Parcul Mare, “asortat” cu centrul oraşului

Parcul Mare, “asortat” cu centrul oraşului
Parcul central şi cazinoul, aflate în plin proces de modernizare, vor fi gata până în mai 2012, de Zilele Oraşului.

Stilul de mobilare a zonelor pietonale din centrul Clujului se va adopta şi în parcul central "Simion Bărnuţiu", unde s-a optat pentru stâlpi de iluminat, coşuri de gunoi sau bănci din aceeaşi gamă cu cele montate în municipiu. Pe şantierul din parcul central, aflat în plin proces de modernizare, unde lucrează ACI Cluj, primarul a fost invitat să studieze viitoarele elemente de mobilier urban care vor fi montate.

ACI Cluj, cei care deţin contractul de lucrări cu primăria, lucrează atât la modernizarea parcului, cât şi la reabilitarea clădirii vechiului cazinou, care trebuie adusă la înfăţişarea din 1920, potrivit arhitecţilor care au realizat proiectul, Biroul de Arhitectură si Urbanism (BAU). Lucrările au demarat în urmă cu trei luni şi deja au fost desfăcute dalele de beton pe aproximativ 75% din suprafaţa parcului în vederea asfaltării aleilor, s-a realizat în proporţie de 50%, delimitarea pistei de biciclete cu borduri, urmând să fie asfaltată. În prezent, se lucrează pe cele trei alei principale din parc la terasamente şi la montarea cablurilor de iluminat.

"La final două dintre aceste alei vor fi asfaltate, iar cea din mijlocul parcului va fi pietruită. Breteaua dinspre strada Coşbuc a fost desfiinţată în vederea extinderii parcului. În acest sens, urmează să se realizeze umpluturile cu pământ vegetal pentru a putea reda şi această zonă parcului. Pe 30% din suprafaţa parcului a fost aşternut strat vegetal, iar în perioada următoare vor începe lucrările premergătoare însămânţărilor de toamnă", au mai explicat constructorii.

Arhitectul Adrian Borda, de la BAU a declarat că pe latura parcului din vecinătatea arterei Splaiul Independenţei nu vor fi trotuare, însă vor exista două intrări în grădina publică, una în zona podului Napoca şi cealaltă în zona podului Elisabeta. Borda a declarat că mobilierul pentru parcul central va fi din gama care aparţine deja oraşului, cea care a fost aleasă pentru zonele din centrul Clujului - lampadare şi coşuri de gunoi gri închis şi bănci solide, dar comode. "În aşa fel, vom crea un aspect urban unitar în Cluj", a subliniat edilul de Cluj. El a studiat mostrele de mobilier care vor fi montate în parcul central, aduse special de constructori pe şantier pentru vizita efectuată de primar ieri.

Pe şantierul de reabilitare a clădirii cazinoului, primarul Sorin Apostu a ţinut să viziteze "laboratorul" unde se făuresc, conform proiectului, ornamentele din gips care vor reda imobilului aerul din anii 1920. "Am relevat profile pentru fiecare din elementele ornamentale de pe clădirea cazinoului şi le-am desenat 1/1. După acestea vor fi create toate ornamentele, aici, pe şantier, din gips", a explicat Borda. Arhitectul a adăugat că pentru clădire s-a ales o tencuială mai scumpă, însă specifică restaurărilor, care va conferi clădirii un aspect de învechit. ACI şi-a propus să finalizeze exteriorul clădirilor în această toamnă, pentru ca apoi să realizeze amenajările interioare ale clădirii.

Conform primarul, cele două arcuri laterale ale clădirii vor fi deschise şi dotate cu lampadare, iar intrarea în sala de la etaj se va face din lateral. La parter, potrivit lui Borda, se va obţine o sală glorioasă, cu o înălţime de 9 metri. Arhitectul a mai declarat că s-au făcut simulări şi pentru pardoseala clădirii, care va fi un mozaic, în mai multe tonuri, de la negru la grena, specifice epocii pentru care a fost proiectată clădirea. "Arhitectul care a proiectat clădirea din parc, Pekey Lajos, a gândit şi clădirea hotelului Continental", a adaugat Borda.

Urmare a lucrărilor de modernizare a parcului "Simion Bărnuţiu", vor fi reciclate circa 264 mc de dale sparte rezultate din dezafectarea aleilor, precum şi 168 de stâlpi metalici care au fost corodaţi de rugină. "Cu dalele vom amenaja 850 de noi locuri de parcare în cartiere. Obiectele şi materialele refolosibile, bănci, panouri de gard, vor fi distribuite în alte parcuri din oraş. Deja în noul parc de pe Coastei am montat bănci care provin din parcul central", a precizat primarul.

Reabilitare de 40 de milioane de lei

Lucrările de modernizare a parcului şi clădirii cazinoului se realizează în cadrul unui proiect cu finanţare europeană derulat de primărie, cu o valoare totală de peste 40 de milioane de lei. Potrivit primarului, cele două obiective vor fi gata până în 2012, de Zilele Oraşului, care vor avea loc în luna mai.

 

Comenteaza