Primele şase autobuze mov au pornit deja pe trasee. Pe ce linii. Vezi cum arată FOTO/ VIDEO

Primele şase autobuze mov au pornit deja pe trasee. Pe ce linii. Vezi cum arată FOTO/ VIDEO
După mai mult de o lună de teasing, cele 40 de autobuze mov aduse la Cluj pe furiș, în seturi de câte unul, câte opt sau câte zece, au fost prezentate vineri oficial. Primele șase dintre ele se pot observa deja prin oraș.

Profitând de prima zi cu temperaturi acceptabile din ultima săptămână, Compania de Transport Public (CTP) a scos autobuzele de la hibernare, iar pe șase le-a aranjat, ca la paradă, pe platoul Sălii Sporturilor. În prezența directorului CTP, Liviu Neag, a primarului Emil Boc și a viceprimarului Gheorghe Șurubaru, ele au fost prezentate pentru prima dată clujenilor și au fost introduse în circulație. 

Primarul a fost întâmpinat de Neag cu un bilet, pe care să-l poată folosi pentru a circula cu noile autobuze. Cu acest prilej, edilul a aflat că cele pe care le avea achiziționate de anul trecut nu mai sunt valabile. Dacă de obicei la inaugurarea diverselor proiecte Boc profita de prilej pentru a se transforma fie în sportiv, fie în bucătar, vatman, dirijor, muncitor sau cosaș, de această dată a sărit peste ocazia de a deveni șofer pentru câteva minute, mulțumindu-se să inspecteze instrumentele de la bord. 

Primele șase autobuze au fost introduse pe traseele liniilor 30, 9, 43B, 35 și 48, iar, așa cum s-a precizat de repetate ori, vor circula doar în interiorul orașului. De notat ar fi că accesul în ele se va face doar pe ușile din față, iar coborârea pe cele din spate. Cât de reușită va fi această inițiativă rămâne însă de văzut. 

„Autobuzele vor circula în toate cartierele orașului și pe toate liniile. După cum vedeți astăzi cele șase pleacă în toate cartierele, din Mănăștur în Mărăști, din Grigorescu în Zorilor, ș.a.m.d. Vom acoperi toate liniile, cu mențiunea că ele vor circula doar în municipiul Cluj-Napoca", a declarat primarul Emil Boc.

Noile mijloace de transport în comun dispun și de un validator modern de bilete, care va fi folosit, odată cu implementarea sistemului de ticketing, și pentru cardurile de transport. 

"Oricine își cumpără un bilet acum poate să-l introducă în validatorul modern existent pe acest autobuz, nu mai e nevoie să meargă pe sistemul tradițional de perforare. Se introduce în validator, are aici informații de data, ora și numărul autobuzului în care s-a urcat", a adăugat primarul. 

La început, în perioada de rodaj, fiecare autobuz va avea un singur şofer, astfel că în ianuarie vor putea fi văzute în trafic abia opt ore pe zi. După circa o lună, noile mijloace de transport vor primi şi un al doilea şofer, pentru a putea circula „zi lumină". Estimarea conducerii CTP este că maşinile vor parcurge circa 100.000 de kilometri pe an.

Autobuzele au fost vopsite mov, la fel ca tramvaiele, la solicitarea primăriei. Cromatica mijloacelor de transport de la Cluj se aseamănă foarte mult cu cea de la Timişoara, unde s-a decis ca toate autobuzele şi tramvaiele să fie vopsite în alb şi violet, culoarea echipei locale de fotbal Poli.

Primul dintre ele a ajuns la Cluj-Napoca în secret, în noaptea dintre 4 şi 5 decembrie, iar până lunea următoare, în data de 8, sosiseră opt maşini. La mijlocul lunii decembrie veniseră 22, iar până în 19 ajunseseră 35, restul fiind aduse până de Revelion.

Maşinile, marca Solaris Urbino 18, au costat 282.000 de lei fiecare şi consumă 60,5 litri de motorină la 100 de km. Ele au fost achiziţionate din fondurile de la bugetul local. Pe lângă cele 40, parcul auto al CTP se va îmbogăți cu încă 10, ce vor fi cumpărate din veniturile companiei. Acestea vor putea fi utilizate și în afara Clujului, după cum a anunțat primarul. "Probabil celelalte 10 care vor fi achiziționate de către companie vor putea circula și în zona metropolitană, dar acestea, care sunt exclusiv din banii clujenilor, așa cum am mai spus, vor avea prioritate să circule în Cluj-Napoca", a precizat el. 

Totuși, de investiție profită și locuitorii zonei metropolitane, întrucât vor fi suplimentate numărul de autovehicule ce circulă pe liniile respective. 

"Va beneficia de o flotilă suplimentară, o parte din autobuzele cu capacitate mare vor fi distribuite și acolo, astfel încât va avea de câștigat și zona metropolitană prin această investiție. Bineînțeles, pe măsură ce vor continua investițiile și această zonă se va bucura de aceleași drepturi și condiții de circulație", a încheiat directorul companiei de transport clujene.

Construite la Bolechowo, lângă Poznan, autobuzele funcţionează cu un motor DAF de 240KW şi au un rezervor de combustibil de 350 de litri. Sunt dotate cu EBS, ABS şi ASR, sisteme de control al frânării şi au rampă pentru persoanele cu dizabilităţi la a doua dintre cele patru uşi. Sunt Euro 6, cu garanţie minimă de trei ani, cu o durată de funcţionare de 15 ani, şi sunt dotate cu aer condiţionat, camere de luat vederi, podea joasă, cu uşi cu acces dublu pe partea dreaptă, cu validatoare duale pentru bilete, cu lămpi cu led şi iluminat interior fluorescent. Autobuzele au 18 metri lungime, 2,55 metri lăţime, o capacitate de 143 de locuri în total, din care 43 pe scaune şi 100 în picioare.

Potrivit datelor furnizate de CTP în decembrie 2013, parcul societăţii se compunea din 330 de mijloace de transport în comun, din care 207 au durata normală de exploatare îndeplinită sau chiar depăşită. Din 197 de autobuze, 136 au durata de exploatare depăşită (în condiţiile în care perioada normală de exploatare este de 10 ani), din 96 de troleibuze, 38 au durata îndeplinită sau depăşită, iar în ceea ce priveşte tramvaiele, din 38 de garnituri aflate în parcul CTP, 33 au durata de exploatare depăşită. Strategia CTP viza o înnoire a parcului auto cu cel puţin 10% pe an.

Comenteaza