Peste 1.000 de semnături strânse deja pentru protejarea Pădurii Făget. Semnează şi tu!

Peste 1.000 de semnături strânse deja pentru protejarea Pădurii Făget. Semnează şi tu!
Numeroşi clujeni cer, printr-o petiţie adresată consiliului local, să se blocheze orice tentativă de construcţie în Pădurea Făget.

1.042 de persoane semnaseră până marţi, la 12:00, o petiţie prin care solicitau Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca să nu permită construcţia de imobile în Făget, pădurea din intravilanul municipiului, respectiv în livezile de pe dealurile oraşului. „Spune nu distrugerii Pădurii Făget şi a livezilor din Cluj" este numele petiţiei găzduite pe website-ul facem.de-clic.ro. Poţi semna AICI petiţia.

„Semnează până nu este prea târziu"

„La inițiativa unei părți a CL, Primăria Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale. Având în vedere presiunea imobiliară în creștere, schimbarea regulamentului de construire va duce în următorii 10 ani la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului. JOI, 4 februarie, CL ia decizia finală. Semnează și tu pentru salvarea pădurii Făget până nu este prea târziu!", se arată în motivarea petiţiei.

Mesajul către consilierii locali clujeni sună astfel:

„Stimați consilieri, prezervarea pădurii Făget și a livezilor reprezintă un interes public și nu poate fi sacrificată în favoarea unor interese personale! Având în vedere obligația legală a autorităților locale de a asigura:
1. respectarea interesului general
2. protecţia peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice
3. gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale
4. utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile

Vă solicităm, stimați membri ai Consiliului Local, să votați împotriva proiectului de modificare a PUG. De asemenea, solicităm să acționați în spiritul interesului public și să protejați în acest fel cadrul natural, peisajul valoros și calitatea vieții în Cluj".

Zona Făget a intrat în intravilan în 1999, din nevoia Clujului de a avea mai multe spaţii verzi. În ciuda interdicţiilor, acolo s-au construit deja case, botezate "cabane".

Făget, „pădurea minciunii"

Pe tema construcţiilor din pădurile şi livezile Clujului s-a discutat intens şi vinerea trecută, într-o dezbatere publică, la primărie.

"Făget este pădurea minciunii. Oamenii şi-au construit locuinţe permanente, pe care le-au numit cabane, pentru că aşa funcționau lucrurile în vechiul Planul Urbanistic General (PUG). E ridicol să spui că în timpul săptămânii locuiesc în apartamentul din bloc, iar de sâmbătă mă mut în pădure.

Acum ce se dorește, să se reintroducă nevoia de minciună? Îmi fac o casă de vacanță la 200 m de oraș. Să fim serioși: numeni nu vrea o casă de vacanță la câteva sute de metri de locuință", a subliniat arhitectul Adrian Borda, „părintele" PUG.

"Este adevărat că Făget este pădurea minciunii şi trebuie să ne oprim aici. Din punct de vedere profesional, urbanistic și științific al gestiunii orașului, construcţiile nu au ce căuta în Făget", s-a alăturat Şerban Ţigănaş.

"Să accepți să construiești în mijlocul unei păduri este un sacrilegiu, e împotriva firii şi a bunului simț. Poiana face parte din pădure, nu o poți separa și să-i dai altă încadrare. E un artificiu grosolan ca să se poată profita apoi să se încerce edificarea de construcții acolo. Noi avem mii de hectare goale, bune pentru construit și acum vrem să aprobăm Făgetul. Nu se poate", s-a arătat indignat Emanoil Tudose.

"Interesul a sute de mii de oameni, locuitorii Clujului, este mai important decât interesul a câtorva zeci, adică a celor care au terenuri în zona pădurii Făget şi care vor să-şi construiască acolo locuinţe", au subliniat mai mulţi vorbitori.

În urma insistenţelor societăţii civile, primarul a spus că va refuza orice solicitare de a se construi în "poieniţele" din păduri. Acesta a promis că va cere votul consilierilor locali pe o hotărâre care să reglementeze definitiv această situaţie.

Citeşte şi: Marii arhitecţi ai Clujului, front comun împotriva caselor din Făget. "Este un sacrilegiu, e împotriva firii şi a bunului simț"

Comenteaza