Oradea a ”bătut” Clujul. Orașul de pe Criș are un buget cu 30% mai mare ca anul trecut

Oradea a ”bătut” Clujul. Orașul de pe Criș are un buget cu 30% mai mare ca anul trecut
| Foto: Facebook/Targul de Craciun Oradea

Oradea a întrecut Clujul la capitolul buget pe 2020. Orașul de pe Criș are un buget cu 30% mai mare ca anul trecut, pe când la Cluj-Napoca majorarea a fost de-abia de 7,3%.

Conducerea Primăriei Oradea a prezentat recent proiectul de buget pe 2020, un buget în valoare de 1,80 miliarde de lei. Prin comparație, bugetul Clujului este de doar 1,68 miliarde, mai mic cu 117 milioane.

"După centralizarea datelor, rezultă un buget de 1,8 miliarde de lei. Acesta reprezintă un buget practic cu 30% mai mare față de anul trecut, repartizat pe cheltuieli după cum urmează: 57% la secțiunea funcționare și 43% în investiții. Cei 43% reprezintă 785 milioane de lei.

Această sumă e a doua ca valoare care este repartizată în investiții după 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene. Atunci, suma alocată investițiilor a fost de 836 de milioane, iar în 2020 alocăm investițiilor 785 de milioane”, a declarat viceprimarul Florin Birta, potrivit site-ului Primăriei Oradea.

Prin comparație, la Cluj cifrele arată astfel: 60% buget de funcționare și 40% cel de dezvoltare. Banii de investiții reprezintă 675 de milioane de lei, cu 110 milioane mai puțin decât la Oradea. Birta a precizat că prioritare la capitolul investiții sunt proiectele pentru fonduri europene.

Printre proiectele incluse în buget sunt sala de sport polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B al unității de primire a urgențelor, Spitalul de Urgență, reabilitarea și reconstrucția Palatului Episcopal Greco- Catolic, sistem de supraveghere video a domeniului public, reabilitarea Căii Bihorului, construirea căminelor studențești C1 și 2 în campusul universitar, reabilitarea Școlii Szacsvay, realizarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness IV.

Banii europeni fac diferența

Potrivit proiectului de buget al Oradei, structura veniturilor arată astfel: 27% - venituri proprii ale municipiului, 34% - venituri proprii ale instituților publice subordonate, 5% - prelevări buget de stat, 11% - împrumuturi, 18% - fonduri europene, cu o pondere mare în acest an față de cel precedent. Excedentul de buget este de 5%.

”Practic urmează trei ani de vârf. În acești trei ani, noi trebuie să închidem absorbția pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi și aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi din impozite și taxe alocăm 28 de milioane de euro pentru investiții, restul până la 180 milioane sunt bani câștigaţi din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea feței orașului.

O realizare a Primăriei Oradea e și faptul că aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii încasați din taxe și impozite, reușim s-o alocăm către investiții, în așa fel încât sume importante colectate de către orădeni să fie întoarse către ei", a spus, la prezentarea proiectului de buget, primarul Ilie Bolojan.

Oradea a ”bătut” Clujul. Orașul de pe Criș are un buget cu 30% mai mare ca anul trecut

În cifre absolute, veniturile proprii ale municipiului Oradea pe 2020 se ridică la 482 de milioane de lei, care reprezintă o creștere de 22% față de anul trecut. Subvențiile de la bugetul de stat sunt de aproape 65 de milioane de lei. Iar fondurile UE se ridică la 331 de milioane de lei, o creștere de 246% față de 2019. Creșterea de buget vine însă și dintr-un credit.

”Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent cu 23% pe fondul finantarilor rambursabile contractate, respectiv a creditelor ce urmează a fi atrase în anul curent (20 de milioane de euro) raportat la cele trase în anul 2019 (6 milioane de euro)”, se arată în prezentarea proiectului de buget.

Prin comparație, la Cluj veniturile proprii la bugetul municipiului sunt mai mari, de 853 de milioane de lei. La fel și subvențiile de la stat, care se ridică la 99 de milioane de lei. În schimb, fondurile europene prevăzute în buget sunt mai puține, 283 de milioane de lei, cu 50 de milioane mai mici decât la Oradea.

Și la capitolul datorie publică, suma care apare în buget la Cluj-Napoca este mai mică decât la Oradea, 20 de milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro). Primăria Cluj-Napoca și-a anunțat însă intenția de a contracta în anii următori un credit mai consistent, de 400 de milioane de lei (80 de milioane de euro), pentru care a și organizat o licitație.

Comenteaza