Primarul Clujului, hărţuit de investitori. "Sunt dat în judecată la fiecare pas"

Primarul Clujului, hărţuit de investitori. "Sunt dat în judecată la fiecare pas"
| Foto: expresmagazin.ro

Emil Boc a declarat că se află într-un continuu război cu investitorii privaţi, care se opun creării de parcuri şi de parking-uri în oraş.

Primarul a câştigat în instanţă un proces cu un investitor care voia să construiască două blocuri de mari dimensiuni în Bună Ziua înainte de supralărgirea străzii cu acelaşi nume, însă procesele  curg în cazul terenurilor expropriate pentru crearea de spaţii verzi, cum este cazul parcului care se va înființa pe str. Observatorului, din cartierul Zorilor, pe un teren deţinut de omul de afaceri sătmărean Vasile Puşcaş.

"Două blocuri mari, de câte 10 etaje, au fost oprite de către mine; personal mi-am asumat acest lucru. Am fost dat în judecată de către investitori şi am câştigat în instanţă, arătându-le că se depăşeşte capacitatea de 96 la 108 sau 114 pe Bună Ziua, iar două blocuri de 10 etaje nu au primit autorizaţie de construcţie, chiar dacă am fost dat în judecată.

Acum am fost dat în judecată pentru toate proiectele în care vrem să construim parcuri şi parking-uri în oraş. Sunt hărţuit la fiecare pas. La parcul pe care vrem să îl facem în Zorilor, la fiecare pas, fiecare aviz, fiecare studiu îmi este atacat în instanţă de către investitor pentru a mă împiedica să realizez, să realizeze primăria, un parc în cartierul Zorilor.

Eu încerc să apăr cât pot interesul public; instanţele de judecată sper că vor fi şi ele solidare cu interesul public, pentru că altfel vom ajunge să nu putem ţine oraşul sub control. Trebuie să facem un oraş pentru oameni, nu pentru profit", a declarat edilul, la un post local de radio.

Primăria face parc în Zorilor, pe terenul lui Pușcaș

Comisia de urbanism a municipalității a aprobat, în decembrie 2019, planul urbanistic zonal pentru un viitor parc de 1,2 ha, pe strada Observatorului fără număr. Terenul nu este însă unul public, ci va fi expropriat de la firma Florisal Satu Mare, deținută de Vasile Pușcaș.

Membrii comisiei nu au avut niciun fel de obiecții la varianta propusă la ședința de joi de către arhitecții de la Arhi Box. ”Noi am mai dezbătut acest proiect, îl știm, ei și-au asumat în formula prezentată azi toate sugestiile venite de la noi, așa că propun avizarea lui”, a spus arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop.

VEZI AICI CE FUNCŢIUNI VA AVEA PARCUL!

Exproprieri cu scandal

În iulie 2019, Boc anunța că primăria va face trei parcuri publice noi în oraș, în Bună Ziua, în Zorilor, dar și Parcul Est, în zona lacurilor din cartierul Gheorgheni. Locurile de amplasare au fost alese în urma unui studiu de oportunitate realizat de firma Conpac Arhitect.

Două dintre locațiile anunțate sunt însă proprietate privată. Propunerile de amplasament au trecut și de Consiliul Local în ședința din 16 octombrie, chiar dacă subiectul a iscat un adevărat scandal, proprietarii terenurilor făcând plângere prealabilă și amenințând că vor da primăria în judecată.

Astfel, pe lângă Florisal, care riscă să rămână fără cei 12.000 mp din Zorilor, și Compexit Trading, unde acționar este senatorul clujean Marius Nicoară, riscă să rămână fără peste 4.000 mp de teren afectat de viitorul parc propus pentru zona Bună Ziua. Alți proprietari care au depus plângeri în cazul acestui parc sunt Aristotel Titus Popescu și Emilia Popescu, care dețin 1,3 ha în zona Becaș.

Proprietarii terenurilor au argumentat că locurile nu sunt potrivite pentru aceste investiții și că primăria va ajunge să plătească milioane de euro despăgubiri pentru acele terenuri. Primarul a replicat atunci că știa că în momentul când municipalitatea propune să spații verzi în oraș cineva va fi nemulțumit.

"Aceste terenuri au fost alese conform unei proceduri transparente; habar nu aveam cine sunt proprietarii. Paradoxal, la nivel personal vă cunosc pe toți și am tot respectul față de dvs. Practic acum ne contestați faptul că am fost prea transparenți.

Am făcut o procedură care să ne ajute să identificăm o locație, așa cum facem și în alte locuri în oraș, în Bună Ziua, pe Mărginașă. Poate că și eu, ca proprietar, aș fi la fel, aș spune de ce eu. Pentru că o expertiză independentă ne-a spus că acolo este locația potrivită pentru un parc în Bună Ziua, după cum ne-a identificat o locație pentru un parc și în Zorilor, și în Europa, cu un alt scandal, probabil.

Locația e vizavi de Spitalul de Recuperare. Îi cunosc și pe acei proprietari (firma lui Pușcaș, n. red.), îi respect, au făcut Platinia, au realizat niște lucruri fantastice în oraș. Pot să beau o cafea cu domniile lor, dar noi avem obligația să asigurăm prevalența interesului public în raport cu interesul privat”.

Comenteaza