"Parlamentarii PSD de Cluj să facă presiuni la Guvern pentru strada Borhanci!"

"Parlamentarii PSD de Cluj să facă presiuni la Guvern pentru strada Borhanci!"

Lărgirea străzii Borhanci din Cluj-Napoca este blocată la Bucureşti, iar administraţia locală le cere parlamentarilor PSD de Cluj să facă presiuni la Guvern. 

Primăria Cluj-Napoca a cerut Guvernului, la mijlocul lunii ianurie 2019, să îi cedeze două bucăţi de teren pentru lărgirea străzii Borhanci. Este vorba despre 9.000 mp de teren, aflat în administrea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, dar în proprietatea statului. 

Miercuri, 30 ianuarie 2019, a venit şi răspunsul Guvernului. Negativ. Municipalitatea clujeană a găsit însă o altă soluţie la acestă problemă: "Am primit, miercuri, un răspuns negativ din partea Guvernului, în care se arată că, pentru a primi terenul de la USAMV, care are astăzi doar un drept de administare (terenul aflându-se sub incidenţa unei legi speciale, acolo fiind o staţiune pomicolă de cercetare), trebuie iniţiat un proiect de lege. Guvernul nu poate să facă transferul terenului din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, ci trebuie iniţiat un proiect de lege. Am anticipat acest răspuns şi am făcut încă o hotărâre de Consiliu Local, în are am cerut drept de administrare pentru teren, acest accept poate să îl dea Guvernului. Datele sunt trimise şi am avut o colaborare bună cu Prefectura Cluj şi Consiliul Judeţean Cluj, care ne-au ajutat să ne mobilizăm şi să trimitem foarte repede documentele către Ministerul Dezvoltării", a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la Realitatea FM Cluj. 

Parlamentarii PSD de Cluj ar trebui să facă presiuni la Guvern 

Având în vedere că astfel de proceduri pot dura ani de zile (exemple grăitoare fiind strada Bună Ziua - 2 ani sau Parcul Feroviarilor - 5 ani), timp pe care autorităţile clujene nu îl au la dispoziţie dat fiind traficul rutier infernal din zonă, Tarcea le cere parlamentarilor PSD de Cluj să se implice şi să facă presiuni la Guvernul PSD - ALDE pentru a grăbi procesul. "Este o situaţie pentru clujeni, nu pentru primar sau viceprimar, pentru comunitatea clujeană. Până la urmă, toţi parlamentarii PSD ar trebui să pună mână de la mână ca să rezolve această situaţie. Ar trebuie să facă acest efort, să se ducă peste Guvern şi să se facă acest transfer absolut normal pentru comunitate". 

Traficul auto blochează construcţiile imobiliare

În acest moment, intersecţia Fagului - Borhanci - Romulus Ladea are un indice de trafic de 126%, capacitatea maximă a străzii fiind depăşită cu 26%. "Cei care locuiesc în Borhanci fac 40 de minute sau o oră până în Piaţa Cipariu, ceea ce nu este normal. De aceea, am luat decizia să blocăm construcţiile din cartierul Borhanci, mă refer la cele care depăşesc 23 de locuri de parcare. Cei care vor să-şi facă case, fără să fie nevoiţi să îşi facă PUZ, pot construi. Orice PUZ este astăzi blocat şi nu se poate construi", a explicat viceprimarul Clujului. 

După lărgirea străzii Borhanci şi implicit realizarea sensului giratoriu, indicele de trafic va scădea la 86%. "Vom continua cu lărgirea şi pe strada Constantin Brâncuşi până la strada Lăcrimioarelor, studiem acest lucru şi există suficient teren, atunci se va putea observa o adevărată decongestionare a traficului rutier. Tot pentru Borhanci, un lucru bun va fi Centura Metropolitană, care se va intersecta cu strada. Va avea o intrare şi o ieşire", a conchis Tarcea.

Cartier pentru tineri 

În Borhanci urmează să fie construit un supercartier pentru tineri. Proiectul datează din 2015, iar în 2016 a fost pus de primar printre priorităţile sale. Terenul este al municipalităţii, care doreşte să concesioneze parcele de pământ pentru case şi să elaboreze dinainte proiectele, astfel încât locuinţele să fie concepute unitar din punct de vedere arhitectural.

Terenurile care vor fi concesionate pentru case vor avea între 300 şi 500 mp, în funcţie de ceea ce va decide Consiliul Local în regulament. Vor exista şi locuinţe sociale, pentru persoane de condiţie modestă. Primăria se va ocupa de aducerea utilităţilor pe fiecare dintre proprietăţi. Noul cartier se va întinde pe 70 ha şi ar urma să aibă un spaţiu central, cu primărie, locuri pentru magazine, creşă, grădiniţă şi şcoală.

Comenteaza