Premierul a evaluat centura Vâlcele-Apahida din elicopter: “Dealul Feleacului e mai dificil”

Premierul a evaluat centura Vâlcele-Apahida din elicopter: “Dealul Feleacului e mai dificil”
Premierul Emil Boc (foto stânga) a declarat, sâmbătă, la Cluj, că a vizitat şantierul Centurii de est a Clujului, Vâlcele-Apahida, care şi-a câştigat renumele de “centura de diamant” a oraşului, având în vedere costurile foarte mari pe care le-a generat până în prezent.

Prim-ministrul recunoaşte că sunt probleme pe şantier, dar spune că acestea au apărut deoarece "Dealul Feleacului e mai dificil". Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP) a demarat încă o licitaţie, de 11 milioane de euro, pentru consolidarea porţiunilor cu alunecări.

"Acolo (pe Centura Cluj-Est, Vâlcele - Apahida - n.red.) am văzut din elicopter stadiul. Am fost pe deasupra şi am văzut porţiunea aceea dărâmată. Avem de refăcut un document juridic pe porţiunea aceasta care depăşeşte partea tehnică. Surparea se face pe asigurarea constructorului. Alunecarea de teren intră pe o nouă licitaţie", a declarat premierul. El a recunoscut că această centură şi finalizarea lucrărilor reprezintă un of al său, dar a menţionat că problemele trebuie rezolvate. "Am avut aceste probleme cu terenul, cu Feleacul - care este mai dificil, cu surpări şi alunecări de teren. Dar trebuie să le rezolvăm şi pe astea", a adăugat premierul. Boc a promis că la vizita următoare la Cluj va veni mult mai pregătit pentru a face comentarii cu privire la costurile Centurii Vâlcele-Apahida, dar şi la termenul de finalizare.

Şeful DRDP, Ion Pantelimon, a declarat sâmbătă, în timp ce îl însoţea pe Emil Boc la vizita pe şantierul Centurii de nord a Clujului, că în 17 iunie s-a lansat, în cadrul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), o licitaţie pentru amenajarea zonei de alunecări de teren care au apărut pe traseul variantei de ocolire Cluj-Est, Vâlcele-Apahida. "Pentru alunecare este licitaţie deschisă. Problema a apărut la kilometrul 4+600 - 5+600, iar cedarea de teren este la kilometrul 9+300. Pe aceasta o va rezolva constructorul pe asigurare. Termenul este 30 iulie. Valoarea asigurării este de 30% din valoarea contractului", a precizat Ion Pantelimon.

Acesta a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că valoarea achiziţiei pentru amenajarea zonei expuse alunecărilor de teren de pe traseul Centurii de est se ridică la 11 milioane de euro. "Achiziţia se va derula la începutul lunii august, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei luni. Este o valoare fixă", a completat Pantelimon. În ceea ce priveşte costurile centurii, şeful DRDP a adus la cunoştinţă faptul că varianta nu poate depăşi costurile aprobate prin Hotărârea de guvern, adică aproximativ 156 de milioane de euro. "Nu avem voie să depăşim această valoare, cu toate achiziţiile din contract", a adăugat Ion Pantelimon.
În 2010, DRDP a mai derulat o achiziţie pentru consolidarea unei porţiuni de 2,6 kilometri din Centura Vâlcele Apahida expusă alunecărilor de teren. DRDP a adjudecat lucrările de consolidare a tronsonului I din Centura Vâlcele - Apahida, unde, la kilometrul 4, s-au produs alunecări de teren, asocierii dintre societăţile Vegyepszer şi Diferit, la valoarea de peste 17,5 milioane de euro.

Pe Centura Cluj-Est lucrează la tronsonul I şi II consorţiul Pizzarotti-Tirrena Scavi. Tronsonul II al acesteia, ce se întinde pe teritoriul comunei Apahida, este circulabil şi a fost executat de Vegyepszer. Centura Vâlcele-Apahida are circa 24 de kilometri, oficialii de la guvern şi de la DRDP avansând că aceasta va fi circulabilă în întregime până la finele anului.

 

 

Comenteaza