News alert Foto Primele autobuze Mercedes au ajuns la Cluj-Napoca. Vor fi 60 în total, investiţie de 62,8 milioane de lei

Primele autobuze Mercedes-Benz Conecto Euro 6 din cele 60 pe care Compania de Transport Public (CTP) le-a achiziţionat au ajuns la Cluj-Napoca. 

Anunţul a fost făcut de către edilul Clujului, Emil Boc, pe pagina oficială de Facebook. În pozele publicate alături de mesaj se remarcă 15 astfel de autobuze, însă primarul a explicat când vor fi livratoate toate cele 60 de mijloace de transport în comun: "30 de autobuze vor fi livrate până în 30 noiembrie și alte 30 autobuze până în 15 decembrie 2018". 

Autobuzele corespund tuturor normelor Europene in domeniu, garanția este de 5 ani sau 350.000 km. Capacitate totală de transport: 104 călători din care 26 locuri pe scaune și 78 locuri in picioare.

Lungimea autobuzului este de 12m, podea complet coborâtă, rampa pentru persoanele cu dizabilități. Autobuzele au 3 uși duble (cu câte 2 foi fiecare), sistem de încălzire, sistem de aer condiționat, ventilație naturală, ventilație forțată, sistem de iluminare interioară a salonului cu lămpi de tip LED, afisaje de traseu exterioare cu LED-uri (fata, lateral și spate), 1 indicator vizual interior de stații cu LED-uri, 1 monitor tip LCD extrawide pentru vizualizarea întregului traseu a tuturor stațiilor și a poziției curente a autobuzului pe traseu, 1 monitor tip LCD pentru anunțuri publicitare, anunțarea vocala a stațiilor in salon, stație de amplificare, radio-CD și microfon, sistem de supraveghere video in interior și exterior, sistem de Ticketing, computer de bord, internet gratuit WI-FI pentru călători, prize tip USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile montate pe barele din salon, anunțarea vocală a numărului de traseu si a directiei de deplasare în exteriorul autobuzului pentru informarea persoanelor cu deficiențe de vedere (Ex.: "A sosit linia 30, se deplasează spre cartierul Grigorescu").

62,8 milioane de lei este prețul pe care CTP îl va plăti pentru cele 60 de autobuze

Fiecare dintre autobuze costă 1,04 milioane de lei. ”Garanția autobuzelor este de cinci ani sau de 350.000 km, iar termenul de livrare este de cinci luni de la data contractării. Până la sfârșitul anului vor sosi la Cluj”, spunea directorul CTP, Liviu Neag, în luna mai 2018. Conform caietului de sarcini, ponderea cea mai mare din ofertă a fost preţul, 60%.

Licitaţia pentru 60 de autobuze nearticulate este „urmaşa" uneia pentru 50, al cărei rezultat a fost anulat de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, apoi de instanţă. Și în mai 2017 Mercedes fusese declarată drept câştigătoare a atribuirii.

Investiţii în parcul auto al CTP

Primăria va cumpăra 25 de autobuze electrice cu încărcare din mers, investiţia depăşind 115 milioane de lei. La Cluj-Napoca vor ajunge şi 22 de tramvaie Imperio, produse la Arad, în valoare de 40 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, polonezii de la Solaris vor livra 50 de troleibuze noi de 18 metri, valoarea totală a investiţiei fiind de 123 milioane lei, fără TVA, fonduri fiind asigurate prin Programul Operational Regional – POR și buget local.

Primăria recunoaşte că e nevoie de noi linii de bus în Cluj. Focus pe Borhanci, Gheorgheni - Grigorescu sau Emerson

Oraşul Cluj-Napoca are nevoie acută de noi linii de autobuz, în special în cartiere noi, locuite predominant de populaţia activă (angajaţi, elevi şi chiar studenţi). Un studiu recent relevă că, jumătate din călătoriile cu abonment sunt făcute acum de pensionari, aceştia locuind în zone bine deservite de transportul în comun. 

Focus pe Borhanci, Europa şi zonele industriale Tetarom şi Emerson: "Investim constant în modernizarea transportului în comun, lucru ce va veni la pachet şi cu extinderea anumitor trasee sau creşterea frecvenţelor curselor în anumite cartiere, în care astăzi transportul în comun nu funcţionează aşa cum ne-am dori. Vorbim aici despre cartierele Borhanci, Europa, de o legătură între Grigorescu şi Gheorgheni, discutăm despre zonele industriale foarte frecventatem, precum Tetarom sau Emerson. Legăturile nu trebuie să vină neapărat din Baciu, pot să vină şi pe cealaltă parte, pe Tăietura Turcului şi transportul poate fi făcut pe anumite intervale orare. Deci, avem în proiect asemenea lucuri, odată ce vor veni mai multe autobuze", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, într-o emisiune la un post de radio local. 

VEZI ŞI STUDIU: Clujul are nevoie de noi linii de autobuz. Jumătate din călătorii, făcute acum de pensionari

Comenteaza