Primăria face amenajări de locuri de joacă doar pe bază de tabel de semnături

Primăria face amenajări de locuri de joacă doar pe bază de tabel de semnături
Un cetăţean din zona Mărăşti a cerut primăriei amenajarea unui loc de joacă-parc în cartierul Mărăşti, în zona străzilor Bârsei şi Ciocârliei. În schimb, primăria l-a pus să adune semnături de la cetăţeni.

Acum doi ani administraţia locală amenaja locuri de joacă sau parcuri între blocuri pe bandă rulantă. După scandaluri cu cetăţenii de pe Gr. Alexandrescu, din zona Parcului Bibliotecii sau din cartierul Gheorgheni, primăria nu le mai face bine clujenilor şi nu mai amenajează parcuri decât dacă toţi locatarii semnează, nominal, pe un tablel.

Chiar dacă a semnat contracte de sute de mii de lei pentru furnizarea de pavele pentru locurile de joacă sau de tobogane, hinte şi balansoare, administraţia nu se mai grăbeşte să facă locuri de joacă între blocuri. Pe site-ul oficial al instituţiei sunt datele din anii trecuţi potrivit cărora în oraş s-au creat câteva parcuri de cartier - pe Tulcea, pe fosta arteră Costei, în Mănăştur-Parâng, pe Plopilor, s-au reabilitat 50 de locuri de joacă şi s-au montat aparate de fitness în mai multe parcuri din oraş. În ultimii an, pare că primăria nu s-a mai implicat în această direcţie.

Un clujean din cartierul Mărăşti a declarat cotidianului ZIUA de CLUJ că a trimis primăriei, cu aproximativ 4 luni în urmă, o propunere de a amenaja un parc în cartierul Mărăşti, între străzile Aleea Bârsei nr. 1 şi Str. Ciocârliei nr. 40, în zona sensului giratori, pe un teren care stă de ani de zile, neamenajat.

"Ar putea fii un loc extraordinar de joacă pentru copiii din zonă, copii care, în lipsa unui parc în această zonă, se joacă pe asfaltul încins, în stradă, printre oameni şi magazine. Sunt tare curios de ce în atâţia ani nimeni nu a făcut nimic cu acest parc, nimeni nu a încercat să-l amenajeze. Sunt foarte mulţi copii în zona acestui parc care ar fii foarte fericiţi să aibă un loc de joacă ferit de maşini, oameni şi betoanele încinse! Vara e aici şi copiii noştri se topesc de căldură pe asfaltul încins. Cu toate că acum vreo 20 de ani a fost un parc amenajat pentru copii cu tobogane, hinte, cei de la primărie ne-au ignorat cererea", a subliniat clujeanul.

Directia Tehnică a primăriei a informat solicitantul că zona cu propunerea este una verde, aferentă imobilelor de pe str. Ciocârliei nr.40 şi str. Bârsei nr.1, zonă verde care conform HCL 191/2009 este în întreţinerea asociaţiilor de la adresele susmenţionate. "Având în vedere faptul ca în zona respectivă nu a fost amenajat un loc de joacă până la această dată, vă comunicăm că realizarea unei astfel de amenajări implică protejarea zonei verzi şi a vegetatţei existente conform Legii nr.24/2007 şi obţinerea acordului scris al tuturor locatarilor celor două imobile sub formă de tabel cu semnături deoarece amenajarea unui loc de joacă implică un anumit grad de zgomot care nu este agreat de majoritatea locatarilor", arată Direcţia Tehnică.
Cu toate acestea cetăţeanul susţine că zona a mai fost amenajată ca un loc de joacă. Biroul Mass media al primăriei a menţionat că politica municipalităţii privind locurile de joacă ar putea să fie cea potrivit căreia amenajărilor în zonele de blocuri din cartiere se fac doar dacă toţi locatarii sunt de acord şi semnează pe proprie răspundere în acest sens. Totuşi, structura de comunicare a instituţiei a adăugat că ne va comunica o poziţie oficială, însă acesta nu a venit până la închiderea ediţiei.

În 2011 şi în 2012, administraţia locală a mai avut conflicte cu cetăţeni din Mănăştur sau Gherogheni legate de nişte locuri de joacă. A desfiinţat chiar un loc de joacă pe care l-a remontat. Mai mult, în cazul unui loc de joacă pe care a intenţionat să-l amenajeze pe strada Scărişoara, a întâmpinat opoziţia locatarilor care au dorit ca terenul de lângă bloc să rămâna verde, cu vegetaţie şi să nu apară aici pavele şi aparate de joacă. La capitolul zgomot generat de tinerii care petrec timpul în locurile de joacă sau de cei care le distrug, administraţia a primit nenumărate sesizări de la cetăţeni nemulţumiţi. Unii cer să se desfiinţeze, alţii cer intervenţia poliţiei locale sau alţii condamnă instituţia că nu se implică. Primăria nu a făcut o statistică la acest capitol care să o posteze pe site-ul propriu, nici nu a prezentat soluţii sau politica sa la capitolul locuri de joacă, în aşa fel încât toţi cetăţenii să fie familiarizaţi cu procedura.

 

Etichete
Comenteaza