Primarul Clujului: "Nu sunt deloc mulțumit de stadiul de implementare a colectării selective" / Firmele de salubritate, amendate

Primarul Clujului: "Nu sunt deloc mulțumit de stadiul de implementare a colectării selective" / Firmele de salubritate, amendate

Primarul Emil Boc nu este deloc mulțumit de startul colectării selective a deșerurilor menajere pe patru fracții în Cluj-Napoca. A amendat firmele de salubritate pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile legale. 

Câte 20.000 de lei amendă pentru firmele de salubritate 

"De la 1 iulie, așa cum se știa din luna ianuarie, când s-a dat legea, este obligatorie colectarea pe cele patru fracții distincte. Nu sunt deloc mulțimit de stadiul de implementare a colectării selective, din perspectiva firmelor de salubritate. Acestea aveau obligația ca, până la 1 iulie, să doteze toate punctele gospodărești cu cele patru tipuri de containere.

Am făcut verificări în 1 iulie; încă sunt zeci de puncte gospodărești care nu au containerele amenajate. Am aplicat fiecărei firmă câte 20.000 lei amendă, prevăzută de lege, și au termen până în 15 iulie să aibă toate punctele dotate. Dacă nu, mergem cu rândul doi de amendă", a declarat edilul, la un post de radio local. 

Încă nu se aplică sancțiuni pentru cetățeni 

"Nu vom aplica sancțiuni cetățenilor atâta vreme cât firmele de salubritate nu au pus la dispoziție containerele. Domnul Gheorghe Șurubaru (city managerul orașului, n. red.) i-a atenționat, le-a trimis solicitări scrie, din mai, din iunie, din fiecare săptămână. Bineînțeles, ca la tot românul, scuze: că intră legea în vigoare pentru toată țara și nu au fost pubele, că producătorul nu a mai făcut față.

Nu mă interesează acest lucru, din ianuarie aveau timp. Legea nu o discut. Ca să îi ceri cetățeanului responsabilitate trebuie ca autoritatea să-și îndeplinească atribuțiile. Noi am delegat acest serviciu prin firmele de salubritate, care fac acest lucru pe bani, nu gratuit. Nu ți-ai îndeplinit obligația legală, amendă", a mai spus edilul. 

Boc crede că sistemul de colectare selectivă pe patru fracții va funcționa la parametrii normali în circa șase luni. 

VEZI ȘI City-managerul Clujului: "Dacă deșeurile sunt amestecate, se va plăti o factură cu 25% majorată" / Se dau și amenzi

Potrivit legii, de luni, 1 iulie, în mod obligatoriu, a început colectarea selectivă a deșeurilor pe patru fracții. Ridicarea deșeurilor se va face cu mașini speciale pentru fiecare fracție. Este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe patru categorii: plastic/ metal, hârtie/ carton, sticlă și deșeuri reziduale/ amestecate/ menajere

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel:

• În cartierele de blocuri (asociații de proprietari): La punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/pubele/puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben;  hârtie/carton – albastru; sticlă – verde; deșeuri reziduale – negru.

• La gospodăriile individuale (case): se va colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator.

Important! Este interzisă amestecarea deșeurilor. Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

Programul de ridicare al deșeurilor poate fi consultat site-ulwww.primariaclujnapoca.ro AICI!

SANCȚIUNI:
persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei
persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei

Crește prețul pentru depozitarea gunoaielor la Pata Rât

Comenteaza