Parcurile Clujului. Unde vrea primăria zonă de agrement şi ce se întâmplă La Terenuri

Parcurile Clujului. Unde vrea primăria zonă de agrement şi ce se întâmplă La Terenuri
Emil Boc a vorbit miercuri, la Realitatea FM, despre câteva dintre viitoarele zone de agrement ale Clujului.

Zona verde lăsată în paragină de lângă complexul Expo Transilvania din cartierul Mărăști ar urma să se transforme anul acesta într-un parc. „Vom discuta cu cetăţenii de acolo, să vedem ce îşi doresc. Aş prefera un parc, prima mea opţiune este acesta, cu facilităţi de recreere şi agrement. Nu ştiu dacă se pretează, dacă e posibil, dacă este suficient spaţiu pentru a se face o bază sportivă cum este cea din Gheorgheni.

Dar voi susţine ideea de a se face o zonă de agrement. Ştiu că este o locaţie extrem de importantă pentru un cartier care nu are multe spaţii verzi, că locuitorii din Mărăşti au nevoie de spaţii de agrement. Această soluţie o avem în vedere pentru viitor", a subliniat Emil Boc, miercuri, la Realitatea FM Cluj.

În decembrie 2017, municipalitatea a câştigat procesul cu firma Nervia, care are printre acționari cetăţeni spanioli, dar și pe Ambrus Adam, patronul Amera Tower SRL, unul dintre sponsorii campaniei electorale locale a UDMR.

Magistraţii Curţii de Apel au respins acţiunea Nervia, care obţinuse la Tribunalul Cluj o decizie favorabilă, prin care putea valorifica asocierea cu Consiliul Local, în vederea realizării unei investiţii imobiliare, chiar lângă Expo Transilvania. Reclamantul Nervia reuşise să anuleze prevederile din noul plan urbanistic general, înlocuind funcţiile de spaţiu verde cu cele de construire, pentru a demara ridicarea unor blocuri de locuinţe.

În 2006, municipalitatea a concesionat, pentru 49 de ani, 5 ha de teren societății Nervia, care urma să ridice un centru expozițional, dar și clădiri de apartamente și birouri. Conform vechiului plan urbanistic general, societatea nu avea voie să construiască în zona unde era prevăzut proiectul, dar i s-a promis că PUG nou va fi mai permisiv.

Surpriză: acest lucru nu s-a întâmplat. Conform contractului de concesiune, Nervia urma să plătească primăriei o redevență de 200.000 de euro pe an. Suma nu a fost plătită decât în primii trei ani, după care dezvoltatorul, care nu a reușit să înceapă proiectul, a decis să oprească plățile. Aceasta este speța dintr-un alt proces, de data asta intentat de primărie societății Nervia.

Tot în legătură cu spaţiile verzi ale oraşului, Boc a mai spus, miercuri, că primăria va amenaja un parc în zona Între Lacuri, unde are o suprafaţă de teren în proprietate, şi că vor începe lucrări şi la spaţiul La Terenuri", în cartierul Mănăştur.

„Sunt multe proprietăţi private, unele în stadii nesoluţionate juridic. Deocamdată, 5.000 mp îi avem în proprietate, iar acolo vom amenja un parc, unde oamenii să poată să stea în aer liber, să aibă nişte aparate de fitness. Va fi şi un colţ cu locuri de joacă pentru copii. Când vom avea harta întreaga a zonei, vrem să amenajăm acolo o bază sportivă cum e cea din Gheorgheni", a subliniat primarul.

Pe de altă parte, pe fonduri europene, municipalitatea şi-a propus să amenajeze Pădurea Clujenilor, aproape de platforma parcului industrial Tetarom II. "Proiectul va fi realizat pe axa 4.2 din Programul Operațional Regional, care presupune transformarea terenurilor degradate în spații verzi. Avem în domeniul public al municipiului, în zona Bd. Muncii, 20 ha de teren, unde dorim să amenajăm o pădure-parc.

Este o suprafață mai mare decât Parcul Central și ne dorim să fie un spațiu frecventat de locuitori din zona metropolitană, având în vedere că este în Cluj-Napoca, dar aproape și de Apahida. Terenul este unul pe care am plantat copaci în trecut, dar pe care îl vom sistematiza; urmează să facem și lucrări de plantare.

Nu avem în plan construcții. De altfel, zona are potențial de alunecare și tocmai de aceea soluția de pădure-parc ni s-a părut oportună", declara, la finalul anului trecut, Ovidiu Cîmpean, director în cadrul primăriei. Pe de altă parte, în 2018 este prevăzut să aibă loc concursul de soluţii pentru amenajarea Parcului Feroviarilor, reprimit de primărie de la Ministerul Transporturilor, în a doua jumătate a anului 2017.

Comenteaza