Peste 2 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public din Florești

Peste 2 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public din Florești

Proiectul de hotărâre privind aprobarea investiției „Modernizare sistem iluminat public Comuna Florești, Județul Cluj”, a fost aprobat de către consilierii locali, joi, 25 noiembrie 2021.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Florești, din urmă cu o zi, înaintea votului pe proiect a fost invitat și proiectantul Bogdan Gavrilescu, unul dintre specialiștii care au lucrat la documentație. Acesta a oferit mai multe detalii despre noul sistem și le-a răspuns consilierilor la întrebări.

„Prin acest proiect ne propunem înlocuirea unui număr de 600 de aparate de iluminat, care sunt depășite din punct de vedere funcțional sau mecanic, cu unele de tehnologie nouă, în pas cu ultimele modernizări din industrie. În plus, va fi și instalarea unui sistem de telemanagement, unui sistem de control și monitorizare de la distanță cu multiple beneficii.

În esență, acest sistem preia controul de iluminare de la zero. În momentul de față, singura modalitate de control a sistemului de iluminat este din punctul de aprindere, în sensul pornirii și opririi, după un anumit program prestabilit. Aici intervine un sistem complex de monitorizare și control. Fiecare aparat de iluminat în parte poate fi controlat după un program, după anumiți senzori sau după traficul de la o anumită oră.

Pe scurt, posibilitățile de control se referă la aparatele de iluminat și nu numai la simpla aprindere și stingere a acestora. Beneficiile instalării unui astfel de sistem sunt destul de multe, surplus de economie pentru energia electrică, accesul poliției locale, etc”, a explicat Gavrilescu.

Edilul Bogdan Pivariu a precizat că proiectul are ca și scop reducerea consumului de resurse finite.

„Este vorba despre eficientizare. Discutăm despre modernizarea iluminatului existent, nu despre extinderea acestuia. Proiectul de extindere a iluminatului public este alt proiect și sper că acesta va debuta în decembrie. Va continua cu străzile rămase în urmă”, a afirmat Pivariu.

Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru” și o abținere.

Potrivit referatului de aprobare, realizarea unui iluminat corespunzător va reduce riscul accidentelor rutiere, va reduce gradul infracționalității, va îmbunătăți orientarea în trafic, precum și climatul social și cultural prin creșterea siguranței activităților pe durata nopții.

Durata de realizare a investiției este estimată la 12 luni de zile. Cheltuielile totale ale investiției sunt estimate la 2,436,701.98 lei.

Peste 2 milioane de lei pentru modernizarea iluminatului public din Florești

Comenteaza