Primarul din Baciu: „Avem un investitor care plăteşte impozit cât o întreagă localitate" INTERVIU

Primarul din Baciu: „Avem un investitor care plăteşte impozit cât o întreagă localitate
Primăria din Baciu a fost câştigată în 2012 cu un scor strâns de Florin Mureşan din partea PSD. Primarul a vorbit cu reporterii ZIUA de CLUJ despre ce a făcut în ultimii patru ani dar şi despre nerealizările mandatului său.

Reporter: Domnule primar, acest mandat de patru ani se apropie de sfârşit. În această perioadă, mulţi primari au o activitate intensă, alocă mulţi bani pentru tot felul de lucruri pentru a arăta cetăţenilor în campanie cât de multe au făcut ei pentru comunităţile lor. Aşa e şi la dumneavoastră?

Florin Mureşan: Nu este aşa şi vă spun de ce. Eu nu vreau să îi păcălesc pe oameni. Nu vreau să mi se reproşeze că fac acum toate lucrările pentru imagine. Pe de altă parte, banii sunt alocaţi pentru tot anul, indiferent că voi mai fi eu sau vine altcineva, trebuie să avem bani să putem funcţiona şi după luna iunie. Nu vreau să se întâmple cum am păţit eu în 2012 când am preluat funcţia. Fostul primar a comandat asfaltarea drumurilor din Coruşu, Popeşti, Mera şi a trebuit să le plătesc în acest mandat, astfel încât aproape am rămas fără bani.

Reporter: Care ar fi principalele probleme cu care v-ati confruntat la nivelul comunei în acest mandat?

Florin Mureşan: Problemele comunei sunt multe. Cetăţenii îşi doresc apă, canalizare, gaz, iluminat public, drumuri bune, locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii, linişte în comunitate, vor să vadă că banii lor sunt cheltuiţi cu folos. Problema este că avem şapte sate, bugetul nu este foarte mare, iar nevoile unei singure localităţi ar consuma tot bugetul pe un an, aşa că trebuie să ne limităm la acele proiecte care au un impact asupra unui număr cât mai mare de cetăţeni.

Reporter: Legat de aceste proiecte , vreau să vă întreb în ce stadiu se afla lucrarea de alimentare cu apă în localităţile comunei?

Florin Mureşan: Este un proiect amplu la care lucrăm de trei ani de zile, împărţit pe mai multe etape. In etapa întâi, am realizat aducţiunea apei pe o lungime de 11,8 kilometri între Viştea şi Rădaia. In cea de-a doua etapă urmează distribuţia pe cele trei sate, Suceagu, Mera, Rădaia. Acest proiect este în lucru la Compania de Apă în cadrul unui master plan al consiliului judetean, primăria nu are acces la acest proiect. E nevoie de avize pentru subtraversarea drumului naţional, a căii ferate şi a pârâului Nadăş. Sperăm să se încheie cât mai repede şi această parte a proiectului. Noi, primăria, căutăm acum soluţii pentru alimentarea cu apă pe anumite sectoare din localitatea Suceagu.

Reporter: Fiindcă aţi amintit de consiliul judetean, drumurile pe care le gestioneaza forul judetean nu arată foarte bine. Cum sunt cele care trec prin comună?

Florin Mureşan: Să ştiţi că în acest mandat s-a reuşit reabilitarea DJ 105 T între Popesti Vale, Coruşu, Săliştea Nouă, pe o lungime de 11 kilometri. Acest drum, care nu a mai fost reabilitat de douăzeci şi ceva de ani, a fost făcut acum în 2013-2014.

Reporter: Si cu drumurile comunale cum staţi?

Florin Mureşan: Asteptăm să intrăm cu lucrări de reparaţii în perioada următoare. Avem de asemenea două proiecte europene pe care sperăm sa le finalizăm. Unul în valoare de 1 milion de euro pentru asfaltarea drumurilor agricole din extravilan, si un proiect tot de 1 milion de euro pentru reabilitarea drumurilor din intravilanul comunei.

Reporter: Când vine vorba de drumuri, îmi amintesc de strada Triajului, care arată foarte rău. Când se va reabilita strada?

Florin Mureşan: Strada Triajului, asa cum ştiţi, este în comuna Baciu dar se afla în administrarea municipiului Cluj-Napoca. Drumul respectiv a fost concesionat de statul român către CFR şi încă nu s-a reuşit predarea lui către primăria Cluj-Napoca. Noi nu putem interveni iar Clujul nu-l poate reabilita că nu este în domeniul public. S-au făcut în ultima vreme doar lucrări de reparaţii la acest drum.

Reporter: Există sesizări ale unor cetăţeni că în diverse locuri din comună se depozitează ilegal gunoaie. Ce face primăria, a dat sancţiuni?

Florin Mureşan: Atunci când îi prindem pe vinovaţi, îi amendăm. Dar nu putem să ştim cine le depozitează tot timpul, pentru că suntem douăzeci de persoane în primărie şi avem doar doi poliţişti comunitari. Vă daţi seama la şapte sate care se întind pe o suprafaţă considerabilă şi la o populaţie de 15.000 de locuitori, nu putem fi peste tot.

Reporter: Cum gestionaţi problema depozitării gunoaielor, unde le duceţi, după închiderea Pata Rât?

Florin Mureşan: Avem o înţelegere contractuală cu firma Salprest, care le preia de la noi, le depozitează şi le transportă mai departe la depozite autorizate, asta e problema lor. Primăria plăteşte pentru depozitare circa 38.000 de lei pe lună către Salprest, este un cost pe care trebuie să ni-l asumăm.

Reporter: Comuna Baciu a reuşit să atragă o investiţie privată serioasă, spitalul Polaris. Ce înseamnă asta pentru comună?

Florin Mureşan: Spitalul Polaris este o investiţie foarte importantă pentru comuna Baciu. Este cel mai mare spital de recuperare privat din România, o investiţie de circa 10 milioane de euro. Spitalul merge bine şi vreau să vă dau doar un exemplu de beneficiu pentru comunitate. Spitalul plăteşte impozit cât întreaga localitate Suceagu. Din păcate încă nu avem suficiente fonduri pentru a investi în amenajarea drumurilor din zona spitalului. Vreau să precizez că spitalul şi-a rezolvat din resurse proprii alimentarea cu apă şi cu gaz.

 

Comenteaza