Prima stradă inteligentă a Clujului prinde contur. Tronsonul Fabricii de Zahăr - Teleorman, închis

Prima stradă inteligentă a Clujului prinde contur. Tronsonul Fabricii de Zahăr - Teleorman, închis

O arteră din cartierul Mărăști va deveni prima stradă "smart" din România: iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, Wi-Fi, sisteme automate de irigații pentru arbori. Lucrările debutează luni și sunt programate pentru cinci luni.

Primăria Cluj-Napoca începe din 9 septembrie lucrările de modernizare pe str. Molnar Piuariu în cadrul proiectului cu finanțare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritară 4 : sprijinirea dezvoltării urbane durabile, obiectiv specific 4.1: reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

În prima etapă, lucrările se vor executa pe tronsonul dintre str. Fabricii de Zahăr și str. Teleorman, unde circulația autovehiculelor va fi închisă. Restricțiile de circulație vor fi semnalizate prin indicatoare rutiere. "Rugăm conducătorii auto să respecte noua reglementare de circulație", transmit reprezentanții municipalității.

Investiția presupune reorganizarea străzii Molnar Piuariu prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisă circulația automobilelor; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii și zonei.

Vor fi plantați arbori și arbuști și se vor executa lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice; lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural. Lucrările sunt executate de societatea Diferit, durata lor fiind de cinci luni.

Strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi. Proiectul prevede instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.

Valoarea investiției este de 1,3 milioane de euro, bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respectiv a Bd. 21 Decembrie.

Comenteaza