Primesc un milion de euro pentru devierea Someşului. Mai trebuie 23

Primesc un milion de euro pentru devierea Someşului. Mai trebuie 23
Un milion de euro ar fi alocat Ministerul Mediului pentru lucrările de deviere a Someşului. Banii sunt bineveniţi, însă, mult prea puţini dacă se are în vedere necesarul prevăzut pentru realizarea acestui proiect.

Lucrările de deviere a Someşului, contractate la suma de 24 de milioane de euro, condiţionează proiectul noii piste de aterizare-decolare a Aeroportului. Numai pentru pârâurile Becaş şi Murători, lucrările de deviere au fost estimate la 1,5 milioane de euro. Aceste lucrări ar trebui să demareze imediat, astfel ca prima porţiune a pistei de 2.100 de metri să poată deveni funcţională. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, afirmă că ar fi primit garanţii de la Ministerul Mediului că o primă tranşă de bani (un milion de euro), ar fi fost aprobaţi pentru demararea lucrărilor.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş, Dan Canta, care derulează proiectul de deviere a Someşului spune că încă nu a primit o confirmare în privinţa faptului că s-a alocat un milion de euro pentru demararea lucrărilor, dar speră ca banii să ajungă cât mai repede la Cluj, astfel încât lucrările să demareze curând, având în vedere că acestea condiţionează funcţionalitatea noii piste a Aeroportului. "Pentru noi, un milion de euro este oricum mult prea puţin, având în vedere că într-o primă fază sunt vizate strict lucrările de deviere a pârurile Murători şi Becaş şi numai acestea costă peste 1,5 milioane de euro. Oricum, nici dacă rezolvăm aceste lucrări nu vom putea spune că am rezolvat complet problema pistei Aeroportului de 2.100 de metri. Nici măcar în această variantă de 2.100 de metri nu vom avea o pistă funcţională, dacă nu intrăm cu lucrările şi la o porţiune din Someş", a spus Canta.

Pentru întreg proiectul de deviere a Someşului, lucrările au fost contractate pentru suma de 24 de milione de euro. Din această sumă, Administraţia Bazinală de Ape Someş Tisa şi-a propus să cheltuiască, numai anul acesta, 10 milione de euro. "Ar fi un început şi acest prim milion de euro, însă pentru a ne respecta graficul de lucrări avem nevoie de mult mai mult. Mai exact sunt prevăzute 10 milione de euro, pentru anul acesta, şi încă 14 milioane, pentru anul viitor. Va trebui, prin urmare, să mai obţinem fonduri fie prin Guvern fie prin intermediul Programului Operaţional Sectorial derulat de Ministerul Mediului", a spus Canta.

El susţine în continuare propunerea ca toate lucrările, atât la pistă cât şi la Someş, să repsecte proiectul iniţial realizat de firma Iptana: "Pentru ca şi noua pistă a Aeroportului să funcţioneze la capacitatea la care a fost gândită, iar noul culoar al Someşului să nu fie împiedicat în nici un fel, cea mai bună soluţie rămâne devierea acelei bretele a centurii Vâlcele - Apahida care ne obstrucţionează în prezent".

 

Etichete
Comenteaza