Pe ce ar cheltui mănăşturenii bugetul Clujului în 2017. Peste 1,3 miliarde lei FOTO

Pe ce ar cheltui mănăşturenii bugetul Clujului în 2017. Peste 1,3 miliarde lei FOTO
Proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2017 a fost dezbătut cu locuitorii cartierului Mănăștur. Pensionarii au fost majoritari la întâlnirea cu edilul Emil Boc, de miercuri seara, de la Cinema Dacia.

După prezentarea proiectului de buget pentru anul în curs, inclusiv a investițiilor care vor fi realizate în cartierul Mănăștur, au fost inventariate problemele ridicate de către cetăţeni pentru a fi avute în vedere anul acesta:

- crearea unui club al pensionarilor pentru cartierul Mănăştur în incinta cinematografului Dacia
- montarea de praguri de sol şi stâlpişori pentru îmbunătăţirea circulaţiei
- ameliorarea aspectelor legate de ordine şi siguranţă publică în cartiere printr-o prezenţă mai mare a reprezentanţilor Poliţiei Locale în locurile de joacă, centrele de cartier, pieţe şi locurile aglomerate
- un număr mai mare de camere de supraveghere, atât pentru siguranţa circulaţiei cât şi pentru ordinea şi siguranţa publică
- îmbunătăţirea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor şi modernizarea punctelor gospodăreşti
- plantarea de arbori
- modernizarea curţilor şcolilor
- amplasarea de bănci la Asociaţiile de proprietari.

O primă dezbatere publică pe marginea bugetului a avut loc luni, 13 martie 2017, la sediul Primăriei Cluj-Napoca. Implicarea clujenilor a fost redusă. Mai multe AICI. 

298.957.726 euro este bugetul total al Clujului pentru 2017, din care 200.779.819 euro merg la susţinerea activităţii şi 98.179.907 euro sunt destinaţi investiţiilor.

Lista de obiective prioritare anunţată de Primărie pentru 2017:

1. Demararea unui nou program multianual de modernizare a infrastructurii rutiere care să cuprindă şi străzile din noile extinderi ale oraşului.

2. Introducerea în circulaţie a opt noi troleibuze şi achiziţia publică a altor mijloace de transport în comun noi: 50 de autobuze, 6 garnituri de tramvai şi 10 autobuze electrice.

3. Crearea de benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa est-vest, între Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi Calea Moţilor.

4. Menţinerea gratuităţilor la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

5. Finalizarea unui parking suprateran şi începerea lucrărilor de construire a cel puţin 3 noi parkinguri.

6. Pentru cartiere curate, se vor iniţia lucrările de amenajare a primelor 40 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

7. Atragerea de finanţări europene pentru reabilitarea termică a cel puţin 30 de noi blocuri.

8. Finalizarea etapei a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest.

9. Dezvoltarea unui sistem public de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, bolnave, vulnerabile sau singure.

10. Deschiderea unei creşe pe str. Donath nr. 238, începerea construcţiei unei creşe pe str. Gr. Alexandrescu nr. 47A şi modernizarea creşei de pe Septimiu Albini nr. 91.

11. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală".

12. Extinderea capacităţii Sălii Polivalente la peste 9.300 de locuri, urmând să găzduim Campionatele Europene de Gimnastică şi o grupă a Campionatului European de Baschet Masculin.

13. Susţinerea activităţilor culturale, sportive şi religioase din municipiu cel puţin la nivelul anului anterior. În 2017 începem implementarea programului cultural derulat de Casa Municipală de Cultură şi de Asociaţia Centrul Cultural Clujean.

14. Digitalizarea activităţii administraţiei. Orașul nostru va fi gazda celui mai important eveniment internaţional în domeniul inovării susținut de Comisia Europeană, Conferinţa „Open Innovation 2.0".

15. Amenajarea a trei noi parcuri pentru câinii cu stăpân şi extinderea Centrului destinat câinilor comunitari de pe strada Bobâlnei.

16. Realizarea unui patinoar artificial în Parcul Central Simion Bărnuţiu.

 

 

Comenteaza