Parc fotovoltaic în Cluj, respins de urbaniști! Care a fost motivul

Parc fotovoltaic în Cluj, respins de urbaniști! Care a fost motivul
| Foto: engie.ro

Proiectul este în localitatea Negreni și a fost pe „masa” comisiei de urbanism a județulului în ședința de marți, 25 aprilie 2023.

Sub denumirea de „PUZ - construire parc panouri fotovoltaice și clădire anexă, împrejmuire, racorduri și branșamente sat Negreni, comuna Negreni, județul Cluj - Studiu de Oportunitate”, proiectul a intrat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului.

Suprafața totală a terenului este de 3.554 mp, iar beneficiarul investiției este SC General Invest Team SRL (o firmă cu sediul în Muntele Băișorii și o cifră de afaceri de aproximativ 1,3 mil. lei în anul 2022, potrivit site-urilor de specialitate - n.red.).

Potrivit documentației, accesul în zonă se face prin drumul național DN1/drumul european E60, ce face legătură între Cluj-Napoca și Oradea. Parcela studiată este neconstruită.

Parc fotovoltaic în Cluj, respins de urbaniști! Care a fost motivul

De ce a fost respinsă investiția

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a oferit un aviz nefavorabil și a întrebat proiectantul ce ar justifica într-o zonă de locuință o altă funcțiune, adică cea de producție.

Parcurile fotovoltaice nu prea sunt compatbilie cu zonele de locuințe. Ele generează căldură și disconfort. Cele pe case și pe hale sunt ok, nu are nimeni o problemă, chiar recomandăm, dar să venim să facem parcuri fotovoltaice între case nu cred că este ceea ce trebuie. De aceea prin PUZ este stabilită zonă de locuințe. Nu văd oportunitatea. Pentru consumul propriu se poate face, nici nu necesită autorizație. Cu mare drag vă aștept pe zona de producție, dar astăzi propun un aviz nefavorabil”, a afirmat Salanță.

Comenteaza