Pandemia de COVID. "Formula lui Boc", cerută și de Alba

Pandemia de COVID. "Formula lui Boc", cerută și de Alba

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, cere autorităţilor reanalizarea modului în care se impun restricţiile în contextul pandemiei, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. O solicitare similară are și primarul Clujului, Emil Boc.

"Am ajuns în situaţia hilară în care 'premiem' cu multă relaxare judeţele care nu testează populaţia şi ţinem în scenarii roşii judeţele în care autorităţile îşi fac treaba şi testează masiv. Alba Iulia, oraş în care autorităţile sanitare au înţeles că prin testarea în masă se poate limita răspândirea acestui virus, este aproape mereu în scenariul roşu. Şi asta pentru că autorităţile sanitare îşi fac treaba, iar cetăţenii sunt responsabili şi aleg să se testeze la primele semne de boală. În loc să se analizeze toate aceste date cu luciditate şi să se introducă în analiză şi numărul de teste, Alba Iulia este ţinută mereu cu sabia carantinării deasupra capului şi într-un scenariu roşu continuu care nu este calculat cu aceleaşi unităţi de măsură în întreaga ţară", afirmă primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa într-un comunicat de presă transmis sâmbătă, Agerpres.

Primarul susţine că impactul asupra afacerilor locale, în special cele din turism şi alimentaţie publică, este dezastruos şi afectează câteva mii de oameni și spune că o soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenţa de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent.

"Lansez public un apel către Guvernul României, ministerele şi autorităţile naţionale cu rol în combaterea răspândirii virusului SARS-COV-2 să demareze de urgenţă o analiză privind evoluţia pandemiei şi efectele pe care le are asupra economiei. De asemenea solicit, în numele locuitorilor din municipiul Alba Iulia, să se reanalizeze modul în care se impun restricţiile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate. O altă soluţie ar fi ca în localităţile în care se realizează un număr mare de teste, scenariul roşu să fie impus de la incidenta de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât este în prezent. Decizia poate fi descentralizată la nivel local, iar măsurile să fie impuse ţinând cont de întreaga situaţie epidemiologică corelată cu numărul de teste efectuate", a precizat Pleşa.

O solicitare similară are și primarul Clujului, Emil Boc, care e supărat pe autoritățile de la București, a căror calcule "omoară economia Clujului". Boc cere ca rata incidenţei infectărilor la mia de locuitori să fie ponderată cu numărul de teste COVID.

„Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. Nu are ce face prefectul când are 3 la mie. Se face vinovat de nerespectarea ei. Dar legea este strâmbă că nu ponderează cu numărul de teste. Asta tot spunem noi, şi Timişoara este la fel. Şi ajungi să pui pe butuci economiile locale şi cei mai afectaţi sunt oamenii cu cele mai vulnerabile locuri de muncă. (...) Argumentul acesta că este o raportate de nivel european şi nu se poate face nimic, pe mine nu mă încălzeşte cu nimic. Mă lasă rece. Degeaba scapi de pandemie, că rămâi fără oameni cu care să lucrezi. Nu e mai mult factorul politic, cât factorul tehnic. Cu aceşti experţi de pe scaun am eu treabă, care nu se uită la realitatea din teren, ci pur şi simplu se uită la un calculator. Calculatorul riscă să ducă economia în gard", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Comenteaza