Pe ce se duc banii municipiului în acest an

Pe ce se duc banii municipiului în acest an
Bugetul oraşului va intra în dezbatere la şedinţa ordinară a Consiliului Local din 27 ianuarie. Anul se va începe cu un buget de 250 de milioane de euro.

Fonduri consistente sunt mobilizate pentru învăţământ, capitol "extrem de costisitor" în cadrul căruia a fost nevoie, potrivit primarului Emil Boc, "de crearea unui buffer" pentru asigurarea plăţii salariilor profesorilor. Pentru străzi, potrivit directorul tehnic, Vigil Poruţiu, sunt mobilizaţi 50 de milioane de euro, fonduri care merg pe investiţii şi pentru întreţinere.

Bugetul oraşului pe anul acesta este de 257 de milioane de euro, fonduri din care pentru secţiunea de funcţionare merg mai bine de jumătate din sumă. Proiectul de buget va fi supus atenţiei Consiliului Local, spre aprobare, la şedinţa ordinară programată pe 27 ianuarie. Boc a ţinut că precizeze ieri că, în bugetul anului 2014, capitolul învâţământ are alocări consistente, fiind extreme de costisitor. "Avem 4 milioane de lei alocaţi pentru gratuităţile elevilor. De asemenea, am prevăzut şi sumele necesare achitării salariilor profesorilor pentru început de an. Anul trecut, cu insistenţe, s-au obţinut banii de la guvern. Anul acesta este nevoie de un buffer în buget, ca să avem siguranţă că avem cu ce să fie plătiţi profesorii, până vin fondurile de la guvern", a spus Boc.

Filozofia bugetară sub Feleac este menţinerea unor facilităţi, acordarea altora, finalizarea proiectelor de infrastructură pe bani europeni sau cu fonduri proprii, dar şi câteva investiţii noi: pasajul de la gară, podurile Traian şi Garibaldi, asfaltarea arterelor Calea Turzii, Traian Vuia şi Calea Baciului, cumpărarea de autobuze noi.

113 milioane de euro este bugetul de început de an pe care primăria îl pune la bătaie pentru proiecte de investiţii. 49% din sumă merge către lucrări deja începute, 30% către proiecte noi, restul fiind cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii. Mai bine de o treime din fondurile alocate investiţiilor vor merge către capitolul transporturi pentru modernizarea străzilor, podurilor şi pasajelor din oraş. Aproape 10% din bugetul de investiţii va fi direcţionat pentru finalizarea sălii polivalente de lângă stadionul Cluj Arena. Alte proiecte ambiţiose, precum Centrul Cultural Transilvania sau amenajarea unor parkinguri noi în centru sau cartiere au alocări infime şi nu se află pe lista de priorităţi ale primăriei pentru 2014. Pentru modernizarea străzilor sunt mobilizaţi 50 de milioane de euro (bani de investiţii, plus bani europeni, plus lucrările de întreţinere la pachet cu cele pentru siguranţa circulaţiei). Vorbim de un capitol care stârneşte la fiecare început de an nemulţumiri printre clujeni care cer plombarea gropilor, asfalt pe artere nemodernizate, preluarea unor artere în domeniul public la pachet cu asfaltare, lucrări de calitate sau intervenţii mai prompte din partea administraţiei locale.

Potrivit lui Poruţiu, bugetul cu care primăria va începe anul apare foarte clar nominalizat pe lista de investiţii. Capitolul transporturi, adică 183 de milioane de lei (41 de milioane de euro). Pentru lucrările de întreţinere a arterelor suma este, după cum a declarat, pentru ZIUA de CLUJ aceeaşi sursă, este de "60 şi ceva de milioane de lei în care intră şi fondurile pentru siguranţa circulaţiei", a mai spus Poruţiu.

Strategia la capitolul străzi, potrivit primarului este ca banii să acopere: lucrările în derulare pentru care există autorizaţii de construire emise deja, lucrările pentru care se aprobă indicatorii tehnico-economici în CL, intrările în oraş (Traian Vuia şi Calea Turzii), plus întreţinerea tuturor arterelor şi aleilor din cartierele clujene. "Avem liste cu străzile, normal", a spus Boc. El nu a indicat unde sunt aceste liste, dar nici care este numărul total de străzi care se vor moderniza anul acesta.

Capitolul transport are cea mai mare alocare de pe lista obiectivelor de investiţii pentru acest an. Mai bine de o treime din fondurile totale de investiţii din 2014, adică 183 de milioane de lei (41 de milioane de euro) vor merge către modernizarea străzilor, podurilor şi pasajelor din oraş. Vorbim de lucrări deja începute de modernizare a arterelor din oraş, de crearea unei infrastructuri pentru închiriere şi circulaţie a bicicletelor sau de introducerea biletelor electronice şi modernizarea staţiilor de transport în comun din oraş. Ultimele dintre acestea sunt proiecte cu finanţare europeană.

Pentru lucrările noi, suma este de 56,1 milioane de lei, adică 12,7 milioane de euro. Banii vor fi utilizaţi pentru demararea proiectului de modernizare a tramei stradale de pe cursul linie de tramvai, dar şi pe Calea Baciului, semaforizări şi undă verde, demararea concursurilor de soluţii pentru amenajarea pieţei Mihai Viteazul şi amenajarea ca zonă pietonală a străzii Kogălniceanu, extinderea pasajelor pietonale de la gară, dar şi proiectul de modernizare a străzilor din "oraşul comoară" (Avram Iancu, Brătianu, Moţilor sau Memorandumului). Se vor plăti şi studiile necesare acestor lucrări, dar şi cele pentru modernizarea străzii Făgetului, a accesului din Oaşului spre Dealul Lomb, pentru pasajul subteran auto pe sub centrul oraşului. Sunt alocate fonduri şi pentru reabilitarea fântânii din Piaţa Unirii sau pentru achiziţia de autobuze electrice pe programul de finanţare româno-elveţian. Pentru dotări independente la Compania de Transport Local este nominalizată suma de 1,8 milioane de lei (400.000 de euro).

Provocare pentru bugetul pe 2014

Consilierul PDL Ovidiu Turdean a propus, la singura dezbatere organizată pe tema proiectului de buget al primăriei ca fiecare consilier local să aducă o propunere concretă de creştere a veniturilor la bugetul local, înainte sau chiar la şedinţa Consiliul Local în care se va discuta bugetul oraşului pentru anul acesta.

Comenteaza