeaua de apă, însă nu se ia în calcul că bazinele trebuie dimensionate având în vedere extinderea comunei". 

"Casele care sunt poziționate în punctele mai înalte ale comunei ar fi trebuit să fie racordate prin pompare și nu prin cădere așa cum este în situația noastră de exemplu. Se dau avize de racordare la rețeaua de apă, însă nu se ia în calcul că bazinele trebuie dimensionate având în vedere extinderea comunei. Dacă se consumă mult, înseamnă că se și încasează mult. Însă nu se investește deloc în infrastructura rețelei de apă, deși este cât se poate de clar că bazinul actual nu mai face demult față", explică aceasta.

Femeia spune că, deși s-au făcut numeroase sesizări "nimeni nu face nimic. Compania de Apă dă vina pe Primărie și viceversa. Până ce se află responsabilul, noi stăm fără apă...".

Contactați de Ziua de Cluj, reprezentanții Companiei Apa Someș spun că acum locuitorii din Feleac au apă, dar asta pentru că cei de la Companie "au făcut niște manevre destul de riscante" pentru a se acoperi necesarul de apă. Aceștia afirmă că nu este vorba despre faptul că nu ar face față sistemul, ci despre felul în care populația gestionează apa. 

"Așa este, acum au apă, dar într-adevăr, au fost câteva zile în care și în Feleacu nu a fost apă. Este o suprasolicitare a sistemului - udat grădini, peluze, ferme zootehnice... Sistemul face față, dar odată cu căldura, oamenii au început să folosească, din păcate, apa de băut și în alte scopuri, cu toate că este descurajat de legislație. Așa se întâmplă că apa nu ajunge la capetele de rețea. (...) Noi am făcut acum niște manevre, ca să zic așa, de optimizare a sistemului, dar care sunt destul de riscante - dacă pui presiune pe niște rețele proiectate pentru un debit mai mic, riști să apară avarii pe rețelele publice. Încercăm să compensăm, dar nu este o soluție ceea ce facem acum", a declarat Lucian Croitoru, purtător de cuvânt la Compania de Apă Someș.

Acesta afirmă, totuși, că sistemul este bine dimensionat și că ar urma să facă față chiar și unei eventuale dezvoltări urbanistice a zonei, însă pentru ceea ce a fost conceput - apă de băut.

"Sistemul face față și pentru dezvoltarea urbană viitoare în condiții de utilizare normală a apei, pentru scopurile pentru care este furnizată - apă de băut. Nu există soluție dacă oamenii folosesc apă și pentru grădinărit. Rețelele sunt proiectate după  niște normative care șțin seama de numărul de populație existent și cel prognozat pentru dezvoltarea urbanistică viitoare, dar nu poate fi redimensionat doar pe ideea ca unii să poată folosi apa în alte scopuri. Încercăm să conștientizăm populația, derulăm o campanie foarte intensă", a spus Croitoru.

Care ar fi soluția pentru cei care vor să-și ude grădinile

Soluțiile sugerate de cei de la Compania de apă - forat puțuri, luat apă din pârâuri, bălți, dar și gestionarea apelor meteorice.

"Oamenii plătesc facturi mari pentru apele meteorice, în perioadele când plouă, și pe bună dreptate. Noi nu vrem să facturăm aceste ape meteorice și îi încurajăm pe oameni să-și adune aceste ape, să adopte soluții de gestionare a apelor de ploaie pe fiecare proprietate - fă-ți un rezervor îngropat în curte, dirijează apele de ploaie în acel rezervor subteran și folosește apa aceea când apare căldura, filtreaz-o, dă-o la animale, udă grădina - există soluții și nici nu mai plătești apa meteo", a explicat Lucian Croitoru.

 

Comenteaza