Oradea vs Cluj. Cum explică primarul Boc bugetul Clujului în raport cu cel al orașului de pe Crișul Repede

Oradea vs Cluj. Cum explică primarul Boc bugetul Clujului în raport cu cel al orașului de pe Crișul Repede
| Foto: Visit Cluj

Primarul Emil Boc susține că, deși bugetul general al Clujului este mai mic decât cel al Oradiei, de fapt, comparația trebuie făcută strict pe cifrele privind bugetul local, unde Clujul stă mai bine.

Invitat în emisiunea ZIUA LIVE, edilul a spus că suma mai mare care apare în dreptul bugetului general al orașului de pe Crișul Repede provine din fondurile pe care primăria de acolo le primește pentru spitalele din subordine.

”Oradea are 3 spitale în subordine, Clujul are un singur spital. Asta înseamnă că vin bani de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a se asigura funcționarea acelor spitale. Clujul primește 274 milioane de lei, Oradea primește 609 milioane de lei. Din start, pentru componenta de spitale e vorba de o creștere de 335 de milioane de lei”, a spus Emil Boc.

Un alt factor care face bugetul Oradiei mai mare este împrumutul pe care îl are contractat, așa cum a scris, de altfel, și ZIUA de CLUJ.

Referitor la acest aspect primarul Clujului a spus: ”La capitolul împrumut, Oradea are contractat 43 milioane de euro, adică 206 milioane de lei. Clujul nu are împrumut, că nu are nevoie de împrumut. Abia acum am declanșat o procedură și, dacă ni se aprobă împrumutul, la anul Clujului va avea un buget de 100 de ori mai mare decât al Oradiei. Deci dacă adunați doar cele două sume, de la spitale și împrumut, e vorba de 112 milioane de euro în plus la Oradea, adică o treime din bugetul Clujul aproape”.

Edilul spune, însă, că Clujul are bugetul local mai mare: ”Comparația corectă se poate face la bugetul local. Bugetul local al Clujului este 1,5 miliarde de lei, al lor, la Oradea, este de 980 de milioane. Acolo e forța reală, la buget local. Venituri proprii la Cluj sunt 853 de milioane de lei, la Oradea 482 de milioane de lei”.

Emil Boc are o explicație și referitor la faptul că, la capitolul fonduri europene, suma care apare în bugetul Clujul este mai mică decât cea din bugetul Oradiei cu circa 50 de milioane de lei. ”La Fonduri europene trebuie pusă și centura metropolitană, deși noi lucrăm pentru ea, nu am putut-o pune în bugetul Clujului, că este prinsă în bugetul Ministerului Transporturilor”.

Comenteaza