Primăria îşi face firmă pentru afacerile din Lomb

Primăria îşi face firmă pentru afacerile din Lomb
O firmă care să administreze ambele mini-parcuri pentru industrii creative şi IMM-uri pe care administraţia vrea să le amenajeze cu bani europeni pe 17 hectare de pe Dealul Lomb. Acesta este noul plan al primăriei.

Iniţierea demersurilor de înfiinţare a noii societăţi se află pe lista de proiecte pe care cosilierii locali le vor dezbate la şedinţa ordinară din 20 februarie. Numele şi numărul de posturi care se vor crea nu s-au stabilit, deocamdată, după cum spune managerul de proiect al unuia dintre parcuri, Ovidiu Câmpean.

În mai anul trecut, la parafarea contractului de execuţie a Centrului pentru industrii creative din Lomb, proiect de peste 63,7 milioane de lei, oficialii administraţiei locale anunţau că acesta va fi administrat de o societate, pe modelul Tetarom, SA-ul judeţului care administrează parcurile industriale din municipiu şi judeţ. Adică o societate pe acţiuni unde Consiliul Local deţine pachetul majoritar.

O firmă cu trei posturi de conducere şi 12-13 subordonaţi, aşa se anunţa la vremea respectivă, societate care trebuie să fie funcţională cu patru luni înainte de finalizarea centrului din Lomb, "Hollywood-ul pitic" de pe deal al primăriei. Adică în noiembrie 2014, având în vedere că teremnul de finalizare pentru parcul creativ este februarie 2015. "Vom angaja director, director de marketing şi alţii, în total 16 persoane", declara anul trecut managerul de proiect din partea Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, angajat al instituţiei.

Afacerea din Lomb (care vizează construirea unei clădiri cu patru corpuri diferite - trei niveluri de subsol, parter şi patru etaje şi 334 locuri de parcare, între care 125 vor fi amenajate la subsol) urmează să înglobeze 26 de companii beneficiare, specializate în design, producţie cinema, editare, soft la comandă, etc cu peste 140 de angajaţi.
Între timp, optica administraţiei locale s-a schimbat, având în vedere că în Lomb mai este în pregătire un al proiect de mini-parc industrial, centrul TEAM (Tehnologie, Evolutie, Antreprenoriat, Microintreprindere), tot pe bani europeni.

Câmpean a declarant pentru ZIUA de CLUJ că cele două afaceri din Lomb vor fi administrate de o singură societate, cu un singur post de conducere. Posibil ca organigrama să aibă 24 de poziţii, însă, după cum a menţionat reprezentantul primăriei, deocamdată nu s-a stabilit exact, nici numele, nici numărul de posturi, nici perioada în care se vor face angajări.

La şedinţa Consiliului Local din 20 februarie, aleşii locali urmează să discute un proiect de hotărâre privind iniţierea demersurilor în vedere înfiinţării unei societăţi cu obiect de activitate principal - admistrarea Centrului pentru industrii creative şi a centrului TEAM.

"Practic se doreşte mandatarea executivului primăriei şi a unei comisii din Consiliul Local care să se ocupe de detalile de înfiinţare a respectivei societăţi pe acţiuni. Comisia trebuie să fie formată din consilieri locali, aceiaşi care se ocupă de consiliile de administraţie ale regiilor din subordinea forului local", a spus Câmpean.

Cele două investiţii din Lomb presupun peste 118 milioane de lei (peste 26 de milioane de euro) din care jumătate sunt banii primăriei, jumătate sunt bani europeni, având în vedere că este vorba despre proiecte economice depuse de oraş ca pol de creştere national.

"Centrul pentru industrii creative este la stadiul fixic de 20 % (de execuţie se ocupă Valve Internaţional şi RDV Construct pentru peste 49 de milioane de lei - n.red.). Pentru TEAM suntem în faza de achiziţie publică a lucrărilor de executie. Până în martie sperăm să putem anunţa câştigătorul", a menţionat Câmpean.

Centrul TEAM, evaluat la 49,7 milioane lei, un fel de parc industrial pe model Tetarom I, dar mai mic, urmează să fie amenajat pe un teren de 10 hectare de pe dealul Lomb (o clădire cu subsol, parter, trei etaje plus unul trehnic şi cinci hale pentru microproducţie, adsică clădiri parter). După doi ani de la crearea infrastructurii menţionate, primăria a estimat că se vor crea 12 locuri de muncă pe partea administrativă (din care trei posturi sunt de conducere) şi cel puţin 97 de persoane vor fi angajate în cadrul firmelor sprijinite să dezvolte afaceri în halele de producţie.

Tot în Lomb, administraţia locală a anunţat că poate pune la bătaie 200 de hectare de teren pentru orăşelul IT Cluj Innovation City (CIC). Vorbim despre cel mai costisitor proiect anunţat de clusterul Cluj IT, un proiect de dezvoltare urbană integrată care ar avea nevoie de 300 ha de teren şi de investiţii de 300 de milioane de euro. CIC ar reuni, în următorii 15 ani, peste 20.000 de specialişti IT, conform planurilor anunţate. Proiectul clusterului este susţiut chiar de preşedintele Băsecu care a anunţat că face lobby la Bruxeless în idea de a atrage bani europeni pentru punerea sa în opera.

"Sinecuristul" Coroian prospectează afacerile din Lomb

Anul trecut, în noiembrie, când administraţia locală a organizat prima vizită de şantier la centrul pentru industrii creative, la faţa locului a fost prezent şi unul dintre mai noii angajaţi ai primăriei. Consilierul judeţean Alexandru Coroian, agajat din iunie 2013 în cadrul administraţie locale clujene într-o funcţie de conducere la Compatimentul pentru monitorizarea managementului regiilor autonome din subordinea Consiliul Local, structură înfiinţată în noiembrie 2012, la nivelul Direcţiei Tehnice a primăriei, fiind, la vremea respectivă, singurul angajat. Opoziţia din forul deliberativ local s-a opus, propunerii de înfiinţare susţinute de primarul Emil Boc deoarece implică cheltuirea nejustificată a banului public şi e făcut pentru a plasa "clienţii de partid" ai democrat-liberalilor. Temerile lor s-au adeverit.


Alexandru Coroian este cel care, în decembrie 2011, după arestarea vicepreşedintelui Consiliul Judeţean la acea vreme, Radu Bica, a acceptat să renunţe la postul de director la Romtelecom pentru a ocupa funcţia acestuia şi a-l seconda pe Alin Tişe, care a condus Consiliul Judeţean Cluj până în vara lui 2012. Conform declaraţiei de avere Coroian câştiga pe lună la Romtelecom peste 14.000 de lei. Funcţia fin cadrul Primăriei Cluj a fost o nouă provocare. Pe şantierul din Lomb, Coroian a anticipat viitorul: "aici va fi o chestie interesantă, dacă va ieşi planul", declara acesta pentru ZIUA de CLUJ. Consilierul judeţean angajat al primarul Emil Boc nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri petru a comenta o posibilă preluare a noului post de conducere din societatea care va administra afebrile din Lomb.

Etichete
Comenteaza