Video Peste 27 de milioane de lei pentru reabilitarea Castelului Banffy. „Va fi punct de atracție, se va putea închiria, organiza evenimente”

Peste 27 de milioane de lei pentru reabilitarea Castelului Banffy. „Va fi punct de atracție, se va putea închiria, organiza evenimente”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a oferit ultimele detalii despre lucrările de reabilitare a imobilului-clădire Castel Banffy și a parcului monument din localitatea clujeană Răscruci.

Liderul CJ Cluj a afirmat la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) că palatul Banffy va fi realizat după modelul Cazinoului din Municipiul Cluj-Napoca.

„Vrem să valorificăm la maxim potențialul turistic pe care îl are acest județ, acel palat care acum este în paragină va fi refăcut, la fel cum era acum câțiva ani. Încercăm ca această refacere pe care noi am gândit-o să copieze cât mai fidel ceea ce exista în original acolo.

Este vorba de o clădire cu un teren generos, cu un lac, așa zisul palat Banffiy pe care îl știu clujenii, și care din cauza lipsei de investiții a rămas de-a lungul anilor în paragină. Am reușit să găsim o axă de finanțare și să obținem acești bani, după mai multe peripeții”, a declarat la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean a mai precizat că cei de la Curtea de Apel Cluj au stabilit definitiv cine este câștigătorul, contractul a fost încheiat, iar firma care a câștigat trebuie să pună în practică un proiect.

„Proiectul a fost făcut anterior și soluția pe care am prezentat-o public este cât mai aproape de ce era acest palat. El va intra într-o procedură de administrare ulterior, de valorificare, organizări de evenimente. Palatul va fi după modelul Cazinoului din Municipiul Cluj-Napoca, va găzdui activități culturale, activități de distracție și divertisment.

Va fi un punct de atracție, se va putea închiria și organiza tot felul de evenimente. „Mă bucur că după Muzeul de Artă, care a fost renovat de Consiliul Județean anul trecut, acum am reușit să obținem bani și pentru acest obiectiv și vom continua și cu alte obiective din județ”, a adăugat Tișe.

În cuantum de 27,6 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, lucrările de restaurare și conservare a castelului vor debuta după semnarea contractului de execuție și vor avea un termen de finalizare de maxim 24 de luni din momentul emiterii ordinului de începere. Din totalul investiției, 19,5 milioane de lei reprezintă valoarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de forul administrativ județean în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

CJ Cluj urmărește prin intermediul proiectului punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea funcțiunii castelului în centru cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. Va fi, astfel, amenajat un centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale precum și deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg.

Comenteaza