Piaţa 1 Mai, noul centru de dezvoltare a Clujului cu acces spre trenul metropolitan. Ce planuri are Tişe pentru clădirile Clujana

Piaţa 1 Mai, noul centru de dezvoltare a Clujului cu acces spre trenul metropolitan. Ce planuri are Tişe pentru clădirile Clujana
Fabrica Clujana poate scăpa de faliment. Vezi planul de salvare al brandului vechi de peste o sută de ani
Tișe: "Piața 1 Mai va deveni un centru de dezvoltare a orașului". Ce planuri are CJ cu clădirile fabricii Clujana

Fabrica de încălțăminte Clujana își va muta activitatea într-o hală din parcul industrial Tetarom I, în primăvara lui 2019, iar clădirile din Piaţa 1 Mai vor intra în proprietatea Consiliului Județean (CJ), în schimbul sumei de 4,8 milioane de euro.

Decizia a fost luată miercuri, 28 noiembrie 2018, de consilierii judeţeni, care au aprobat un proiect de hotărâre prin care CJ Cluj îşi însușește raportul de evaluare întocmit de Neoconsult Valuation, potrivit căruia imobilele Clujana au valoarea de 4,8 milioane de euro (22 de milioane de lei). Mai multe detalii AICI! 

CJ cumpără proprietăţile Clujana cu 4.8 milioane euro 

Prin aceeași hotărâre, consilierii au aprobat distribuirea către CJ a bunurilor imobile prevăzute în raportul de evaluare, deținute în proprietate de Clujana, cu obligația de a achita valoarea stabilită prin raportul de evaluare. Este vorba de 9 proprietăți distincte situate în Piața 1 Mai, nr. 4-5, în suprafață de 9.929 mp (teren și construcții), evaluate la 4,8 milioane de euro. Aşadar, în proprietatea CJ ar urma să intre clădirea principală în care funcționează fabrica, dar și terenul care o înconjoară, potrivit directorului general al Clujana, Florin Gliga.

Zona ve deveni un centru de dezvoltare a orașului

Conform certificatului de urbanism nr. 4806/15.11.2018, emis de Primăria Cluj-Napoca, zona în care sunt amplasate imobilele este una funcțională mixtă, cu utilizări admise de locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar bancare, terțiare, culturale, de învățământ, de sănătate, de turism. Totodată, în zona respectivă se admit și utilizări monofuncționale de interes public major.

"Când am decis să cumpărăm clădirile și terenul de acolo, am verificat să vedem ce putem face cu ele. Zona respectivă va deveni un centru de dezvoltare a orașului. Zona Clujana/ Piața 1 Mai va avea o stație de tren metropolitan, mai repede decât se speră, pentru că se va folosi infrastructura actuală a căilor ferate și se vor accesa bani europeni. În esență, zona respectivă se va dezvolta. Conform PUG-ului pe care îl avem astăzi în oraș, în acea zonă ce pot realiza următoarele: complexe expoziționale, centre de conferințe/ congrese, campus universitar/ de cercetare, săli polivalente, centre medicale, spitale de mari dimensiuni, parc sportiv sau tematic, clădiri cu activități de locuire, unități administrative, administrarea afacerilor, financiar-bancare, culturale, de învățământ. Cu alte cuvinte, în acea zonă, cam orice s-ar putea realiza, în materie de construcții, halele respective sunt foarte solide, vor fi expertizate, vom vedea cât mai suportă în înălțime, pentru că avem în vedere să înălțăm clădirile și să le folosim la capacitate maximă, cu terenurile de lângă", a declarat Alin Tișe, preşedintele CJ Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă. 

VEZI ŞI TRENUL METROPOLITAN. Se discută deja de faza a doua, cu stații în Florești și Gilău

Tren metropolitan Huedin - Gherla: "Ar pune capăt crizei forţei de muncă în Cluj-Napoca". Stadiul proiectelor centură metropolitană şi metrou

Clujana se mută în Tetarom I

Fabrica are datorii de 3,8 milioane euro (18 milioane de lei), care ar fi urma să fie acoperite de suma la care este evaluat spațiul ce va trece în proprietatea județului. Restul de aproape 1 milion de euro va finanţa mutarea fabricii în noua locație din parcul industrial Tetarom I, într-o hală construită din fonduri europene, care va fi gata abia în vara anului viitor.

"Fabrica nu va mai avea în proprietate nici halele, nici terenul. Am dorit să devină proprietatea județului pentru că, altminteri, riscam să ajungem la vânzare, pe care FISC-ul ar fi făcut-o prin licitație. Odată ce cumpărăm corpurile, Clujana își va plăti la ANAF datoria și va funcționa. Se va capitaliza puternic. În halele în care se vor muta vor avea toate condițiile să muncească, chiar mai bune decât aici, pentru că sunt cele două hale pe care le-am făcut din bani europeni, pe care le vom preda Tetaromului la scurt timp după ce vom stabiliza versantul", a subliniat Tişe. 

Cum s-a ajuns la soluția "răscumpărării" activelor Clujana 

CITR SPRL, în calitate de administrator judiciar al Clujana, societate aflată în insolvență, a înaintat CJ Cluj propunerea (adresa nr. 1359/27.11.2018) de valorificare a unor imobile din patrimoniul societății se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre adoptat miercuri de consilierii judeţeni.

Administratorul judiciar a transmis CJ şi raportul de evaluare având ca obiect activele imobiliare ale Clujana, întocmit de evaluatorul desemnat în cadrul procedurii insolvenței, Neoconsult. Imobilele constau în nouă proprietăți situate în Piața 1 Mai, în suprafață de 9.929 mp (teren și construcții).

Potrivit raportului de evaluare a activelor Clujana, în cadrul procedurii de insolvență, valoarea totală a imobilelor este de 22.072.808 lei.

"În acest sens, având în vedere calitatea de creditor al Județului Cluj în această procedură de insolvență, CJ Cluj are posibilitatea de a-și exprima poziția privind achiziționarea imobilelor conform acestei proceduri, sub rezerva aprobării acestei măsuri de către creditorii societății, în următoarele condiții:

1. Achiziționarea imobilelor se face la prețul de evaluare stabilit prin raportul de evaluare, respectiv 22.072.808 lei.

2. Solicitarea celorlalți creditori ai societății de a-și exprima eventuala intenție sau renunțare a dreptului prevăzut de art. 175 alin. (3) din lege, în acest caz imobilele vor fi distribuite creditorului care oferă cel mai mare preț.

3. Plata prețului de către CJ Cluj se va efectua cu reținerea sumei datorate de către Clujana și cu respectarea condițiilor stabilite la art. 159 și art. 161 din legea nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare, prin acoperirea din suma achitată a celorlalte creanțe din tabelul depus la dosarul de insolvență", se arată în documentul citat.

Magazinul online creşte vânzările pentru Clujana. Site-ul, accesat din SUA şi chiar India

Recenta inaugurare a magazinului Clujana din Piața Mihai-Viteazu, precum și deschiderea magazinului online, au însemnat pentru fabrica de încălțăminte clujeană o creștere a vânzărilor cu aproximativ 50%. Mai multe detalii AICI! 

Comenteaza