Primul pas pentru zboruri transatlantice de pe aeroportul Cluj

Primul pas pentru zboruri transatlantice de pe aeroportul Cluj

S-a făcut un prim pas concret pentru extindrerea pistei de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional Cluj. Reprezentanții aerogării au lansat licitația publică pentru întocmirea studiului de fezabilitate (SF) pentru acest obiectiv. 

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj oferă 1,74 milioane de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru investiţia “Extindere pistă de decolare - aterizare și suprafețe de mișcare aferente”. Licitaţia a fost lansată în Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), miercuri dimineaţă. Termenul limită de depunere a ofertelor este data de 14 noiembrie 2019.

Aeroportul Internațional Cluj a terminat, în octombrie 2013, prima etapă din proiectul de construie a unei noi piste, care are o lungime de 2.100 metri, urmând să se continue cu prelungirea acesteia până la 3.500 de metri, fapt care va permite aterizarea și decolarea avioanelor transatlantice. Această a doua etapă prevede devierea cursului râului Someșul Mic.

În ultimii ani, au existat numeroase contre între Consiliul Judeţean Cluj şi aeroport privind investiția, scandaluri care au blocat lucrările. În cel mai recent schimb de replici, Consiliul Judeţean Cluj acuza Aeroportul Internaţional Cluj că pista de 2.100 de metri a fost construită fraudulos din banii clujenilor, având o capacitate portantă mai mică decât cea stabilită în proiect. (VEZI ŞTIREA AICI!)

Amintim și că, în şedinţa din august 2019, consilierii judeţeni au aprobat demararea celei de-a doua etape de exproprieri în localitățile Cluj-Napoca și Apahida, pentru devierea Someșului Mic, lucrare de care depinde prelungirea pistei de aterizare - decolare a Aeroportului Cluj. Conducerea Consiliului Județean se așteaptă la procese cu proprietarii nemulțumiți de prețul despăgubirilor.(MAI MULT AICI!)

Avionul Cluj – New York, blocat de exproprieri

Conducerea AIAIC a anunțat că prelungirea noii piste de aterizare-decolare la 3,5 km va permite efectuarea de zboruri transatlantice spre SUA și Canada, cu atingerea unui trafic anual de 7 milioane de pasageri, față de 2,8 milioane în 2018. Actuala pistă are capacitatea portantă pentru aeronave de tip Boeing 747, însă nu dispune de o lungime suficientă. (MAI MULTE INFORMAŢII AICI!)

Comenteaza