Foto Parc eolian la Cluj. Unde se face și câte locuri de muncă va genera

Parc eolian la Cluj. Unde se face și câte locuri de muncă va genera
| Foto: economica.net
Parc eolian la Cluj. Unde se face și câte locuri de muncă va genera
Parc eolian la Cluj. Unde se face și câte locuri de muncă va genera
Parc eolian la Cluj. Unde se face și câte locuri de muncă va genera

Urbaniștii județului Cluj au dat, joi, aviz favorabil construirii unui parc eolian în comuna Săcueiu. Investiția va fi realizată pe o suprafață de 195 hectare, unde vor fi edificate 9 turbine eoliene.

Sub denumirea de „Parc eolian Săcueiu, jud. Cluj”, proiectul a fost pe ordinea de zi în ședința de joi, 19 mai 2022, a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Amplasamentul este situat în partea nordică a comunei Săcuieu, în extravilan, la cca. 2 km de intravilanul localității Vișagu, respectiv la aproximativ 6 km de intravilanul localității Săcuieu. Beneficiarul este SC TRANSILVANIA WIND SRL.

„Amplasamentul se află în apropierea masivului Vlădeasa. Suprafața totală este de 195 hectare. Se dorește construirea a nouă turbine eoliene. Se va moderniza și accesul auto în zonă, dar și drumurile din incinta proiectului. Vor fi create aproximativ 500 de locuri de muncă pe durata executării proiectului, iar apoi 20 pe durata permanentă a exploatării”, a explicat proiectantul.

Potrivit documentației, parcul eolian propus, va avea o capacitate maximă de producție de 49,50MW, ceea ce reprezintă un procent de 0,70% din totalul producției energetice a României, respectiv de 3,22% din totalul producției eoliene actuale.

Din totalul de 195,70 ha aferente parcului eolian, doar cca 25,50 ha vor deveni suprafețe utilate, restul de cca 170,20ha, rămânând cu funcțiunea de terenuri agricole –pășune/ fond forestier.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, le-a cerut proiectanților să țină cont, în vederea realizării PUZ-ului, de studiul de peisaj, de partea de compensare a pădurilor și pășunilor, și montarea unor camere de filmat pe turbine pentru supravegherea în zonă.

În final, proiectul a primit un aviz de oportunitate favorabil.

Comenteaza