Planuri pentru un nou viceprimar. Boc ar putea pierde majoritatea în consiliu

Planuri pentru un nou viceprimar. Boc ar putea pierde majoritatea în consiliu
Steluţa Cătăniciu ar putea deveni noul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în cazul în care USL se aliază cu UDMR, au transmis surse liberale.

După ce l-a bătut pe liderul PDL, Daniel Buda, pe colegiul 2 - Camera Deputaţilor, dar nu a primit mandatul de deputat, reprezentantul PNL Cluj Steluţa Cătăniciu s-ar putea alege cu un mandat de viceprimar. Surse din PNL au precizat pentru ZIUA de CLUJ că, în cazul în care USL se aliază cu UDMR, maghiarii se vor vedea nevoiţi să voteze la nivelul municipiului Cluj Napoca pentru numirea unui nou viceprimar, care să-l înlocuiască pe Gheorghe Şurubaru de la PDL. De altfel, PDL ar pierde majoritatea pe care o deţine în prezent, în plenul Consiliului Local, cu ajutorul UDMR.

Chiar dacă a câştigat detaşat alegerile pe Colegiul 2 - Camera Deputaţilor, calculele redistribuirii voturilor o scot pe Steluţa Cătăniciu din favoriţii la un mandat de parlamentar. Colegii ei din PNL au anunţat că o vor susţine pentru o poziţie într-o funcţie executivă. "Ne bucurăm foarte tare că doamna Cătăniciu a reuşit să câştige în faţa liderului PDL, Daniel Buda. Este o dovadă că nu am greşit nominalizând-o pe acest colegiu. Am susţinut-o cu toată forţa şi o voi susţine în continuare. Cu siguranţă se va găsi pentru ea o poziţie importantă", a spus liderul PNL Cluj, Marius Nicoară.

Surse din partid au informat că se fac planuri pentru ca Steluţa Cătăniciu să fie numintă viceprimar, în locul PDL-istului Gheorghe Şurubaru. "În cazul în care USL va ajunge la o înţelegere cu UDMR, este aproape sigur că la nivelul Consiliului Local Cluj-Napoca se va strica actuala majoritate pe care PDL o deţine cu ajutorul maghiarilor. S-ar crea o nouă majoritate, USL- UDMR, ceea ce va însemna că vom fi îndreptăţiţi să impunem un nou viceprimar", au transmis sursele liberale. Steluţa Cătăniciu nu a respins ipoteza, însă a afirmat că până în prezent nu a auzit despre o astfel de variantă. "În ceea ce mă priveşte, m-am concentrat să câştig Colegiul 2 - cu mijloaceale modeste de care am dispus, desigur. Nu m-a întrebat nimeni dacă aş fi de acord cu o astfel de variantă. Dar vom vedea ce se va întâmpla", a comentat Steluţa Cătăniciu.

Potrivit Legii Administraţiei publice locale (nr. 215/2001), schimbarea din funcţie a viceprimarului se face de Consiliul Local, la propunerea motivată a unei treimi din numărul consilierilor sau a primarului, prin hotărâre adoptată cu votul a 2/3 din numărul consilierilor în funcţie. Legea nu prevede motive concrete pentru înlocuirea unui viceprimar, având în vedere că nu se pune problema unei eliberări din funcţie, ci strict schimbarea pe criteriul unei majorităţi politice. De altfel, de-a lungul timpului au mai fost schimbaţi viceprimari din funcţie. Atât timp cât procedura este respectată, instanţa a dat câştig de cauză majorităţii din Consiliul Local. În acest sens poate fi invocată o speţă a Tribunalului Iaşi, care a hotărât că un viceprimar nu are motiv să se plângă pentru că a fost înlocuit la cererea majorităţii politice, având în vedere că acesta nu şi-a câştigat postul nici prin concurs şi nici prin votul electoratului.

 

Comenteaza