Primăria împarte peste 600.000 de euro spitalelor clujene

Primăria împarte peste 600.000 de euro spitalelor clujene
Nouă unităţi sanitare din judeţ vor primi fonduri pentru investiţii de la bugetul local al primărie. Cea mai mare sumă este nominalizată pe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, peste 260.000 de euro.

Consilierii locali vor discuta un proiecte de hotărâre în acest sens la şedinţa ordinară de joi. Preşedintele Comsiei de Sănătate, Ovidiu Turdean, spune că începând cu 2014 spitalele care nu sunt în administrarea primăriei vor primi fonduri după un regulament nou.

Comisia de Sănătate a Consiliului Local a analizat cererile venite de la principalele spitale din municipiu şi proiectul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iulie Haţieganu privind promovarea sănătăţii orale prin creşterea accesibilităţii populaţiei defavorizate la servicii de stomatologie în cadrul unei şedinţe din 17 aprilie. Spitalele au primit fonduri pentru efectuarea de reparaţii, construcţii, renovări sau achiziţionarea de aparatură medicală.

Conform propunerii comisiei, cea mai mare sumă a fost aprobată pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, peste 1,1 milioane de lei. Banii au fost împărţiţi pe clinici: câte 150.000 de lei pentru Chirurgie II (lucrări de proiectare şi execuţie bloc operator) şi Ginecologie I (lucrări de reparaţii), 100.000 de lei pentru Clinica de Ginecologie Dominic Stanca (lucrări amenajare curte, reparaţii canalizare şi faţadă, lucrări de proiectare şi execuţie instalaţie oxigen), câte 75.000 de lei pentru Dermatologie (lucrări de reparaţii) şi Oftalmologie (lucrări reparaţii), 65.000 de lei pentru Clinica de Psihiatrie, Pavilion II (lucrări de reparaţii), 55.000 de lei pentru Clinica Oncologie Radiologie (lucrări reparaţii), câtre 50.000 de lei pentru Clinica de Diabet (lucrări execuţie lift bolnavi cu targa), Maxilo-Faciale (lucrări de reparaţii), Neurochirurgie (execuţie control acces), Chirurgie I (reparaţii), Ortopedie (lucrări proiectare şi execuţie bloc operator), Medicală I (reparaţii), Reumatologie (lucrări de reabilitare), şi ORL (reparaţii), câte 25.000 de lei pentru reparaţii la Endocrinologie şi Nefrologie.

Pe locul doi la alocări este Institutul Oncologic Prof. Ion Chiricuţă care primeşte 400.000 de lei pentru reparaţii capitale, dotări şi aparatură medicală.
Câte 200.000 de lei merg către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii (lucrări de reparaţii capitale pe secţia ATI chirurgicală şi bloc operator, plus pod acces de la Clinica Pediatrie II), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (ambulatoriu integrat - amenajare cabinete medicale de specialitate, a curţii interioare, reparaţii hidroizolaţie corp B dar şi a faţadei) şi cărte Universitatea de Medicină şi Farmacie pentru programul referitor la serviciile stomatologice, derulat în parteneriat cu primăria.

Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu va primi 180.000 de lei pentru reparaţii şi amenajări. Câte 150.000 de lei vor merge la Spitalul Clinic de Recuperare (reparaţii) şi la Institutul Clinic de Urulogie şi Transplant Renal (amenajări), Institutul Regional de Gastroentorologie-Hepatologie Octavian Fodor va primi 100.000 de lei pentru reparaţii la faţade şi acoperiş, plus achiziţia de aparatură medicală.

Propunerea venită de la Comisia de Sănătare privind alocările de fonduri către unităţile sanitare va fi dezbătură la şedinţa ordinară a Consiliului Local care va avea loc joi.

Preşedintele Comisiei de Sănătate a consilierilor, Ovidiu Turdean, a declarat că începând din 2014 primăria va susţine spitalele cu bani pe baza unor criterii clare, un regulament de finanţare care va fi însuşit de forul local. „Va fi un regulament super original, pentru că în prezent nicio primărie din ţară nu are aşa ceva. Ne-am fixat ca termen de finalizare a acestuia finalul anului deoarece este nevoie de dezbateri şi de consultare a spitalelor. Ne vom concentra, ca model, pe modul în care spitalele sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii", a explicat Turdean. Acesta a mai spus că, la următoare şedinţă a forului local, tot la capitolul sănătate, se va lansa campania de screening a clujenilor (pe bolo cardio-vasculare). În ceea ce priveşte vânzare cabinetelor medicale din patrimoniul primărie către medicii de familie, Turdean spune că discuţiile s-au blocat la preţul de vânzare şi a menţionat că s-au cerut puncte de vedere de la alte primării din ţară care şi-au vândut cabinetele pentru deblocarea situaţiei.

 

Comenteaza