Prefectul, despre noile restricții impuse la Cluj: “Nu există altă soluție. Ne-am relaxat un pic prea mult”

Prefectul, despre noile restricții impuse la Cluj: “Nu există altă soluție. Ne-am relaxat un pic prea mult”

Mai multe localități din Cluj au intrat în scenariul roșu, printre care și Cluj-Napoca, iar două comune vor fi închise timp de 14 zile, după ce numărul infectărilor cu COVID-19 a crescut accelerat în ultima perioadă.

Comitetul Județean de Urgență a impus noi restricții în mai multe localități din Cluj ca urmare a creșterii numărului de cazuri zilnice și a depășirii pragului de incidență a infectărilor peste pragul de 3 la mie, atât la nivel de județ, cât și în unele localități. Mai mult, două comune, Sic și Săvădisla, intră de mâine în carantină. Prefectul Mircea Abrudean spune că "nu există o altă soluție".

"Am fost nevoiți să luăm măsuri mai dure, să impunem mai multe restricții. Sigur că acestea au un impact asupra economiei, dar nu există altă soluție decât aceasta pentru a putea opri această evoluție, pentru că, suntem conștienți cu toții, ne-am relaxat un pic cam mult, am lăsat garda jos față de perioada când Clujul era primul județ pe țară la numărul de cazuri pozitive, în sens invers, acum suntem primul județ la numărul de cazuri noi", a declarat vineri, prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

Prefectul a precizat, însă, că este optimist în privința evoluției situației epidemiologice în județ ca urmare a măsurilor impuse și a spus că se bazează și pe colaborarea clujenilor.

"Sunt convins că măsurile pe care le-am luat își vor dovedi eficiența cam în 10 zile, termen în care ne așteptăm să se vadă efectele. (...) Bineînțeles, cea mai mare colaborare o așteptăm din partea cetățenilor. Cu siguranță, în următoarea perioadă lucrurile se vor liniști", a spus prefectul.

În ceea ce privește numărul mare de infectări zilnice înregistrate în ultima perioadă, în urma cărora Clujul a ajuns în topul județelor cu cele mai multe cazuri, Abrudean spune că trebuie ținut cont și de numărul de teste care se fac în județ. 

“Este important atunci când vorbim de un număr mare de cazuri să precizăm și numărul de teste care se fac în județul Cluj. Sunt aproape 3.000 de teste care se fac zilnic, astăzi am avut 2.800 și, evident, atunci când testezi mult găsești și foarte mulți pozitivi. Vă fac o comparație cu alte județe mari ale țării, Argeș, Dolj, sau Prahova, județe comparabile ca număr de populație, unde se fac 350-400 de teste pe zi. Sigur că asta nu ne încălzește cu nimic, dar e important să știm asta când vedem că județul Cluj e în top, după București, ca număr de pozitivi. E normal să fie așa, pentru că, după București, avem cel mai mare număr de teste din țară. (…) Asta ne ajută să ne facem o imagine reală a ceea ce se întâmplă în județ, ca să putem lua măsuri la timp”, a explicat Mircea Abrudean.

Comenteaza