Polul de cercetare de la Rădaia, proiect ratat

Polul de cercetare de la Rădaia, proiect ratat
Proiectul polului de cercetare de la Rădaia nu e deloc pe placul noului director al ADRNV, Marcel Boloş. Acesta a apreciat că instituţia nu ar fi ajuns într-o situaţie delicată dacă nu se luau nişte decizii greştie, precum cea de înfiinţare a IRCETT.

Sediul ADRNV va fi mutat în oraş, cel puţin în parte, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Mutarea în satul Rădaia, comuna Baciu a fost o greşeală, având în vedere că acolo nu există infrastructura necesară pentru funcţionarea unei instituţii de categoria ADRNV, a apreciat noul director Marcel Boloş. În opinia sa, nici delapidarea contabilei Cosmina Druţă nu ar mai fi avut un asemenea efect, dacă fostul director Claudiu Coşier nu ar fi decis să înfiinţeze Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), care nu avea ce beneficii să aducă ADRNV-ului.

Încă din 2008 Consiliul Local Baciu a acceptat să concesioneze Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord - Vest (ADRNV) circa 60 de hectare de teren, în satul Rădaia, în vederea dezvoltării unui pol de cercetare: "Cetatea Ştiinţei Transilvania de Nord". Fostul director al ADRNV, Caludiu Coşier, avea planuri mari. Acesta a reuşit să construiască sediul instituţiei la Rădaia şi de asemenea a pus bazele IRCETT-ului, în care a atras ca membri asociaţi atât consiliile judeţene din regiune cât şi univeristăţile. Planul lui Coşier era acela de a dezvolta la Rădaia un pol de execelenţă care să ofere servicii de cercetare, inovare, transfer de tehnologie, certificare, standardizare etc. în domeniul IT, bio şi nano-tehnologiilor. Urma ca din fonduri europene să fie realizate şi reţelele de utilităţi în sat, astfel că întreaga zonă ar fi putut să se dezvolte, însă, între timp, cotabila Cosmina Druţă a reuşit să fure din conturile IRCETT şi ADRNV circa 7 milioane de lei.

Noul director al ADRNV Marcel Boloş este de părere că nu s-ar fi ajuns în această siuaţie dacă Coşier nu ar fi înfiinţat IRCETT-ul. "Eu vă spun că nu l-aş fi înfiinţat. Nu văd de ce ADRNV trebuie să facă parte dintr-o astfel de structură care nu-i aduce nici un beneficiu. În mod normal, o astfel de structură ar trebui să se regăsească la Consiliul Judeţean, la Tetarom, în nici un caz la noi, la ADRNV. Nu spun că sunt împotriva unor parteneriate sau asocieri, însă, acelea trebuie să ne aducă şi nouă câştiguri", a comentat Boloş. El a mai adăugat că ia în calcul posibilitatea ca ADRNV să fie scos din această structură. "Deocamdată, ADRNV înregistrează creanţe către partenerii din IRCETT de 2,6 milioane de lei. Va trebui să rezolvăm această problemă şi apoi să analizăm ce posibilităţi sunt. Nu spus că ieşim acum, dar trebuie să analizăm ce soluţii avem", a comentat Boloş.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a precizat că nu ar avea o problememă ca IRCEET-ul să fie gestionat într-o altă formă, cel mai probabil de către Tetarom, însă, numai cu condiţia ca aceste datorii să dispară. Boloş a fost de părere că nici sediul ADRNV nu trebuia mutat la Rădaia. "Aţi fost la Rădaia, aţi văzut ce condiţii sunt acolo? Nu cred că a fost o soluţie mutarea ADRNV la Rădaia. Noi trebuie să avem conexiune cu regiunea, iar de la Rădaia nu prea avem infrastructură". Uioreanu a menţionat că s-au purtat deja discuţii pentru ca o parte din activitatea ADRNV să fie mutată în municipiul Cluj Napoca. "Mai avem o clădire de birouri lângă Iulius Mall. Am putea s-o oferim ADRNV-ului", a comentat Uioreanu. Marcel Boloş a preluat oficial cnducerea ADRNV de la 1 august.

 

Etichete
Comenteaza