Video Primarul Boc, despre premiul primit de la UE: „Clujul este la masa celor care contează și dau tonul în Europa”

Primarul Boc, despre premiul primit de la UE: „Clujul este la masa celor care contează și dau tonul în Europa”
| Foto: Facebook.com/EmilBoc.Intotdeaunapentruclujeni

Municipiul Cluj-Napoca a primit săptămâna aceasta EU Mission Label - Climate Neutral &Smart Cities. Dintr-un total de 100 orașe înscrise in competiție, doar 10 au primit acest titlu.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre distincția primită de la Uniunea Europeană și a explicat cât de importantă este.

Am aici pe masă diploma oferită de către Uniunea Europeană. Este important de reținut că prima oară au fost selectate 100 de orașe, iar din acelea, primele 10 au primit această distincție, arătând, în primul rând, faptul că proiectul pe care îl propun este unul corect în ceea ce înseamnă calitatea vieții oamenilor, locurile de muncă sau susținerea energiilor alternative la combustibilii tradiționali.

Până la urmă, această recunoaștere arată faptul că ceea ce tu ți-ai propus este în concordanță cu ceea ce Europa dorește pentru ca fiecare cetățean să o ducă mai bine. Acest titlu obținut conferă Clujului șanse suplimentare de a avea acces la investiții și de a avea acces la resurse de finanțare de la nivel european, național, chiar privat și local.

Este o carte de vizită importantă care îți aduce resurse financiare, dar îți aduce, în primul rând ,recunoaștere europeană că acolo este un oraș preocupat care se gândește la viitor. Nu este ușor să fii alături de Madrid sau Stockholm. Cine știa în urmă cu câțiva ani de Cluj?! Acum suntem și noi la masa acelora care contează și dau tonul în Europa”, a declarat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Comisiei Europene ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Obiectivele privind tranziția verde au fost transpuse în documentele CCC - Climate City Contract, care au fost înaintate spre evaluare către Comisia Europeană în luna martie a acestui an.

În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii. "EU Mission Label" este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.

Comenteaza